Kollaasissa lähikuva sidonnasta ja laaja kuva roikkumisesta.

KehoKirjoittanut Julius HalmeKuvat Pinja Nikki

”Onks tää ihan ookoon tuntunen?” – Sitominen on leikkiä, jossa osapuolten välinen kommunikaatio ja luottamus on tärkeintä

Sidonta antaa ihmisille eri asioita. Joillekin se on nautintoa, joillekin leikkiä.

Lukuaika: 2 minuuttia

”Onks tää ihan ookoon tuntunen?” – Sitominen on leikkiä, jossa osapuolten välinen kommunikaatio ja luottamus on tärkeintä

Ensimmäinen solmu jää tukkaan, takaraivolle. Ranteet sidotaan kiinni toisiinsa ja seuraava köysi kiertyy rintakehän ympärille. Sitten selän taakse, ranteisiin ja toisen kerran rintakehän ympäri. Tunnelma on intiimi. Hiuksiin solmittu köysi vedetään kireälle katosta roikkuvan luonnonpuisen kattoparrun yli. Rosa Ruusunen kohoaa ylöspäin. Hän katsoo sitojaa ja hymyilee.

Ennen sitomista käytiin läpi perusasiat, kuten minne ei saa koskea tai onko jokin paikka kipeä. Usein käydään myös läpi mitä ollaan tekemässä, mutta tällä kertaa Rosa ei juurikaan tiedä mitä tuleman pitää. Hän tykkää siitä, ettei tiedä.

Rosa päätyi sidonnan pariin BDSM-piirien kautta. BDSM viittaa sanoihin bondage, discipline, dominance, submission, sadism ja masochism. Rosalle sidonta on kinkyä eli pervoa. 

Lisää köyttä. Seuraavaksi sidotaan jalat. ”Kaikki hyvin?”, sitoja Riku Särkkä varmistaa. Rosa vastaa myöntävästi.

Jalka sidotaan kolmesta kohdasta, jotta paine jakautuisi tasaisesti. Huolimaton sidonta saattaa aiheuttaa (yleensä tilapäisiä) hermovaurioita. Riku tietää mitä on tekemässä.

Selaa kuvakarusellia: paina kuvan reunassa olevaa nuolta.

Shibari on yleistermi, jolla tarkoitetaan köysisidontaa. Kinbaku puolestaan viittaa köysisidontaan perustuvaan eroottiseen taidemuotoon. Riku välttää kummankin termin käyttämistä, jottei antaisi omasta sidonnastaan kuvaa japanilaisena eksotiikkana.

Rikua ihmetytti ja viehätti sidonta jo lapsena. Toisen liikkumisen rajoittamista näki jo leikeissä ja piirretyissä. Jotain liikahti sisällä. Lajiin syventyminen tapahtui kuitenkin vasta aikuisiällä tantra-piirien kautta. Nykyään hänellä on oma sidontastudio Tampereella.

Molemmilla, sitojalla ja sidottavalla on pilke silmäkulmissaan. Sitominen on leikkiä. ”Onks tää ihan ookoon tuntunen?”, Riku varmistaa. Myöntävän vastauksen jälkeen hän sitoo edellisten köysien ympärille tukevan solmun. Sekin kiinnitetään kattoparruun. Riku varmistelee solmun tukevuutta pitkään. Rosa nostetaan roikkumaan pää alaspäin. Hän voihkii. Lantiolle sidotaan köysi tukisolmuksi ja rintakehän köysissä oleva solmu avataan.

”Olo on ihan kuin jossain orkussa”, Rosa tokaisee roikkuessaan katosta. Riku tönäisee kattoparrun keinumaan vienosti. Hän silittää Rosan päätä ja avaa köysissä olevat solmut, venyttää Rosan kädet tämän selän taakse ja sitoo niihin kivestä tehdyn painon. Se on käytössä ensimmäistä kertaa.

”Muodon vuoksi pari kertaa”, Riku tokaisee ja läpsäisee Rosan takapuolta puisella spagettikauhalla. Hänen mukaansa parhaat välineet eivät ole seksikaupoista peräisin. Studiolta löytyykin esimerkiksi koiran kouluttamiseen tarkoitettuja keppejä sekä ruotsalaisen laivapoliisin pamppu.

Selaa kuvakarusellia: paina kuvan reunassa olevaa nuolta.

Kun Rosa jonkin ajan kuluttua lasketaan alas ja solmut avataan, hän on päihtyneen oloinen. ”Mä oon ihan heikkona, ei vittu”, Rosa sanoo lattialla. Osa hänen jaloissaan olevista köyden painaumista on jo tummunut mustelmiksi. Se on tyypillistä.

Intensiivinen sidontasessio on laukaissut endorfiiniryöpyn. Joskus euforiaa saattaa seurata hetkellinen masennus tai ahdistus. Tämän takia jälkihoito, eli aftercare, on erityisen tärkeää.

Rikun ja Rosan aftercareen kuuluu läheisyys ja keskusteleminen. Rosa makaa Rikun sylissä samalla, kun he käyvät läpi äskeistä sessiota. Kumpikin kertoo mistä piti ja mikä toimi. Kuten kaikissa aikuisten välisissä leikeissä, myös sidonnassa osapuolten välinen kommunikaatio ja luottamus on tärkeintä.

Rosa ja Riku lattialla, Rosa sylissä. Ympärillä köysiä.