Turkki, Suomi ja Ruotsi sopivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Ensimmäisessä rivissä ulkoministerit Mevlüt Çavuşoğlu, Pekka Haavisto ja Ann Linde. Toisessa rivissä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, presidentit Recep Tayyip Erdoğan ja Sauli Niinistö sekä Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

KurditKirjoittanut voimaKuvat Nato / Creative Commons

Mielipide: Suomi horjuttaa rauhan saavuttamista Pohjois- ja Koillis-Syyriassa

Erdoğanin sota kurdeja vastaan muistuttaa kovasti Putinin sotaa Ukrainassa. Pohjois- ja Koillis-Syyriassa toimineiden suomalaisten vapaaehtoisten ryhmä kommentoi Suomen tulevaa Naton jäsenyyttä.

Lukuaika: 3 minuuttia

Mielipide: Suomi horjuttaa rauhan saavuttamista Pohjois- ja Koillis-Syyriassa

Turkki, Suomi ja Ruotsi sopivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Ensimmäisessä rivissä ulkoministerit Mevlüt Çavuşoğlu, Pekka Haavisto ja Ann Linde. Toisessa rivissä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, presidentit Recep Tayyip Erdoğan ja Sauli Niinistö sekä Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Emme ole yllättyneitä, mutta silti hyvin pettyneitä Suomen päätöksestä alistua Turkin vaatimuksiin. Näemme että Suomi, ilmeisesti vastoin enemmistön tahtoa, saattaa olla mukana hyväksymässä Turkin uhkaaman hyökkäyksen Pohjois- ja Koillis-Syyriaan ja vaarantaa myös Suomessa elävien kurdien turvallisuutta Turkin kanssa tekemänsä sopimuksen nojalla. 

Vaikka Turkki väittää harjoittavansa monipuoluejärjestelmää, on se todellisuudessa verrattavissa terroristivaltioon. Turkki on suoraan osallisena aseellisissa konflikteissa tai tukee niitä käyviä osapuolia, usein suoranaisia terroristijärjestöjä, Syyriassa, Irakissa, Armeniassa ja Libyassa. Turkki on todistetusti jo vuosia tukenut ISISn ja muiden jihadistiterroristijärjestöjen kasvua Pohjois-ja Koillis-Syyrian alueella. Turkin valtio on tukenut mm. taloudellisesti, rekrytoinnissa, hankkinut aseita, järjestänyt aseellista koulutusta, sekä tarjonnut terroristeille vapaan pääsyn alueelle ”jihadist highway” -nimisenä tunnetun, Turkista lähtevän rajanylityspaikan kautta. Yhteistyöstä kertoo myös se, että esimerkiksi vuonna 2019 käynnistämässään laajamittaisessa miehitysoperaatiossa Pohjois-ja Koillis-Syyrian alueella, Turkin rinnalla taisteli lukuisia jihadistiterroristiryhmittymiä. Pohjois- ja Koillis-Syyrian alueella Rojavassa, Turkin tekemät iskut tappavat siviilejä lähes joka viikko. Aikaisemmin alue on ollut Syyrian sodan rauhallisin, ja esimerkiksi Venäjä ei ole pommittanut siellä samalla tavalla kuin Länsi-Syyriassa. Turkki on kuitenkin vuoden 2019 hyökkäyssodan jälkeen tehnyt alueelle jatkuvasti iskuja, jotka eivät ole ylittäneet uutiskynnystä Suomessa. Viimeisimmän iskunsa Turkki teki keskiviikkona 29.6.2022 tulittaessaan tykistöllä Arab Hassanin kylää, tappaen kaksi siviiliä. Tällaisilla iskuilla Erdoğan pitää sotaa yllä matalalla intensiteetillä. Samaan aikaan kun Turkki on käynyt NATO-neuvotteluita Suomen ja Ruotsin kanssa, on presidentti Erdoğan uhannut hyökätä isommalla voimalla Pohjois- ja Koillis-Syyriaan.

Pohjois- ja Koillis-Syyrian itsehallintoalueen yhteiskuntajärjestys, kuten myös PKK:n kamppailu, pohjautuvat ideoihin suorasta demokratiasta, ekologiasta ja naisten vapautuksesta. Naisten järjestäytyminen ja poliittinen osallistuminen on näistä vahvimmin käytännössä toteutuva osa-alue. Nämä toimintamallit edustavat koko konfliktien ja terrorismin repimässä Lähi-idässä aitoa toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja mahdollisuudesta rakentaa rauhanomaisia yhteiskuntia, pohjautuen sukupuolten tasa-arvoon. Nämä arvot ja toivon Suomi on nyt myynyt pönkittääkseen omaa asemaansa. On ymmärrettävää, että Suomi haluaa suojaa Putinin Venäjältä, joka myös on näyttänyt diktaattorin kasvot ja aikeet. Silti, Suomen ei pidä luottaa Turkkiin, sillä Erdoğan käy sotaa samoin aikein kuin Putin. Kuten Putin valehtelee Ukrainan sodasta ja sensuroi Venäjän mediaa, myös Erdoğan on tullut kuuluisaksi valehtelustaan, internetin sensuroinnista, sekä toimittajien vangitsemisesta. Kaiken tämän tekee vielä irvokkaammaksi se, että kurdien YPG-joukot taistelevat osana SDF-joukkoja, jotka ovat uhranneet yli 13 000 sotilastaan taistelussa terroristijärjestö ISISiä vastaan, jota Turkin valtio on aktiivisesti tukenut. SDF-joukot koostuvat kurdien lisäksi arabeista, armenialaisista ja assyrialaisista. Alueen jälleenrakennus ja esimerkiksi Al-Holin leirin ylläpitäminen on jätetty lähes täysin paikallisen hallinnon hoidettavaksi ilman juuri minkäänlaista ulkopuolista tukea. 

Mainittakoon myös, että Turkin mahdollisen uuden hyökkäyksen aiheuttamassa kaaoksessa on suuri todennäköisyys, että ISIS taistelijoita ja johtajia perheineen pääsee pakenemaan Al-Holin leiriltä. On päivän selvää, että tämä tulisi uhkaamaan, ei vain Lähi-idän alueen ihmisten turvallisuutta, vaan myös meidän kaikkien turvallisuuttamme täällä Euroopassa ja muualla.

Erdoğanille uhkailun ja kiristyksen onnistuminen on myös sisäpoliittinen voitto tilanteessa, jossa hän on epätoivoisesti sellaista etsinyt ennen ensi vuoden vaaleja. Turkissa Erdoğanin hallinto vainoaa myös maan parlamentissa olevan kurdipuolue HPD:n jäseniä, joista yli 10 000 on tuomittu vankilaan tekaistuin syyttein – usein heitä syytetään nimenomaan terrorismista.

Suomen pitäisi tukea paikallisia pyrkimyksiä edistää demokratiaa ja naisten vapautta, eikä osallistua näiden pyrkimysten tuhoamiseen suostumalla Turkin vaatimuksiin. Esimerkisi myymällä aseita Turkkiin Suomi mahdollistaa suoraan Turkin valtionterrorin. Pitkällä tähtäimellä mekin Suomessa hyödymme tasa-arvon lisääntymisestä Lähi-idässä. Turkin toimet, kuten toisaalla myös Venäjän, tuhoavat naisten itsemääräämispyrkimyksiä ja yhteiskuntien mahdollisuuksia tasa-arvoon.

YPJ- ja YPG-veteraaneina ja siviiliyhteiskunnassa työskennelleinä vapaaehtoisina olemme nähneet ystäviemme taistelevan, vuodattavan verta, uhraavan henkensä ja osia omista ruumiistaan taistelussa ISIS:n ja muiden jihadistien ja Turkin hyökkäyssotia vastaan, ja nyt näemme oman hallituksemme sekä presidentin hymyillen asettuvan tämän pahuuden puolelle. Emme hyväksy kurdiystäviemme henkiä uhrattavan Turkille kumartelun vuoksi. Maamme poliitikot voivat selitellä sopimusta parhain päin kuinka haluavat, mutta Suomen kumartuminen Erdoğanin edessä on häpeällinen hetki, jonka historiankirjoitus ja kaikki vapauden puolesta taistelevat ihmiset tulevat muistamaan. 

Pohjois- ja Koillis-Syyriassa toimineiden suomalaisten vapaaehtoisten ryhmä

30.6.2022

https://www.hawarnews.com/en/haber/civilians-killed-in-turkish-shelling-of-villages-of-manbij-h31540.html

https://centerforsecuritypolicy.org/turkey-is-still-dispatching-mercenaries-into-libya/

https://rojavainformationcenter.com/2022/06/state-of-the-occupation-infighting-reaches-all-time-high-during-the-fall-as-war-looms/

https://rojavainformationcenter.com/2019/08/database-over-40-former-isis-members-now-part-of-turkish-backed-forces/

https://sdf-press.com/en/2022/05/turkey-is-establishing-a-black-belt-in-the-occupied-areas/

https://besacenter.org/turkey-isis-relationship/

https://www.businessinsider.com/links-between-turkey-and-isis-are-now-undeniable-2015-7?r=US&IR=T&IR=T

https://foreignpolicy.com/2016/12/07/latest-wikileaks-dump-sheds-light-erdogan-turkey-berat-albayrak-redhack-hackers-oil/

https://anfenglishmobile.com/news/erdogan-repeats-announcement-of-new-invasion-in-northern-syria-60847

https://www.bbc.com/news/stories-55238803

https://www.toimittajatilmanrajoja.fi/post/turkki-valtio-sensuroi-l%C3%A4hes-3000-verkkoartikkelia-vuonna-2018

https://stockholmcf.org/turkish-courts-handed-down-80-years-in-prison-to-36-journalists-in-2021/

mainos

  • 5.7.2022
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Nato / Creative Commons