MusiikkiKirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Anton Hämäläinen

Rockia, funkia, psykedeliaa ja häröä huumoria – Grande Mahogany on matkalla isoille lavoille

Kitaristin runsas ja leikittelevä debyyttialbumi As Grande As on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

Lukuaika: 2 minuuttia

Rockia, funkia, psykedeliaa ja häröä huumoria – Grande Mahogany on matkalla isoille lavoille

November Jewels -biisin pääteema on vanhin melodia, jonka Grande Mahogany, suomalais-ghanalainen Jesse Essel, pystyy muistamaan. Hän arvelee sointukuvion olevan peräisin joltain lastensatukasetilta. 

Grande Mahoganyn esikoispitkäsoitto As Grande As ilmestyi helmikuussa. Artisti yhdistelee musiikissaan muun muassa rockia, funkia, psykedeliaa ja hiphoppia. Hän kertoo ammentavansa vaikutteita yhdysvaltalaisesta ja brittiläisestä musiikista sekä aikuisiällä löytäneensä myös länsi- ja eteläafrikkalaisen musiikin. 

Vinyylin b-puolen alle kaksiminuuttinen omintakeinen avausbiisi November Jewels on hyvä esimerkki hänen tavastaan tehdä musiikkia. Kappale on erilaisten instrumenttien, melodian, sointujen ja päälle sämplätyn kiihkeän keskustelun muodostama äänikollaasi. Kokonaisuus välittää tunnetilan tehokkaasti, aivan kuin sukeltaisi jonkun muistoon. 

”Mä yritin saada tähän biisiin sen tunteen, kun on ihastunut tosi paljon, eikä pysty olla miettimättä sitä. Sen mä yritin saada biisiksi.”

Vaikka Grande Mahogany on ensisijaisesti kitaristi, inspiraatiota ja materiaalia biiseihin hän ammentaa kaikkialta kuulemastaan. ”Kulutan tosi paljon videoita, YouTubea, haastatteluita, dokkareita. Sitten ne jää mieleen, ja kuulen, että tää voisi sopia johonkin. Päässä on sellainen mahtava pankki.” 

Grande Mahoganyn musiikillisia ja kulttuurisia viittauksia vilisevistä biiseistä – niistäkin, joissa hän pitäytyy enemmän perinteisten instrumenttien tuottamissa soundeissa – on turha etsiä totuttua ”säkeistö, kertosäe ja c-osa” -pakettia. ”Mä oon joskus oikeesti yrittäny tehdä biisin, jossa on selvä rakenne.” 

Latteaa on kuulemma syntynyt. Hän kertoo tunnistavansa, että vähemmän voi olla parempaa, mutta pitää virikkeiden ja äänimaailman runsaudesta. 

”Joskus kaaos on kiva.”

Yhdysvaltalainen tubettaja Anthony Fantano, jonka kanavalla theneedledrop on yli 2,8 miljoonaa tilaaja, arvioi Grande Mahoganyn levyn kanavalla heti tuoreeltaan ja päivitteli artistin tuntemattomuutta suhteessa tämän lahjakkuuteen ja luovuuteen. 

Maaliskuisessa haastattelussa Grande Mahogany kertoi jo saaneensa yhteydenottoja ulkomailta. ”Katsotaan, miten asiat etenee. Mikään ei ole vielä konkreettista”, hän kommentoi maltillisesti. Hänen musiikkiaan on kuultu kevään aikana ainakin BBC:n radiokanavilla.

Keikkoja Grande Mahogany on tehnyt vielä verrattain vähän, haastatteluhetkeen mennessä omien sanojensa mukaan reilut parikymmentä keikkaa. Hänen keikkakokoonpanossaan soittavat kitaraa ja koskettimia Jonatan Sapir, bassoa A. Halonen, saksofonia Aapo Soulanto ja rumpuja Aatu Yli-Rahko

”Livebändissä mä olen vähiten kokenut keikkailija”, kertoo Grande Mahogany.

Kitaran kanssa hän on lavallakin omalla suvereenilla mukavuusalueellaan. Hän on joutunut totuttelemaan laulamiseen muiden kuullen, vaikka musikaalisessa sisarussarjassa kasvaneena hän onkin tykännyt laulaa pienestä asti. Mutta keikoilta kantautuneiden huhujen mukaan vaikuttaa siltä, että Grande Mahogany on joka tapauksessa syntynyt lavalle. 

Toukokuun lopussa on hän soittaa ensimmäisen keikkansa Tavastialla, ja kesän isoista lavoista hänet nähdään ainakin Provinssissa. 

Albuminsa teaser-videolla YouTubessa Grande Mahogany juoksee pakoon lumisateessa ilman paitaa toppatakkeihin pukeutuneiden ihmisten laumaa. Taustalla soi albumin Interlude – As Grande As -biisi, jota hallitseva kitara on hänen 2019 julkaistun EP:nsä biisistä Hey, It’s Alright. ”Se on pieni kitaraosio siitä väärinpäin käännettynä, ja sitten jotain sampleja. Joe Rogan jostain UFC-matsista.” Videon lopussa hän muuttuu koiraksi. 

Artisti tykkää kääntää asiat päälaelleen ja nauraa häröille jutuille, musiikissa ja muutenkin.

Mutta hyväntuulisen pössiksen lomassa on muutakinShades Ebony -biisi syntyi George Floydin murhan herättämistä ajatuksista ja tunteista. Yhdysvaltojen poliisiväkivallan äärimmäinen epäoikeudenmukaisuus asettaa sen kohteet tilanteeseen, jossa on inhimillisesti vaikea olla reagoimatta väkivaltaan väkivallalla. ”Se on sellaista päänsisäistä monologia. Kaksi ääripäätä, jossa toinen yrittää rauhoitella toista.” 

Vaikka maailma tuntuu olevan vihaa täynnä, Grande Mahoganyn levyn läpitunkeva teema on rakkaus. Groove kohottaa arjen yläpuolelle.

Muusikko kertoo, että tuleva levy tulee olemaan As Grande As -levyn kaltainen musiikillinen runsaudensarvi, mutta kypsemmässä paketissa. 

”Tosi paljon erilaisia soittimia, kitaraakin, mutta ei välttämättä yhtä kitaravetoinen. Haluan monipuolisia levyjä.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Seuraavan albumin lyriikat ovat astetta henkilökohtaisempia. Ne ovat syntyneet hankalista tunteista, toivottomuudestakin. Mutta on myös muuta. 

”Lisää rakkautta”, hymyilee Grande Mahogany.


Grande Mahoganyn keikka Tavastialla 30.5.