Lehtitelineessä lukuisia kulttuurilehtiä.

MediaKirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Anton Hämäläinen

Kaavailtu kulttuurilehtituen leikkaus johtaisi usean lehden lopettamiseen

Tukia leikataan pahimmillaan jopa 15 prosenttia. Opetusministeriön alainen Taiteen edistämiskeskus tekee päätökset maaliskuun loppuun mennessä.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaavailtu kulttuurilehtituen leikkaus johtaisi usean lehden lopettamiseen

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto, johon myös Voima-lehti kuuluu, kertoo tiedotteessaan olevansa järkyttynyt Taiteen edistämiskeskus Taiken aikomuksesta leikata kulttuurilehtitukia jopa 15 prosenttia. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Taiteen edistämiskeskus Taike ilmoitti joulukuun alussa, että sen määrärahoihin tulee viiden prosentin leikkaus, mutta leikkauksia ei tehdä tasaisesti kaikkiin tukimuotoihin. Uutisen mukaan isoimmat leikkaukset kohdistuvat “kulttuurilehtien ja verkkojulkaisujen avustuksiin ja alueellisiin apurahoihin. Kulttuurilehtien kohdalla tehdään aiempaa tarkempaa talouteen perustuvaa tarveharkintaa”.

Kultti toteaa tiedotteessaan, että koska lopullista päätöstä budjetista ei ole vielä tehty eduskunnassa, leikkaukset voisi ja pitäisi vielä perua. Kaavaillun leikkauksen määrä on suhteessa tavoiteltuihin kokonaissäästöihin nähden varsin pieni – maksimissaan 120 000€ – mutta sillä olisi katastrofaalinen vaikutus erilaisten kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien toimintakykyyn ja jatkuvuuden varmistamiseen. 

Toteutuessaan leikkaukset merkitsevät jopa monen lehden toiminnan lopettamista. Useat julkaisut kamppailevat olemassaolostaan jo valmiiksi nousseiden posti- ja painokulujen kanssa, ja erityisesti pienimpien erikoislehtien tilanne on suorastaan katastrofaalinen. 

mainos

Vuonna 2023 kulttuurilehdille myönnettiin Suomessa valtionapua hieman vajaat 800 000€. Ruotsissa vastaavaa tukea myönnettiin vuonna 2022 noin 2,3 miljoonaa euroa, Norjassa noin 2,7 miljoonaa euroa. Kultti toteaa, että kulttuurilehtien tuki on naapurimaissa noussut tasaisesti, toisin kuin Suomessa. 

Liitto muistuttaa leikkauksen merkitsevän, että “[samalla] kun yleisön mahdollisuus saada erilaisia näkökulmia kapenee, toimittajien työmahdollisuudet vähenevät entisestään”.

Taike tekee päätöksensä valtionavustuksista maaliskuun 2024 loppuun mennessä.