Pia Houni ja Heidi Backström nykyisen esitystilan portilla.

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Tuomas Rantanen

Mad House etsii uutta näyttämöä – ”Konkreettisesti tarvitsisimme myös harjoitussalin”

Esitystaidetaloa luotsaavat Heidi Backström ja Pia Houni uskovat, että nykyistä paremmissa tiloissa heillä on enemmän tarjottavaa taitelijoille ja yleisölle.

Lukuaika: 2 minuuttia

Mad House etsii uutta näyttämöä – ”Konkreettisesti tarvitsisimme myös harjoitussalin”

Pia Houni ja Heidi Backström nykyisen esitystilan portilla.

Juttu on julkaistu Voima | Teatteri -lehdessä. Se ilmestyi joulu-tammikuun Voiman liitteenä.

Teatterin erikoislehti käsittelee esittävien taiteiden jo elpyviä näkymiä ja puntaroidaan tulevan kevätkauden esityksiä.

Lue liitteen kaikki artikkelit voima.fissä ja Issuussa.

Kalasataman kupeessa sijaitseva Teurastamon alue on saanut nimensä sinne vuonna 1933 perustetusta Helsingin kaupungin teurastuslaitoksesta. Nykyään ruokakulttuuriin ja kaupunkitapahtumiin keskittyvällä alueella toimii tämän vuoden loppuun asti myös esitystaidetetta ja muita kokeellisen esittävän taiteen muotoja vaaliva Mad House Helsinki. 

 ”Mad House lähti liikkeelle joskus vuoden 2013 hujakoilla, kun monet itsensä irrallaan nykytanssista, performanssista ja muista esittävistä taiteista nähneet taiteilijat alkoivat kaivata nimenomaan esitystaiteeseen keskittyvää, jatkuvatoimintaista näyttämöä.  Toimimme ensin Suvilahdessa kausiluontoisesti ja vuodesta 2019 asti Teurastamolla ympärivuotisesti. Vakiintunut paikka on tärkeä myös siksi, että se auttaa esitystaiteesta kiinnostunutta yleisöä löytämään sitä helpommin”, avaa esitystaidetaloa pyörittävän yhdistyksen puheenjohtaja Heidi Backström.

 ”Esittävien taiteiden toimijoista valtaosa toimii ensemblevetoisesti. Mad Housen taas voi nähdä nimenomaan erillisten tekijöiden yhteisenä alustana, jossa tehdä ajankohtaisia teoksia. Vakiintunut tila auttaa myös siinä, että taiteen ja yleisön kohtaamisen tapoja voidaan kehittää yhdessä”, täydentää toiminnanjohtaja Pia Houni.

 Tänä syksynä Mad Housessa on nähty esimerkiksi ”taidekollektiivi, performanssibändi ja tunteiden tutkimuskeskus” Metaflooran esitysspektaakkeli The Birth of Metafloora, Katariina Nummisen johtaman työryhmän improvisaatioesitys Käsi, Simon Vincenzin viiden livelähetyksen sarja From the Dead Air Orgy sekä Nora Rinteen ja Katri Soinin imitaatiota lapsen puheesta ja liikkeestä sisältänyt teos Lapsipalvelus.

 ”Meillä esitetään vuosittain noin 30 teosta, joista nyt keväästä 2020 alkaneen korona-ajan kuluessa on peruttu kokonaan vain pari. Tietenkin moni esitys on muuttanut muotoaan koronarajoitusten myötä. Esimerkiksi kahden metrin turvaväleillä tilaamme mahtuu vain kahdeksan katsojaa”, huokaa Backström.

Lipputulojen poisjäämisestä huolimatta etenkin Koneen säätiön ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus ovat mahdollistaneet sen, että pienen toimiston työntekijöitä ei ole jouduttu irtisanomaan eikä toimintaa ajamaan alas. Tällä hetkellä suurin haaste onkin uusien tilojen löytäminen niin, että esitystoimintaan ei tule isompia katkoksia.

”Toivelistalla ovat myös riittävä kattokorkeus, tolpattomuus sekä nykyään puuttuvat lämpiö ja kunnon yleisövessa.”

 Mad Housen kippareita nykyisen tilan menetys harmittaa erityisesti Teurastamon alueen kehityksen kannalta.

 ”On dataa siitä, että juuri tällaisen luovan toiminnan vaikutus minkä tahansa alueen kehitykseen on monella tapaa kumuloituva. Oman toimintamme kannalta taas odotamme, että uusien tilojen vuokrasopimus olisi pitkäaikainen, ja että tilojen sijainti olisi yleisön helposti saavutettavissa. Lisäksi niiden tietenkin pitäisi täyttää työskentelyn peruslähtökohdat – eli etteivät ne ainakaan olisi niin kylmät kuin nyt”, hymähtää Houni. 

”Konkreettisesti tarvitsisimme myös harjoitussalin. Toivelistalla ovat myös riittävä kattokorkeus, tolpattomuus sekä nykyään puuttuvat lämpiö ja kunnon yleisövessa. Unelmoimme omasta baarista. Sijainnin suhteen olemme tutkineet myös Itä-Helsinkiä. Ylipäänsä näemme muutoksen mahdollisuutena, vaikka tietenkin, jos olemme vielä vuoden päästä samassa tilanteessa, se ei ole kivaa”, tuumii Backström. 

 Houni on samaa mieltä uusien tilojen etsimiseen liittyvistä uhista ja mahdollisuuksista.

 ”Tällainen esityspaikka on aina osa toimijan brändiä. Kun uusi paikka löytyy, sen uskottavuus yleisön silmissä pitää lunastaa uudestaan, opettaa vakkariyleisö ja muutkin ihmiset käyttämään sitä paikkaa. Silti olen toiveikas sen suhteen, että työskentelyolosuhteet paranevat ja löydämme uutta yleisöä. Monipuolisempi tila mahdollistaa myös sellaista taiteellista uutta, mitä vielä ei ole pystytty tekemään.” 

Mad House ottaa mielellään vastaan vihjeitä uusista mahdollisista tiloista ja muusta yhteistyöstä: https://madhousehelsinki.fi