Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto käsittelee taiteiden tutkimuksen opinto-ohjelmaa 15.2. Asian aiemmassa käsittelyvaiheessa yliopistolla on pelätty lopullisen päätöksen johtavan aineiden uudelleen järjestelyyn tavalla, joka voisi viedä esimerkiksi teatteritieteeltä itsenäisyyden opintosuuntana. Silloin sitä ei voisi enää opiskella pääaineena.
Uhan dramaattisuutta lisää, että Helsingin yliopisto on tätä nykyä ainoa korkeakoulu, jossa teatteritiedettä voi opiskella pääaineena.
Helsingin yliopiston teatteritieteen professori Hanna Korsberg ihmettelee Teatteri & Tanssi + Sirkus -lehden tuoreesssa kolumnissaan, miten on mahdollista, että aktiivisena teatterimaana itseään pitävän Suomen yliopistokentällä teatterintutkimuksen resurssit ovat näin alimitoitettuja.
”Nykyinen tilanne johtaa vääjäämättä asiantuntijavajeeseen taiteellista työtä tukevissa tehtävissä, ja tämä huoli tulee koko esittävien taiteiden kentän jakaa”, kirjoittaa Korsberg.
Voiman tammikuussa käynnistämän Teatterin politiikkaa & politiikan teatteria -podcastin keskustelussa Korsberg nostaa esiin Suomen sitoutumisen Unescon sopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön vaalimisesta. Sen kannalta on kyseenalaista, miten suomalaisen teatteritaiteen tutkimus pystyy vastaamaan tähän haasteeseen. jos sen asema ja resurssit ajetaan alas.
Tekstiä täsmennetty 16.2. ensimmäisen kappaleen kohdalla, jossa oli alunperin kuvattu väärin tiedekuntaneuvostossa esillä olleen päätöksen sisältö. Tiedekuntaneuvoston pohjaesityksessä ei esitetty teatteritieteen asemaan muutoksia.
Professori Hanna Korsberg ja yliopistomaailman ongelmia käsittelevän Dosentit-näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Juha Jokela vierailivat Teatterin politiikka & politikan teatteria -podcastin avausjaksossa.
Ohjelmassa puretaan yliopiston ajankohtaista tilaa kuvaavan näytelmän sisältöä ja pohditaan sen yhteyttä todellisen elämän tiedepolitiikkaan. Samalla siinä kritisoidaan Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa käsiteltävää suunnitelmaa.
Podcast löytyy osoitteesta voima.fi/audio ja esimerkiksi Spotifystä.