Islannin Reykjavikissa järjestettiin syyskuun lopulla Pohjoismaiden sateenkaarikonferenssi, jonka teemoina olivat erityisesti LGBTQIA+ -ihmisten kohtaama viha ja väkivalta sekä anti-gender -liikehdintä. Suomesta osallistui yli 20 sateenkaariaktiivia, muun muassa Transfeminiinit ry:n toiminnanjohtaja transaktiivikonkari Tanja von Knorring.
Sateenkaarikonferenssin iltajuhlassa Von Knorring istui samassa pöydässä kuin ruotsalaisen transjärjestö FPES:in puheenjohtaja Johannes Edenteg, jolla oli laastari nenässä ja käsi kantositeessä. ”Äärioikeistolaiset olivat pahoinpidelleet hänet Ruotsissa kaksi viikkoa aikaisemmin, sen jälkeen, kun hän oli tuominnut erään aiemman transihmistä kohtaan tehdyn hyökkäyksen”, von Knorring kertoo.
Von Knorring ja Edenteg olivat molemmat lähdössä parin kilometrin päässä sijaitsevalle hotellille jo kymmenen aikaan, vaikka Islannin Euroviisukilpailijat esiintyivät ja juhlat olivat parhaimmillaan. ”Kysyin Johannekselta, tuletko meidän kanssamme samalla taksilla, mutta hän sanoi kävelevänsä, koska hänen piti saada raitista ilmaa.”
Parinsadan metrin päässä hotellista, poliisiaseman edessä, Edentegin kimppuun hyökättiin takaapäin, hänen kaulastaan revittiin sateenkaarinauhassa oleva konferenssin nimikyltti ja hänet pahoinpideltiin.
Edenteg kertoi, että hänet pahoinpiteli kaksi miestä, joista toisella oli huppu päässä. Miehet eivät puhuneet islantia, vaan englantia tai ruotsia, sillä Edenteg oli ymmärtänyt heitä. Edentegin vammat vaativat useita leikkauksia, ja osa jää elinikäisiksi. Lääkärin mukaan hän menetti oikean silmän näkökyvystä 90 prosenttia.
Ilmeinen viharikos
Islannin poliisi vangitsi kolme ihmistä epäiltynä pahoinpitelystä. Poliisi tutkii tapahtunutta vakavana pahoinpitelynä ja viharikoksena, johon liittyy lisäksi mahdollisesti rasistinen motiivi.
Suomen sateenkaarijärjestöjen kattojärjestö Seta ry kuvailee tiedotteessaan sateenkaarevuuteen kohdistuvan viharikoksen motiivia ilmeiseksi.
Ruotsin sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajava RFSL arvioi hyökkäyksen suunnitelmalliseksi, sillä konferenssivieraita oli häiritty toistuvasti. Heitä oli solvattu kadulla väkivallantekoa edeltävänä päivänä ja ainakin yhtä vierasta oli yritetty houkutella epäselväksi jääneestä syystä yksin hotellin taakse.
Poliiseja liikkui paljon hotellin läheisyydessä konferenssin alusta alkaen, mutta konferenssivieraat kokevat, että väkivallanteko oli osoitus siitä, ettei konferenssin turvallisuuteen ollut kiinnitetty riittävästi huomiota.
Reykjavik ei valitettavasti ole poikkeus. Kesäkuussa Tallinnan Pride -tapahtuman yhteydessä suomalainen puhuja pahoinpideltiin homobaarissa, mahdollisesti uskonnollisesta motiivista. Viime vuonna Oslon Priden aikaan juhlijoita ammuttiin homobaarin ulkopuolella.
Von Knorring arvioi, että sateenkaaritapahtumiin kohdistettu väkivalta johtaa helposti copycat-ilmiöön eli aiempia jäljitteleviin rikoksiin. Hänellä itsellään oli henkivartija viime vuoden Pride-tapahtumissa Oslon ammuskelun seurauksena.
Tasa-arvo uhattuna
Anti-gender-liikehdinnän kasvu on von Knorringin mukaan selkeästi lisännyt väkivaltaa ja kielteisiä asenteita sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia kohtaan.
Anti-genderillä tarkoitetaan liikehdintää, jossa eri tahot vastustavat aktiivisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä naisten ja tyttöjen oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ideologiaan liittyy myös seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien kyseenalaistaminen, joka on johtanut eri maissa viime vuosina esimerkiksi aborttioikeuden kaventamiseen ja jopa kieltämiseen.
”Ajatteluun liittyy väkivallan uhka, sateenkaarivähemmistön, ja erityisesti transvähemmistön oikeuksien ja olemassaolon mitätöinti. Se on sylkykuppi-ideologia, joka aiemmin kohdistui mustiin ja 1930-luvulla juutalaisiin”, von Knorring sanoo.
Kyseessä ei ole yksittäinen liike, vaan ideologiaa ajavat tahot ovat erilaisia populistisia, nationalistisia, uskonnollisia ja äärioikeistolaisia toimijoita, joiden arvomaailmaa yhdistävät vaihtelevilla painotuksilla naisvihamielisyys sekä kansallismieliset ja konservatiiviset arvot. He vastustavat ”gender-ideologiaa”, joksi kutsuvat käsitystä sukupuolesta biologista lisääntymisjärjestelmää laajempana, sosiaalisesti ja kulttuurisesti määrittyvänä ilmiönä, sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Liberaalit arvot nähdään turmiollisina ja ”luonnollisen järjestyksen” vastaisina, ja liberaalien ihmisoikeuksien kannattajat vihollisina.
Toimijoilla on maiden rajat ylittävä strateginen hyvin rahoitettu verkosto. Uskonnollisten ääriliikkeiden ja anti-gender-liikkeiden rahoitus Euroopassa on lähes nelinkertaistunut vuosina 2009–2018. Esimerkiksi kansainvälinen kristilliskonservatiivinen järjestö Alliance Defending Freedom International, on kerännyt kansanedustaja Päivi Räsäselle rahaa oikeudenkäynteihin, joissa Räsänen on ollut syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Naisjärjestöjen keskusliiton mukaan anti-gender -liikehdintä on yksi suurimpia uhkia sukupuolten tasa-arvolle, ja sen lisäksi se uhkaa demokratiaa ja ihmisoikeusperusteista politiikkaa.
Viharikosten määrä on kasvussa myös Suomessa
Viharikokset ovat viime vuosina lisääntyneet. Häirintä ja vihapuhe lisääntyivät koronapandemian aikana, ja ilmiöstä raportoitiin esimerkiksi myös kevään 2021 kuntavaalien yhteydessä.
Tilastoidut viharikokset ovat kuitenkin valitettavasti vain jäävuoren huippu. Esimerkiksi vuonna 2020 julkaistun Euroopan perusoikeusviraston (FRA) kyselytutkimuksen mukaan valtaosa viharikoksista jäi raportoimatta: vain 16 prosenttia väkivaltaa kokeneista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä ilmoitti asiasta viranomaisille. Suomesta kyselyyn vastasi 4 711 henkilöä. Heistä 36 prosenttia oli kohdannut edellisen vuoden aikana häirintää seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen perusteella, mutta 91 prosenttia heistä ei ollut ilmoittanut häirinnästä minnekään.
Oikeusministeriön Suomessa vuonna 2022 tekemän selvityksen mukaan 30 prosenttia häirintää tai vihapuhetta kokeneista ilmoitti siitä jollekin taholle. Vammaiset ja maahanmuuttajataustaiset ilmoittivat tilanteesta useimmin, kun taas seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat ja uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvat henkilöt harvimmin.
Aliraportointi johtuu von Knorringin mukaan siitä, että viranomaiset suhtautuvat viharikoksiin hyvin usein vähättelevästi, eikä sateenkaari-ihmisten kokemaa väkivaltaa oteta aina tosissaan. Uhrit eivät siis usko saavansa oikeutta tai edes kunnioittavaa kohtaamista.
Poliisiammattikorkeakoulun juuri julkaistun raportin mukaan vuonna 2022 tehtiin 140 rikosilmoitusta, joiden motiivin epäiltiin liittyvän uhrin seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun. Vuoden 2021 vastaava luku oli 126, jopa 85 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Vuonna 2021 Suomessa oli käynnissä hankkeita, joiden tavoitteena oli viharikosten ja vihapuheen vastaisen työn tehostaminen.
Viharikosten määrä tulee lähivuosina todennäköisesti kasvamaan myös tilastoinnin muuttuessa. Vuoden 2022 elokuusta lähtien pahoinpitelyn, laittoman uhkauksen tai kunnianloukkauksen kohteeksi tulleen asianomistajan on pitänyt rikosilmoitusta tehdessään täyttää kohta, jossa hän arvioi onko joutunut rikoksen uhriksi jostakin vihavaikuttimesta johtuen. Sähköisen ilmoituksen siirtyessä poliisin ilmoitusjärjestelmään, se luokitellaan automaattisesti viharikokseksi.
Orpon hallitus ei vakuuta
Nyt jo kahdesti lyhyen ajan sisällä pahoinpidelty Johannes Edenteg ei aio vaieta, kertoo Tanja von Knorring. “Hän toivoo, että tällä olisi lopulta hyviä seurauksia transyhteisölle. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kohtaama väkivalta pitää saada näkyvämmäksi ja lainsäädäntö viharikoksia kohtaan toimivaksi”, von Knorring sanoo.
Von Knorring toivoo, että viharikoslakeja kiristettäisiin ja että valtaapitävät tuomitsisivat suoraan ja yksiselitteisesti kaiken sateenkaarevia ihmisiä kohtaan osoitetun vihapuheen.
Hän epäilee Petteri Orpon oikeistolaisen hallituksen kykyä ja halukkuutta puuttua viharikollisuuteen ja parantaa sateenkaari-ihmisten oikeuksia. Hallitusohjelmassa ei ole toimintasuunnitelmaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien oikeuksien kohentamiseksi.
Hallituspuolueiden edustajat ovat sen sijaan osoittaneet suorastaan vastustavansa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew jakoi neljä päivää Islannin konferenssin jälkeen Facebookissa julkaisun, jossa vastustetaan Pride-liikettä, ja lisäksi ”islamia, kommunismia ja ilmastoagendaa”.
Muokattu 22.12.2023: Korjattu viharikosten ja vihapuheen vastaisen työn tehostamishankkeiden ajankohta vuodesta 2020 vuoteen 2021.