Kuva Selma Vilhunsen elokuvasta Hobbyhorse Revolution

Elokuva

Nuorisoraati valitsee Euroopan parhaan elokuvan

Lukuaika: < 1 minuutti

Nuorisoraati valitsee Euroopan parhaan elokuvan

Kuva Selma Vilhunsen elokuvasta Hobbyhorse Revolution

Teksti Sanna Salán

Tuomaristot katsovat elokuvat ja äänestävät 6.5. Palkintogaala järjestetään samana päivänä klo 21 Suomen aikaa ja sitä voi seurata livenä täällä. Jutun kirjoittaja Sanna Salán on tämän kevään abiturientti ja Kelaamo-elokuvasivuston toimituksen jäsen. Kelaamo.fi on Koulukinon tuottama nuorten elokuvayhteisö verkossa.

Euroopan elokuva-akatemia järjestää toukokuussa Euroopan-laajuisen Young Audience Award -elokuvatapahtuman. Tapahtumassa palkitaan paras eurooppalainen nuortenelokuva. 12–14-vuotiaat nuoret toimivat kilpailun tuomaristona.

Äänestys tapahtuu 37 maassa ja 46 kaupungissa samanaikaisesti.

Nuoret kerääntyvät päiväksi katsomaan kaikki kolme finalistielokuvaa ja äänestävät mielestään parasta heti katselmuksen jälkeen. Palkintogaala järjestetään samana iltana Saksan Erfurtissa.

Suomi on tänä vuonna mukana tapahtumassa toista kertaa. Katselmuksen järjestää Rakkautta & Anarkiaa -festivaali yhdessä Koulukinon kanssa. Katselmukseen pääsee osallistumaan koululaisia pääkaupunkiseudulta.
Tämä vuosi on erityinen suomalaiselle elokuvalle, sillä yhtenä kolmesta finalistielokuvasta mukana on ensimmäistä kertaa täysin suomalainen elokuva, Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse Revolution. Elokuva kertoo keppihevosharrastuksesta ja se on saanut laajasti kansainvälistä huomiota. Lasten leikistä on muodostunut lyhyessä ajassa tuhansien nuorten oma juttu, jota harrastetaan sosiaalisesta paineesta piittaamatta.

Muut palkintoehdokkaat ovat Sandra Vannuccin elokuva Girl in Flight, (Italia, Sveitsi) ja Berni Goldblatin elokuva Wallay, (Ranska, Burkina Faso, Qatar). Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin tuottaja Veera Kotila kertoo, että tämän vuoden ehdokaselokuvia yhdistää rohkeuden teema. Elokuvat ovat monimuotoisia, ja niiden kautta voi nähdä millaista samanikäisten nuorten elämä on toisaalla.

Veera Kotila kertoo, että tapahtumassa oli viime vuonna tosi kiva tunnelma ja nuoret olivat innoissaan saamastaan tuomarointitehtävästä. “Päivä tapahtuu nuorten ehdoilla, niin että aikuiset eivät ole aina antamassa valmiita vastauksia.”

Tapahtumassa myös keskustellaan elokuvien herättämistä ajatuksista ammattilaisten johdolla, ja osallistujat voivat olla yhteydessä muihin eurooppalaisiin nuoriin chat-boothin kautta.

Elokuvat ovat kaikkien katsottavissa 7.5. lähtien VoD-palveluiden, kuten iTunesin, Google Playn, Microsoftin ja Pantaflixin kautta.

  • 4.5.2018