”Venäjä on diktatuuri. Kun yksi henkilö on pysynyt vallassa jo 25 vuotta, voimme kutsua häntä diktaattoriksi.”
Näin sanoo Bogdan Dremin, venäläinen musiikin tuottaja, joka on paennut Venäjältä Suomeen.
Hän on myös veljensä Ivan Dreminin eli räppäritähti Facen manageri. Veljekset lähtivät Venäjältä vuonna 2022, kun Venäjä laajensi sotaansa Ukrainassa.
Face on ensimmäinen muusikko, jonka Venäjä on julistanut ulkomaan agentiksi. ”Leima on samanlainen kuin Daavidin tähti oli natsi-Saksassa. Ensin pannaan leima ja sitten tapetaan. Niin historia kertoo”, kommentoi Bogdan Dremin.
Hän toteaa, että Putinin hallinnon uhmaaminen ja sortavien instituutioiden vastustaminen on tavallisille venäläisille erittäin vaikeaa. Suuri osa heistä on hyvin köyhiä, ja elämä on sen vuoksi selviytymiskamppailua päivästä toiseen. ”Heitä on joskus vaikeaa edes syyttää siitä, että heidän on hankalaa ajatella maailman tilaa, ihmisarvoa ja moraalia”, Dremin suree. ”Vallitseviin olosuhteisiin sopeutuminen on tietenkin rankkaa niille, jotka ovat tietoisia siitä, mitä autoritaarisen hallinnon vuoksi todella tapahtuu. Mutta olen varma, että kuten ihmiset muissakin maissa, suurin osa venäläisistä yrittää vain olla ajattelematta kipeitä asioita ja elää elämäänsä.”
Kansa sopeutuu myös siksi, että nousu autoritaarista hallintoa vastaan voisi merkitä sekasorron alkua.
Vuonna 2020 Valko-Venäjän presidentinvaalien jälkeen sadat tuhannet Valko-Venäjän kansalaiset protestoivat vaalit hävinnyttä, mutta vallan jälleen kaapannutta presidentti Aleksandr Lukašenkaa vastaan tuhoisin seurauksin. ”Ihmisiä tapettiin, vangittiin ja ajettiin maanpakoon. Diktaattori on yhä vallassa”, Dremin muistuttaa. ”Samalla tavalla tavallisten venäläisten ihmisten on tällä hetkellä mahdotonta vaikuttaa maansa tilanteeseen, ja he ovat täysin avuttomia.”
Putin ei ole Venäjän ainoa ongelma, eivätkä kaikki maan ongelmat ratkeaisi sillä, että tämä joutuisi sivuun vallasta, Dremin myöntää. Silti hänen mukaansa on selvää, että mikäli kansa haluaa ulos diktatuurista, se on mahdollista vain, jos maassa tapahtuu vallankumous. Se puolestaan voisi johtaa Venäjän olosuhteiden muuttumiseen vielä epävakaammiksi ja kansalaisten kärsimyksen lisääntymiseen.
”Mutta tarvitseeko meidän pelätä sitä? Ihmisiähän kuolee Venäjän hallinnon vuoksi nytkin joka ikinen päivä.”
Sensuurista maanpakoon
Dremin on käynyt Venäjällä viimeksi vuoden 2022 alussa ennen Venäjän aloittamaa suurhyökkäystä Ukrainaan. Vanhemmat, sisko ja isoäiti ovat edelleen Venäjällä. Kaksi isovanhempaa on kuollut veljesten lähdön jälkeen. He eivät ole voineet käydä jättämässä näille hyvästejä.
Veljekset ovat tukeneet ukrainalaisia jo vuosien ajan. ”Uhrin puolella kuuluu olla, koska niin moraali ja oikeudenmukaisuus toimivat. Jos joku olisi hyökännyt Venäjälle, olisin ollut tukemassa Venäjää. Mutta kukaan ei ole hyökännyt Venäjälle – ainakaan aiemmin”, Dremin lisää viitatessaan viimeaikaisiin tapahtumiin Kurskin alueella, jonne Ukraina on hyökännyt.
Bogdanin veli Ivan Dremin, artisti Face, aloitti uransa 18-vuotiaana. Face esiintyi Ukrainassa, kuten Odessassa ja Harkovassa, ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan. Dremin mainitsee Ukrainassa järjestettyjen konserttien olleen parhaimpia esiintymisiä, joissa hän on ollut mukana uransa aikana. ”Yleisöltä saatua rakkautta, hyväksyntää, kiinnostusta ja innostusta ei voi unohtaa.”
Facella on Instagramissa 1,7 miljoonaa seuraajaa. 12. maaliskuuta 2022 hän julkaisi Instagramissa postauksen, jossa hän kertoi olevansa ulkomailla ja että hän ei aio palata Venäjälle.
Venäjän viranomaiset ovat sensuroineet Facea hänen uransa alusta asti. Syynä painostukselle ovat olleet Facen provosoivat lyriikat. Uransa alkuvaiheessa hän lauloi ja räppäsi kapinallisesta käyttäytymisestä, seksistä ja päihteistä. Venäläiset moraalinvartijat väittivät olevansa huolissaan siitä, että Facen tuotantoa kuuntelemalla nuoriso ajautuisi huonoille teille. Viranomaiset painostivat Facea perumaan esiintymisiään jo vuonna 2016.
”Veljeni on aina sanonut, että artisti heijastaa yhteiskuntaa. Eikä lapsi ala käyttää huumeita kuultuaan tietyn biisin, vaan koska vanhemmat eivät antaneet hänelle tarpeeksi huomiota, rakkautta ja hoivaa.”
Isänmaan vihollisia
Face ei taipunut viranomaisten painostuksen alla, päinvastoin. Vuoden 2018 aikoihin artistin huomio alkoi kohdistua politiikkaan. ”Sitä ennen hän oli lähinnä halunnut tehdä musiikkia, pitää hauskaa, tulla kuuluisaksi ja päästä köyhyydestä. Mutta sitten hän tajusi, että hänen omaan elämäänsä vaikutti suuresti poliittinen systeemi. Hän teki parin vuoden ajan hyvin poliittisesti latautunutta musiikkia.”
Hallinto otti Venäjän politiikkaa kritisoivan Facen silmätikukseen. Kun Face alkoi vastustaa sotaa sosiaalisessa mediassa, Venäjän oikeusministeriö julisti huhtikuussa 2022 artistin tämän syntymäpäivänä ensimmäiseksi ”ulkomaan media-agentiksi”. ”25-vuotissyntymäpäivälahja Venäjän valtiolta”, Bogdan Dremin toteaa ironisesti. Lisäksi Face on saanut kutsun poliisin kuulusteluun, koska häntä epäillään ”Venäjän federaation asevoimien halventamisesta”, eli hän on puhunut sotaa vastaan. Se on Venäjällä rikos, josta voi seurata vankeutta.
Dremin toteaa, että Kremlin voiman, Venäjän sortavan hallinnon ja instituutioiden vahvistumista on edesauttanut muun maailman tuki. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Venäjälle asetetut pakotteet eivät ole estäneet kaupankäyntiä. Venäjä myy yhä luonnonvarojaan, maakaasua ja öljyä, miljardeilla dollareilla vuosittain.
Sodan tulee päättyä ehdoilla, jotka Ukraina voi hyväksyä. Tällä hetkellä ei näytä mahdolliselta maan rajojen säilyminen vuoden 1991 säädöksen mukaan, Dremin sanoo ja lisää, että Ukraina saa länneltä liian vähän tukea.
Bogdan Dremin ja Face osallistuivat vuonna 2022 Stand With Ukraine -konserttikiertueelle muiden suosittujen venäläisten ja ukrainalaisten yhtyeiden kanssa. Kiertueen tuotot, yli 160 000 euroa, lahjoitettiin eri järjestöille Ukrainan tukemiseksi. Venäjän lakien mukaan ukrainalaisten tukeminen taloudellisesti on rikos. Senkään vuoksi veljekset eivät voi palata Venäjälle.
Elämä pysähtyy, sota jatkuu
Ihmiset ovat väsyneitä kuulemaan Ukrainan sodasta.
Se suututtaa Dreminiä. Hän vieraili vastikään Flow-festivaaleilla, jossa moni artisti puhui sodista ja konflikteista. Ukrainaa hän ei kuitenkaan kuullut mainittavan kertaakaan.
”Kulttuurissamme monet asiat ovat kertakäyttöisiä. Ihmiset ovat väsyneitä Ukraina-uutisiin ja haluavat tilalle jotain muuta. Nykyään en näe Ukrainaan liittyvää uutisointia paljoakaan. Ja se on hyvin surullista, koska sota ei ole ohi.”
Mitä Dremin toivoo omalta tulevaisuudeltaan?
Hän on pitkään hiljaa.
Hän on hakenut Suomesta turvapaikkaa, ja kertoo, että hänen elämänsä on tällä hetkellä pitkälti odottamista. ”Minulle voi tapahtua asioita ilman, että voin itse vaikuttaa niihin tai muuttaa niitä mitenkään. Olen tietenkin onnellinen siitä, etten ole Venäjällä vankilassa, sairas tai kuollut. Silti nämä vuodet tuntuvat menneen täysin hukkaan, enkä saa niitä koskaan takaisin.”