kuvituskuva kahdesta henkilöstä jotka vetävät matkalaukkuja

MatkailuKirjoittanut Elisa HeleniusKuvat Aleksandra Aksenova

Moni voi olla vapaasti vain lomalla – Hannu Medina kouluttaa yrityksiä kohtaamaan sateenkaarimatkailijoita

Suomen valtti sateenkaarimatkailussa on turvallisuus. Silti queer-vähemmistöille suunnattu matkailu on Suomessa vielä lapsenkengissään. 

Lukuaika: 3 minuuttia

Moni voi olla vapaasti vain lomalla – Hannu Medina kouluttaa yrityksiä kohtaamaan sateenkaarimatkailijoita

Kun Hannu Medina tuli 46-vuotiaana ulos kaapista, hän ymmärsi, että oli aivan erilaista matkustaa miesparina kuin heteroperheenä. Pohjanmaalta kotoisin oleva Medina oli elänyt siihen asti vaimon ja nyt jo aikuisten lasten kanssa. Nyt 55-vuotias Medina on naimisissa Meksikosta kotoisin olevan miehen kanssa.

Mennessään naimisiin vuonna 2017 pari teki Lifeof2men-bloginsa kautta markkinointiyhteistyötä helsinkiläisen Hotelli Helkan kanssa. Kuvaaja otti heidän hääkuvansa Helkassa, ja hotelli jakoi sitä omissa some-kanavissaan ja tuore aviopari blogissaan.

”Minulla oli hyvä olo Helkassa. Tajusin, että syynä oli se, että hotellin sateenkaariystävälliset arvot näkyivät kaikessa viestinnässä ja asiakaspalvelussa. Aloin miettiä, miten saisin lisää tällaisia kokemuksia.”

Pari asui siihen aikaan Turussa, ja Medina kirjoitti netin hakupalveluun ”gay friendly Turku”. Haku ei tuottanut yhtään osumaa. 

Medina ymmärsi, ettei oikeastaan kukaan Suomessa ollut miettinyt sateenkaarimatkailua. Oivallus sai hänet perustamaan matkailusivuston ja koulutuspalvelun Gay Travel Finlandin ja We Speak Gay -yhteisön vuonna 2018. Ne ovat yhä ainoat sateenkaarimatkailun palvelut Suomessa. 

Sateenkaarimatkailu on sitä, että matkustaja valitsee esimerkiksi hotellin sen sateenkaari-ihmisille eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin samaistuville suuntaaman viestinnän perusteella. Medina pyrkii koulutuksissaan saamaan ihmisiä oivatamaan piilevistä ennakkoluuloistaan ja tiedostamaan etuoikeutensa.

”Kun aloitin koulutusten vetämisen, hotelleissa kuviteltiin, että sateenkaariystävällisyys on sitä, että pitää olla Tom of Finland -lakanat ja yöpöydällä kondomeja ja liukkari. Ei se ihan niin mene. Moni heteromies tuntuu myös yhä ajattelevan, etteivät he voi mennä kuuntelemaan koulutusta sateenkaarimatkailusta tai heitä luullaan homoiksi.”

Ulkomailla oma itsensä

Sateenkaarimatkailussa tärkeää on turvallisuuden tunne. 

”Se syntyy siitä, että ympärilläsi olevat ihmiset ymmärtävät, mitä olet ja miltä se tuntuu. Et joudu pohtimaan, voitko muiden nähden suudella puolisoasi”, Hannu Medina selittää. Homoseksuaalisuus on yhä rikos noin joka kolmannessa maailman maista. 

”Tämän rinnalle voi lisäksi ottaa maat, kuten Kiinan, joissa homoseksuaalisuutta ei virallisesti ole olemassa eikä homous ole sosiaalisesti hyväksyttyä. Sateenkaari-ihmisille turvalliset ja sateenkaariaiheista tekemistä tarjoavat matkustuskohteet rajoittuvat noin kolmeenkymmeneen maahan.”

Suomi kuuluu näiden kolmenkymmenen maan joukkoon, mutta Medinan mukaan suomalaiset eivät osaa markkinoida asiaa ulkomaalaisille. Sateenkaarimatkailu on erityisen tärkeää niille, jotka eivät arkisin voi olla avoimesti oma itsensä. 

”Ulkomaanmatka voi olla ainoa hetki vuodessa, kun ihminen saa olla oma itsensä. Minulla on Suomessakin ikäisiäni homoystäviä, jotka elävät kaapissa, mutta Espanjan lomalla he ovat julkisesti homoja.”

Medinan silmät sateenkaarimatkailulle avasi hänen miehensä, joka on kotoisin homofobisesta kulttuurista ja tottunut jatkuvasti skannaamaan ympäristöään vihamielisten kohtaamisten varalta. Puolisolle on erityisen tärkeää se, että hän tuntee olevansa turvassa. 

Yritykset ja kaupunkien matkailusivustot voivat viestinnän avulla luoda sateenkaari-ihmisille turvallisuuden tunnetta ja samalla ilmaista omia arvojaan. 

“Suomessa moni asiakaspalvelija esimerkiksi hotelleissa osaa jo kohdella sateenkaari-ihmisiä hyvin. Korostan heille vielä sitä, että jokainen pitää kohdata yksilönä eikä tehdä oletuksia sukupuolesta tai ihmisten välisestä suhteesta.”

Pinkkiä rahaa 

Suomi tulee sateenkaarimatkailussa parikymmentä vuotta jäljessä verrattuna esimerkiksi Alankomaihin, Maltaan, Kanadaan ja Thaimaahan. Pohjoismaista vain Islanti on profiloitunut sateenkaarikohteena. Maat, joissa matkailu on iso osa bruttokansantuotteesta, panostavat myös sateenkaarimatkailuun. 

Pinkillä rahalla, englanniksi pink money, viitataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käyttämään rahaan.

“Pinkissä rahassa yhdistyvät iso bisnes ja ihmisoikeusasiat”, Medina toteaa. 

Sateenkaarimatkailijat reissaavat paljon heille suunnattujen tapahtumien perässä, minkä takia esimerkiksi Espanja on suosittu kohde. Medinan mielestä Suomellakin on potentiaalia sateenkaarikohteena, koska meillä on esimerkiksi Tom of Finland, Tove Jansson, pride-tapahtumia ja queer-yökerhoja.

Sateenkaarimatkailijoita kiinnostavat myös muut asiat, Suomessa se, että täällä voi helposti yhdistää kaupunki- ja luontoloman.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Matkailun sosiaalinen vastuu

Kun Hannu Medinan meksikolainen puoliso muutti San Franciscon kautta Turkuun, tämä koki Turun homofobisena, sillä ei koko vuoden aikana nähnyt kaupungilla yhtään avointa miesparia.

”Jos et koskaan näe ympärilläsi muita kaltaisiasi, koet olevasi friikki”, Medina toteaa.

Nykyisin aviomies asuu Valenciassa, missä katukuvassa on jatkuvasti sateenkaari-ihmisiä ja sateenkaariviestintää, kuten sateenkaarenvärisiä portaita ja penkkejä. 

Vaikka Suomessa lainsäädäntö on aika hyvällä mallilla, sateenkaari-ihmiset kokevat ajoittain, että Suomessa on vaikea löytää ystäviä ja puolisoa ja että asenneilmapiiri on huono.

Tieto perustuu Nestpick-yrityksen vuonna 2017 tekemään listaukseen parhaista kaupungeista sateenkaari-ihmisille. Arvioissa huomioitiin deittailu, yöelämä, kaupunkilaisten avarakatseisuus, turvallisuus ja lait. Helsinki oli 200 kaupungin listauksessa sijalla 31. 

Esimerkiksi Euroopan unionin perusoikeusviraston vuonna 2019 tekemän kyselyn mukaan  Suomessa vain kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä oli avoin sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan työpaikalla. 

”Suomella on ulkomailla todella hyvä maine tasa-arvon mallimaana. Silti Suomi on arvokonservatiivisempi kuin kuvittelemme. Argentiinaankin tuli tasa-arvoinen avioliittolaki Suomea aiemmin.”

Matkailuun liittyy ympäristövastuun lisäksi sosiaalinen vastuu, minkä avulla vähemmistöstressi vähenee.

”Jos vaikka meksikolainen lesbo käy tutkimassa rovaniemeläisen hotellin verkkosivuja ja näkee siellä sateenkaariviestintää, se voimaannuttaa häntä, vaikka hän ei koskaan matkustaisi Suomeen.”