Petteri Orpon (kok.) hallituksen leikkaukset kasvattavat Suomen velkaantumista. Talouden sopeutustoimet heikentävät merkittävästi bruttokansantuotteen kasvua ja johtavat jopa julkisen sektorin velkasuhteen kasvuun, Uuden talousajattelun keskuksen (UTAK) julkaisema selvitys kertoo. Selvityksen ovat tehneet UTAKin toiminnanjohtaja Lauri Holappa, keskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà ja Suomen sosiaali ja terveys SOSTE ry:n pääekonomisti Otto Kyyrönen.
Selvitys mallinsi hallituksen sopeutustoimien vaikutuksia talouskasvuun ja velkasuhteeseen, eli julkisen velan määrää suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Hallituksen leikkauspolitiikka uhkaa nostaa Suomen velkasuhteen yli 100 prosenttiin bkt:sta vuonna 2031.
”Olemme käyttäneet varovaisuusperiaatetta noudattaen maltillisia arvioita sopeutustoimien kansantaloudellisista seurauksista. Tästä huolimatta tulokset ovat yksiselitteisiä. Julkinen talous olisi paremmassa kunnossa, jos hallitus ei sopeuttaisi näin rajusti”, Patrizio Lainà sanoo UTAKin tiedotteessa.
Hallitus on kiristänyt Suomen finanssipolitiikkaa tuntuvasti heikossa suhdannetilanteessa. ”Riskinä on, että Suomi joutuu kierteeseen, jossa sopeutus ei vähennä velkasuhdetta, vaan johtaa kituliaaseen bkt:n kehitykseen ja negatiivista kehää ylläpitäviin uusiin sopeutusshokkeihin”, UTAK varoittaa.
Viime kesänä Euroopan komissio suositteli Suomelle julkisen talouden sopeuttamista velkasuhteen laskemiseksi. Raportin kirjoittajat jakavat huolen Suomen julkisesta velkaantumisesta ja listaavat raportissa joukon toimenpiteitä, jotka parantaisivat kansantalouden tilaa leikkausten sijaan.