Mustavalkoinen kuva, jossa valkoiseen mekkoon pukeutunut henkilö kohoaa aavistuksen maasta

Sari Soininen: Dimension #26

KuvataideKirjoittanut Mika Pekkola

Keskusteluja jumaluuksien kanssa ja oman mielen tutkimista – Ansiokas kirja kertoo psykedeelien ja kuvataiteen kohtaamisista

Taiteilijoille psykedeelit ovat olleet terapeuttisia työkaluja, itsetutkiskelun välineitä, henkisiä sakramentteja ja mielenterveyden horjuttajia.

Lukuaika: 3 minuuttia

Keskusteluja jumaluuksien kanssa ja oman mielen tutkimista – Ansiokas kirja kertoo psykedeelien ja kuvataiteen kohtaamisista

Sari Soininen: Dimension #26

LSD:n ja psilosybiinin kaltaisten psykedeelisten yhdisteiden terapeuttisia vaikutuksia on ryhdytty tutkimaan yliopistoissa ympäri maailmaa. Psykedeelien kasvava kulttuurinen integraatio ei rajoitu medikalisaatioon: tutkijat, aktivistit ja taiteilijat ovat ryhtyneet keskustelemaan psykedeelien merkityksestä esimerkiksi luovuuden rikastamisessa. Psykedeelien vastuullisempaa käsittelyä edistävä Psykedeelisen sivistyksen liitto on julkaissut vastikään psykedeelien ja kuvataiteen yhteyksiä kartoittavan teoksen Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa

Teoksen toimittajakuntaan kuuluva Henry Soinnunmaa kertoo kirjaprojektin käynnistyneen nelisen vuotta sitten. 

”Idea muhi oman aikansa, ja syksyllä 2020 ryhdyimme keräämään teoksia. Psykedeelien ja kuvataiteen välisiä yhteyksiä ei ole Suomessa juurikaan käsitelty, ja toivomme, että kirja tarjoaa keskustelulle luontevan lähtökohdan.”

Soinnunmaan, Timo Komulaisen ja Doc Arkon toimittamassa 300-sivuisessa taidekirjassa on esillä 142 taideteosta 62:lta eri taiteilijalta. Teoksissa hyödynnettyjen tekniikoiden kirjo on melkoinen: mukana on maalauksia, piirustuksia, digitaalisia teoksia ja jopa virkkuuteoksia niin ammattitaiteilijoilta kuin itseoppineilta taiteilijoiltakin. Teosta rahoitettiin mesenaattikampanjalla.

Mielen paljastaja 

Psykedeelit ja luovuus -kirjan taiteilijat avaavat teksteissään psykedeelisten kokemustensa terapeuttisia, esteettisiä, henkisiä, ekologisia ja yhteisöllisiä merkityksiä. Teksteissä toistuvat kertomukset psykedeelien elämää muuttavista vaikutuksista. Osalle taiteilijoista, kuten akryyli- ja luonnonväreillä sekä kierrätysmateriaaleilla työskentelevälle Janne Erkkilälle, psykedeelit ovat olleet ensisijaisesti keino tutkia mieltä ja maailmaa. 

”Ajauduin kymmenisen vuotta sitten jumiin opinnoissani”, Erkkilä kertoo. ”Elin putkessa, sillä olin mennyt lukiosta suoraan armeijaan ja edelleen yliopistoon. Psykedeeliset kokemukset antoivat oivalluksia ja avasivat näkymiä, joita halusin jakaa muille.”

Kaikille kirjan taiteilijoille psykedeelien vaikutukset eivät kuitenkaan ole olleet yksinomaan myönteisiä. Valokuvataiteilija Sari Soininen on käsitellyt psykedeelien riskejä taideprojektissaan Transcendent Country of the Mind, joka herätti vuonna 2021 laajaa kansainvälistä huomiota. 

”Kohtasin LSD-tripilläni Jumalan, joka kehotti minua ottamaan lisää LSD:tä”, Soininen sanoo. ”Ajauduin psykoosiin, jota kesti useita kuukausia. Palaaminen takaisin todellisuuteen kesti pitkään, ja masennuin sen jälkeen vakavasti. Kokemuksellani oli myös positiivisia vaikutuksia. Tajusin, että maailmassa on monia asioita, joita emme tavallisesti näe. Kohtasin täysin oudon, maagisen todellisuuden, ja keskustelin esimerkiksi Platonin kanssa.”

Rihmastomainen pallo mustaa taustaa vasten
Janne Erkkilä: Keidas 1

Muutosten katalyytti

Suomalaisten kuvataiteilijoiden kokemukset osoittavat, että psykedeelit voivat rohkaista ihmistä arvioimaan suhdetta itseensä ja maailmaan uudelleen. 

”Muutoksia voi kuitenkin joskus olla vaikea ennakoida”, Soinnunmaa sanoo. ”Psykedeelit voivat muuttaa nopeasti käsityksiämme siitä, mikä on oleellista. Itselleni psykedeelit ovat syventäneet ymmärrystä siitä, miten asioita voi lähestyä eri näkökulmista. Olen tullut tietoisemmaksi ilmiöiden välisistä keskinäisriippuvuuksista.”

Soininen näkee yhtäläisyyksiä psykedeelisen kokemuksen ja taiteen tekemisen välillä.

 ”Psykedeelit avaavat uusia perspektiivejä, vahvistavat merkityksellisyyden tuntua ja näyttävät kaiken ihmeellisenä. Juuri tätä valokuvaus on minulle: elämän ja maailman näkemistä uudenlaisin silmin ja pienten asioiden merkityksen ymmärtämistä.” 

Soininen ei koe itseään uskonnolliseksi ihmiseksi, mutta kokemustensa aikaan hän pyrki selittämään oudoksi muuttunutta maailmaa kristillisin, pakanallisin ja filosofisin viitekehyksin. 

Erkkilässä psykedeeliset kokemukset herättivät tunnon kaiken olevaisen ykseydestä.

MAINOS: Voima 4/2024 -numeron teema on IDENTITEETTI. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan lehden vuositilausta (39€) tai irtonumeron ostamista (4,90€).

”Sulauduin ykseystietoisuuteen. Eräällä matkallani Kali-jumalatar seisoi edessäni todellisempana kuin normaali todellisuus. Henkiset kokemukseni innostivat minut pohtimaan uskonnollisuuden alkuperää.” 

Psykedeelien käyttö on tällä hetkellä Suomessa laitonta. Soinnunmaa ymmärtää, miksi psykedeelit herättävät pelkoja. Hän kuitenkin lisää, että kiellot eivät estä ihmisiä käyttämästä psykedeelejä, ja toisaalta käyttöä voidaan ohjailla kieltoja paremmin sosiaalisin normein ja yhteiskunnallisin säätelytoimin. 

Psykedeelien vastuullisempaa käsittelyä on sekin, että niihin liittyvistä riskeistä puhutaan avoimesti. Soininen kertoo saaneensa projektistaan yksinomaan myönteistä palautetta.

”Ihmiset ympäri maailmaa lähettivät minulle viestejä, joissa he kiittivät psykedeelien ja mielenterveysongelmien välisen yhteyden käsittelemisestä. Kun puhuin julkisesti taustastani, ihmiset tajusivat, etteivät he ole yksin kokemustensa kanssa. Tämä on ollut itselleni tärkeintä.”

Doc Arkko, Timo Komulainen ja Henry Soinnunmaa (toim.):Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa. Psykedeelisen sivistyksen liitto ry, 2024, 294 s.

Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -näyttely 4.–25.5.2024, The Train Factory, Bruno Granholmin kuja 2, Helsinki

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.