Riikka Hyvönen poseeraa teostensa edessä galleriassa.

Riikka Hyvönen teostensa edessä. Kuva: Saara Kunnas

TaideKirjoittanut Miia Vistilä

”Feministisen alakulttuurin kunniamerkki” – Roller derbyn pelaajien mustelmat ikuistuvat taiteilija Riikka Hyvösen teoksiin

Roller derbyssä mustelmat ovat suudelmia peliltä ja ne kertovat rankassa lajissa selviämisestä. Näistä rakkaudenosoituksista Lontoossa asuva taiteilija Riikka Hyvönen on tehnyt taidetta. 

Lukuaika: 3 minuuttia

”Feministisen alakulttuurin kunniamerkki” – Roller derbyn pelaajien mustelmat ikuistuvat taiteilija Riikka Hyvösen teoksiin

Riikka Hyvönen teostensa edessä. Kuva: Saara Kunnas

”Mustelmat ovat lumoavia: ikään kuin psykedeelisiä miniatyyrigalakseja, jotka aina onnistuvat kertomaan tarinan”, kertoo roller derbyä itsekin harrastanut taiteilija Riikka Hyvönen.

Roller derbyssä ja siihen liittyvässä estetiikassa mustelmia arvostetaan. ”Mustelmaa kutsutaan nimellä derby kiss, koska se on pusu derbyltä. Lajin ajatusmaailmaan kuuluu estoton näyttämisen ilo. Jos ja kun derby-pelaaja saa osuman pelin edetessä, hän haluaa esitellä sitä tiiminsä jäsenille kentän laidalla ja myöhemmin hakea sankarillisesti ansaittua ihailua internetistä. Mustelma on feministisen alakulttuurin kunniamerkki, jonka avulla myös kyseenalaistetaan vallitsevan kauneuskäsityksen hegemoniaa ja juhlitaan rankasta pelistä selviytymistä.”

Jättipyllyjä seinällä

Kansainvälinen taidemaailma kuhisi Hyvösen teoksista erityisesti vuosina 2015–2016, jolloin ne kiersivät tuoreeltaan näyttelyissä Lontoossa, Pariisissa ja Helsingissä. Kolmiulotteiset teokset ovat jopa kahden metrin korkuisia maalausten ja veistosten yhdistelmiä. Ne perustuvat valokuviin, joita pelaajat lähettävät hänelle. On suuri kunnia saada luoda osasta niistä taidetta. Työni ovat anteeksipyytelemättömän huomiota herättäviä – kuten lajin henkeen, sen tiiviin yhteisön glamouriin ja erikoiseen huumorintajuun kuuluu”, Hyvönen sanoo. 

Hyvönen pyrkii taiteellaan haastamaan kauneuskäsityksiä ja auttamaan ihmisiä löytämään kauneutta yllättävistä paikoista. ”Halusin ikuistaa hetkellisiä merkkejä, joita katsotaan eri tavoin valtakulttuurissa kuin roller derby -pelaajien keskuudessa”, hän pohtii. 

mainos
”It Made My Leg Numb in the Spot for Almost a Year, and the Skin is Permanently Discolored in the Spot Now lol” 

Teoksen syntyyn sisältyy monia eri vaiheita. ”Puun sahaamista, pyllyn muotoilemista vaahtomuovista, nahan pinnan rikkomista, glitteröintiä sekä pikkutarkkaa maalaamista ohuina kerroksina uudelleen ja uudelleen kynäruiskulla. Värin on imeydyttävä siihen oikealla tavalla, jotta mustelmat näyttäisivät yhtä hypnoottisilta kuin iholla. Takapuoleen maalaamaani pienoisgalaksin ympärille luon kirkkaan värimaailman, jonka avulla teen parhaani mukaan oikeutta lajin mauttomalle eleganssille.”

Tekniikka on vaatinut kehittelyä. ”Kokeilin ensin erilaisia tekniikoita — toteutin esimerkiksi kaksi öljyvärimaalausta ennen kuin löysin parhaan mahdollisen tavan omasta mielestäni kunniottaa tätä lajia ja näitä naisia.”

Hyvönen on pelannut roller derbyä Helsingissä ja Lontoossa. Innostus syttyi katsomossa. ”Kävin katsomassa pelin ystäväni Selman kanssa. Emme ymmärtäneet pelistä paljonkaan, mutta sen jännittävä tempo, vaaralliset käännökset ja voimakkaat naiset tekivät unohtumattoman vaikutuksen. Niinpä me molemmat ilmoittauduimme seuraavalle Kallio Rolling Rainbown Fresh Meat -kurssille vuonna 2011. Sen jälkeen olen pelannut London Rocking Rollers ja London Roller Derby Reacreational Team -joukkueissa.” 

Kanaalivene-elämää Lontoossa 

Hyvönen opiskeli nuorena maskeeraajaksi ja kampaajaksi. Yhteiskunta oli uskotellut minulle että kukaan ei voi olla pelkästään taiteilija, vaan sitä tehdään ‘oikean’ työn ohella.”

Taiteen opinnot hän aloitti 26-vuotiaana Hyvinkään taidekoulussa ja työskenteli samalla Jani Leinosen assistenttina. 

Lontooseen Hyvönen oli muuttanut ensi kertaa 18-vuotiaana, mutta palannut välillä takaisin Suomeen. ”Halusin takaisin Lontooseen opiskelemaan taidetta, joten googlasin mikä on arvostetuin taideyliopisto ja missä kuuluisat taitelijat ovat opiskelleet. Päädyin hakemaan ainoastaan Goldsmithsiin ja jollain ihmeen konstilla pääsin sisään vaikka hain hakuajan jälkeen.” 

”This is My Derby Kiss, I’m Proud of Her and God Dammit She Deserves to Be Famous” (2017)

Nyt Hyvönen asuu Lontoossa kanaaliveneessä koiransa Bowien kanssa ”kierrellen edestakaisin kanaaleja ja jokia”. Työn alla on uusia näyttelyitä. ”Lontoon taidemaailma on inspiroiva, ja koen että taiteilijana on hyvä olla siellä missä tapahtuu. Olen vastikään saanut uuden työhuoneen Hackney Wickistä, jossa teen uusia taideteoksia ja kehittelen uusia teossarjoja. Minulla on useita museo- ja gallerianäyttelyitä tulossa Suomessa sekä ulkomailla, joihin valmistan parhaillaan uusia teoksia.”

Vaikka Hyvönen rakastaa kanaaliveneitä ja kanaalitaidetta, tulevaisuus on avoin. ”Välillä harkitsen muuttoa lämpimämpiin maisemiin, mutta toistaiseksi nautin täysillä nykyisestä elämäntyylistäni.”

Lue myös:

Roller derbyssä verkkosukkahousujen tilalle on noussut yhteisöllisyys, moninaisuuden arvostaminen ja huumori