Unkarissa pahoinpitelystä epäiltyä Suomessa asuvaa Italian kansalaista ollaan luovuttamassa Unkariin eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla.
Epäilty rikos tapahtui Budapestissa helmikuussa 2023, kun vuosittaisen uusnatsien kokoontumisen osanottajien ja sen vastustajien välille syntyi yhteenottoja. ”Kunnian päivänä” tunnettu tapahtuma juhlistaa natsien epäonnistunutta pakoyritystä puna-armeijan saarron läpi vuonna 1945.
Luovutettavaksi pyydettyä epäillään pahoinpitelyn lisäksi ”äärivasemmistolaiseksi rikollisjärjestöksi” kutsuttuun antifaan kuulumisesta. Se saattaa pidentää tuomiota.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Unkarin vankilaolosuhteet epäinhimillisiksi vuosina 2012 ja 2015. Euroopan neuvoston ministerikomitea seuraa edelleen, miten Unkari panee tuomion täytäntöön.
Italia kieltäytyi luovuttamasta
Ihmisoikeusjärjestö Unkarin Helsinki-komitean helmikuussa julkaiseman raportin mukaan Unkarin vankiloissa on liikaa vankeja tiloihin nähden ja elinolosuhteet ovat surkeat. Vankiloissa on luteita, eikä ruokaa tai lämmintä vettä ole tarpeeksi. Lisäksi vankeja kohdellaan ala-arvoisesti.
EU-parlamentti antoi tammikuussa ehdotuksen Unkarin äänioikeuden jäädyttämiseksi EU:n neuvostossa. Ehdotusta perusteltiin demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien heikentymisellä Unkarissa.
Helsingin käräjäoikeus piti kuitenkin Unkarin viranomaisten vakuutusta luotettavana todisteena siitä, että luovutettavaksi pyydetyn perus- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan.
Korkein oikeus hylkäsi luovutetuksi pyydetyn valituksen. Luovutettavaksi pyydetty aikoo valittaa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Valitus ei kuitenkaan estä luovutusta Unkariin, ja on mahdollista, että se on jo tehty. Voima ei ole tavoittanut henkilöä kommentoimaan asiaa.
Tuomioistuimen päätös on poikkeuksellinen. Italia on kieltäytynyt luovuttamasta samasta rikoksesta epäiltyä kansalaistaan Unkariin vedoten maan vankilajärjestelmän toimintatapoihin, jotka antavat aiheen epäillä todellista riskiä epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kohteeksi joutumisesta ja muiden perusoikeuksien vakavasta vaarantumisesta.
Kansainvälinen selkkaus
Samasta tapauksesta epäillyn italialaisen 39-vuotiaan opettajan ja antifasistin Ilaria Salisin kohtelusta vankeudessa Unkarissa nousi tammikuussa diplomaattinen selkkaus. Hänet kuljetettiin oikeuteen kädet ja jalat kahlittuna. Italian hallitus piti kohtelua nöyryyttävänä ja kutsui Unkarin väliaikaisen asianhoitajan puhutteluun.
Italialaisen la Repubblica -lehden lokakuussa 2023 julkaisemassa kirjeessä Salis kuvaili epäinhimillisiä vankilaolosuhteitaan, jotka vastaavat ihmisoikeusjärjestöjen raportteja. Lisäksi häntä oltiin kuulusteltu ilman, että paikalla oli oikeusavustajaa tai tulkkia.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on esittänyt huolensa Salisin kohtelusta ja siitä, ettei hän saa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.
Yli vuoden vangittuna ollutta Salista uhkaa 11 vuoden vankeustuomio kolmesta pahoinpitelyn yrityksestä ja rikollisjärjestöön kuulumisesta. Guardianin mukaan Italia ehdottaa Unkaria päästämään Salisin kotiarestiin Unkariin, mutta hänen perheensä pitää arestia liian vaarallisena äärioikeiston koston uhan vuoksi.