Palkittu saksalaiselokuva on kunnianosoitus opettajille, "yhteiskunnan unohdetuille sankareille", kertoo elokuvan käsikirjoittaja Johannes Duncker.

ElokuvaKirjoittanut Elisa Helenius

Opettajainhuone voitti Euroopan parlamentin elokuvapalkinnon

Viiden elokuvan kilpailuun oli valittu myös Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet.

Lukuaika: < 1 minuutti

Opettajainhuone voitti Euroopan parlamentin elokuvapalkinnon

Palkittu saksalaiselokuva on kunnianosoitus opettajille, "yhteiskunnan unohdetuille sankareille", kertoo elokuvan käsikirjoittaja Johannes Duncker.

Ilker Çatakin ohjaama saksalainen idealistisesta opettajasta ja ennakkoluuloista kertova draamaelokuva Opettajainhuone voitti Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon huhtikuisessa palkintoseremoniassa Brysselissä. Palkinnon vastaanotti elokuvan toinen käsikirjoittaja Johannes Duncker: ”Tämä tunnustus korostaa opettajien elintärkeää roolia yhteiskuntamme unohdettuina sankareina. Kaikella kunnioituksella omistamme tämän palkinnon heille.” 

Myös Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet oli yksi kilpailun tämänvuotisista viidestä finalistista. 

Muut Venetsian elokuvajuhlilla syksyllä julkistetut palkintoehdokkaat olivat espanjalaisen Estibaliz Urresola Solagurenin ohjaama transsukupuolisesta lapsesta kertova 20 000 Species of Bees, ranskalaisen ohjaajan Nicolas Philibertin mielenterveyspotilaiden päiväkeskuksesta kertova dokumentti On the Adamant, ja virolainen ohjaaja-käsikirjoittaja-säveltäjä Anna Hintsin ohjaama Savusaunasisaruus, jossa yhdessä laulaminen on tärkeä osa traumoista parantumisessa.

LUX-elokuvapalkinto on jaettu vuodesta 2007 lähtien. Palkinnolla juhlistetaan eurooppalaista elokuvaa ja lisätään tietoisuutta Eurooppaa puhuttavista yhteiskunnallisista, poliittisista ja kulttuurisista kysymyksistä. Voittaja valitaan parlamentaarikkojen ja yleisön yhteistyöllä: Puolet pisteistä tulee Euroopan parlamentilta ja puolet avoimesta yleisöäänestyksestä, johon kaikki Euroopan Unionin jäsenvaltioiden kansalaiset voivat ottaa osaa. Äänestäjien määrällä mitattuna LUX on maailman suurin elokuvakilpailu: vuonna 2024 yli 22 000 ihmistä äänesti suosikkiaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tähän asti suomalaisista ovat olleet ehdolla ainoastaan Kaurismäen elokuvat, Kuolleiden lehtien lisäksi Le Havre vuonna 2011 ja Toivon tuolla puolen vuonna 2017. Vaikka suomalaiselokuva ei tällä kertaa voittanut, on pelkästään kisaan pääseminen merkittävää, sillä kaikki ehdokaselokuvat tekstitetään EU:ssa puhutuille 24:lle kielelle ja niistä järjestetään näytöksiä ja keskustelutilaisuuksia. 

Tämänvuotinen voittaja Opettajainhuone on niittänyt mainetta muuallakin. Se palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2023 parhaana eurooppalaisena elokuvana, ja lisäksi se oli parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaana.