Tikkurilan kirjasto ulkoapäin kuvattuna

Tikkurilan kirjasto huhtikuussa 2022.

MediaKirjoittanut voimaKuvat Ximonic (Simo Räsänen) / Wikimedia Commons. CC BY 4.0

Vantaan kirjastojen ilmaisjakelulinjaus säilyy – perussuomalaiset tavoittelee Voiman kieltämistä seuraavaksi Turussa

Voiman oikaisuvaatimus koskien ilmaisjakelulehtien jakelua kirjastoissa hylättiin. Turun perussuomalaiset pitävät Vantaata "ennakkotapauksena".

Lukuaika: 2 minuuttia

Vantaan kirjastojen ilmaisjakelulinjaus säilyy – perussuomalaiset tavoittelee Voiman kieltämistä seuraavaksi Turussa

Tikkurilan kirjasto huhtikuussa 2022.

Voimassa 8/2023 uutisoitiin Vantaan kaupungin päätöksestä, joka lopetti Voiman jakelun kaupungin kirjastoissa. Voima Kustannus teki marraskuussa 2023 Vantaan kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin lautakunnalle oikaisuvaatimuksen kulttuurijohtaja Annukka Larkion päätöksestä, joka johti Voiman jakelutelineiden poistamiseen. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen. 

Larkion syksyinen linjaus rajasi muut kuin alueellisten ja Vantaan omien ilmaisjakelulehtien jakelutelineet Vantaan kirjastojen ulkopuolelle. Larkio totesi Voimalle syksyllä, että ilmaisjakelulehtien jakelua rajoitettiin liittyen perussuomalaisen luottamushenkilön tekemään kyselyyn. Myöhemmässä haastattelussa hän tarkensi, ”ettei tässä pelkästään ole persujen intresseistä kyse” ja vetosi ”ilmaisjakelulehtien tulvaan”. Helsingin Sanomien haastattelussa Larkio totesi olleensa ”huolimaton” mainitessaan perussuomalaiset päätöksen vaikuttimena.

Voima selvitti asian taustoja. Vantaan kaupunginvaltuuston infotilaisuudessa 11. marraskuuta 2021 perussuomalaisten valtuutettu Tuukka Saimen oli kysynyt silloiselta asukaspalvelujohtaja Iiris Lehtoselta seuraavaa: ”Kun kuntalainen tulee julkiseen tilaan, esimerkiksi kirjastoon, niin heti ensimmäisenä lyödään päin kasvoja jakamalla ideologista ja ihmisyyttä loukkaavaa Voima-lehtiä [sic]. Milloin, Iiris, tämä roskalehti poistetaan ja ihmisten loukkaaminen loppuu?”

Vastauksessaan Saimenille Lehtonen korosti sananvapauden merkitystä ja kirjaston tehtävää monipuolisen tiedon jakajana. Samalla hän toivoi asiaan kaupunkitasoista linjausta ja nosti esiin Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsenyyden mahdollisena kriteerinä sallituille lehdille. 

Voima on JSN:n jäsen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton, valtakunnallinen kulttuurilehti, joka täyttää vuoden 2024 marraskuussa 25 vuotta. Voiman painos on 60 000 kappaletta. Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liitto myönsi 2023 Voimalle Vuoden laatulehti -palkinnon. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Voima sai vuonna 2001. 

Oikaisuvaatimuksessaan Voima vetosi päätöksen olevan kirjastolain tavoitteiden vastainen ja sen syntyneen hyvän hallinnon periaatteiden vastaisesti ilman asianmukaisia selvityksiä. 

Vaikka julkisuudessa sekä Larkio että apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand ovat vedonneet tilanpuutteeseen, itse päätöksessä tilanpuutetta ei mainita perusteena ilmaisjakelulehtien kiellolle. Voiman tekemällä tietopyynnöllä ei myöskään löytynyt päätöksen taustalle selvityksiä esimerkiksi ilmaisjakelulehtien määrästä tai laadusta Vantaan kirjastoissa. 

Voiman sähköpostihaastattelussa Larkio kertoi tarkemmin erittelemättä ”muidenkin ilmaisjakelulehtien” tarjonneen lehtiään jakeluun. ”Listaa tarjotuista lehdistä ei ole vuosien aikana ylläpidetty. Aiempi viranhaltija on tehnyt asian valmistelua”, Larkio kirjoittaa. 

Lehtosen mainitsemasta Julkisen sanan neuvoston jäsenyydestä ja journalistin ohjeisiin sitoutumisesta kriteerinä ilmaisjakelulle Larkio luopui paikallislehtiin vedoten. ”Olemme halunneet mahdollistaa tilaa kirjastojen auloissa erityisesti paikallislehdille. Ne eivät usein ole JSN:n jäseniä.”

Larkion mukaan uusi linjaus on syntynyt vain kirjastojen omista tarpeista ja kertoo kirjastopalveluiden toivovan yhtenäistä linjaa jaeltaviin lehtiin. Hänen mukaansa vastaus perussuomalaisille on tulossa vasta valmisteilla olevassa kaupunkitasoisessa linjauksessa. Larkio kirjoittaa linjauksen tavoitteena olevan ”löytää muutama kohde”, johon kaikki halukkaat ilmaisjakelulehdet voisivat tulla. 

”Korostan edelleen sitä, että kirjasto edelleenkin ottaa lukukappaleita kirjaston kokoelmaan, mutta kirjastolaki ei velvoita tarjoamaan tilaa lehtien omille jakelutelineille”, selventää Larkio.

Jakelutelineisiin Voima toimittaa lehdet maksutta, mutta lukusalien lehdet kirjastot tilaavat lehdet itse. Vantaan kirjastot eivät ole tilanneet Voimaa lukusaleihinsa.

Vantaan päätös on poikinut myös uusia yrityksiä estää Voiman jakelu. Turussa perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsen teki aloitteen Voiman jakelun kieltämiseksi kirjastoissa, kouluissa, museoissa ja muissa kaupungin tiloissa. Aloitteessa viitataan Vantaan linjaukseen ”ennakkotapauksena”.


Korjattu 1.2.2024: Voima uutisoi Vantaan päätöksestä numerossa 8/2023, ei 9/2023.

  • 1.2.2024
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Ximonic (Simo Räsänen) / Wikimedia Commons. CC BY 4.0