Mielenosoittajia Eduskuntatalon portailla.

Aktivismi, AlkuperäiskansatKuvat Sofiya Pikunova

”Jalka pois jarrulta!” – Suomen saamelaisnuoret osoitti mieltä saamelaiskäräjälain uudistuksen puolesta

Lukuaika: < 1 minuutti

”Jalka pois jarrulta!” – Suomen saamelaisnuoret osoitti mieltä saamelaiskäräjälain uudistuksen puolesta

Mielenosoittajia Eduskuntatalon portailla. Petra Laiti huutaa megafoniin.
Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti.

Eilen 17.11.2022 Eduskuntatalon edustalla Helsingissä raikuivat huudot “eläköön Sápmi”, ”ČSV”, “jalka pois jarrulta!”.

ČSV (Čájet Sámi Vuoiŋŋa) on saamelaisaktivismissa yleisesti käytetty huudahdus, joka kääntyy jotakuinkin ”näytä saamelaista henkeä”. Viimeisin huudatuksista oli suunnattu keskustapuolueelle.

Suomen saamelaisnuoret ry:n järjestämässä mielenosoituksessa osoitettiin mieltä saamelaisten itsemääräämisoikeutta kunnioittavan saamelaiskäräjälain uudistuksen puolesta.

Puheissaan mielenosoittajat korostivat viimeaikoina suomalaisessa mediassa nostettujen virheellisten väittämien vaarallisuutta ja loukkaavuutta. Esimerkiksi Janne Hirvasvuopio korosti puheessaan, kuinka absurdeja ovat väitteet siitä, että Saamelaiskäräjät ja saamelaisten suurempi itsemääräämisoikeus vaarantaisivat saamelaisten ihmisoikeudet.

Saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti piti koskettavan puheen siitä, kuinka vuosien lainsäädäntötyö saamelaisten aseman parantamiseksi on valumassa hukkaan. Hän nosti syylliseksi nimenomaan keskustapuolueen aktiivisen saamelaisvastaisen politiikan.

Laiti vetosi yleisöön kehottaen heitä somettamaan aiheesta ja tägäämään julkaisuihin suomalaisia poliitikkoja ja kansainvälisiä medioita. Hän uskoo sen olevan syy, miksi Sanna Marin tarttui saamelaiskäräjälakiin aivan sen viimemetreillä. Laiti mainitsi, että yleisössä olijoilla on yhteensä luultavasti enemmän seuraajia kuin maailmassa on saamelaisia, ja siksi on aika pyytää yleisöltä apua viestin levittämiseen.

Paikalla puhuivat myös Pirita Näkkäläjärvi ja Inka Musta.

Katso lisää kuvia mielenosoituksesta – klikkaa kuvakarusellin reunaa:

  • 18.11.2022
  • Kuvat Sofiya Pikunova