Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötKirjoittanut voima

Venäjällä ihmisoikeusaktivistit ovat huolissaan transmiehestä, joka ollaan siirtämässä miesten vankilaan

Säädösten puute ja väkivallan uhka heikentävät transvankien asemaa Venäjällä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Venäjällä ihmisoikeusaktivistit ovat huolissaan transmiehestä, joka ollaan siirtämässä miesten vankilaan

Nazar Gulevitš ja vaimonsa Aljonan häät vietettiin tutkintavankilassa.  (Kuva: Tutkintavankila #6).

Valkovenäläinen Nazar Gulevitš on ollut vuodesta 2018 alkaen kaksi ja puoli vuotta Moskovassa naisten tutkintavankilassa numero kuusi. Häntä syytetään petoksesta asuntokaupan yhteydessä. Hän on puolustautunut väittämällä allekirjoittaneensa petokseen liittyvät asiakirjat häneen ja hänen lähiomaisiinsa kohdistuneen uhkailun vuoksi. Gulevitš on transsukupuolinen, jonka sukupuolenkorjausprosessi on vielä kesken. Hän on vaihtanut nimensä miehen nimeksi ja on passin mukaan mies, mutta hänellä on edelleen naisen sukupuolielimet.

Gulevitšin vaimon vaatimuksesta ja asianajajan avulla hänet siirrettiin heti tutkinnan alussa vuonna 2018 miesten tutkintavankilasta naisten tutkintavankilaan. Kaksi ja puoli vuotta kestäneen tutkintavankeuden  jälkeen tuomioistuin langetti lopulta tuomion, jonka mukaan hänen on suoritettava tutkintavankeudessa istutun ajan lisäksi vielä kahden kuukauden vankeustuomio. Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN päätti siirtää hänet jäljellä olevaksi vankeusajaksi naisvankilan sijaan miesten vankilaan Vladimirin kaupunkiin, noin 180 kilometrin päähän Moskovasta.

Päätös on herättänyt paljon kritiikkiä Venäjän ihmisoikeusaktivistien keskuudessa ja tapaus on ollut myös esillä venäläisessä mediassa. Gulevitšin turvallisuutta miesten vankilassa eikä sinne tapahtuvan kuljetuksen aikana voida taata. Hän on itse sanonut, ettei selviä hengissä, jos joutuu kärsimään tuomionsa loppuun  miesten vankilassa. Hänen vaimonsa Aljona (nimi muutettu) pelkää, että hän voi yrittää itsemurhaa.

Gulevitšin vaimo sai tiedon miehensä siirrosta lehdistön kautta. Kysyttäessä Venäjän rikosseuraamusvirasto ilmoitti, ettei heillä ollut minkäänlaista tietoa asiasta ja ihmettelivät, mistä vaimo oli saanut kuulla asiasta. Syy siirtoon ei ole siis selvillä. Gulevitšin perhe on ollut asiasta yhteydessä myös Valko-Venäjän ulkoministeriöön, josta vastattiin, että asia on otettu käsittelyyn Venäjän ulkoministeriön kanssa. Venäjän rikosseuraamusvirasto on aiemmin luvannut taata Gulevitšin turvallisuuden. Ihmisoikeusaktivistit ovat kuitenkin sitä mieltä, että hänen turvallisuutensa on uhattuna, koska tuomion täytäntöönpanossa ei oteta huomioon hänen haavoittuvaa asemaansa.

mainos

Gulevitš ja hänen vaimonsa ovat olleet aiemminkin esillä venäläisessä mediassa. Transihmiset näkyvät Venäjällä mediassa hyvin vähän, mutta Nazarin ja Aljonan häät saivat paljon mediahuomiota. He menivät naimisiin vuonna 2019 Nazarin ollessa tutkintavankeudessa, ja mediassa levisivät kuvat ”häistä tutkintavankilassa numero 6”.

Tällä hetkellä Nazar on edelleen tutkintavankeudessa. Venäjän lain mukaan syytetty on toimitettava vankilaan kymmenen päivän kuluessa tuomion langettamisesta ja saman aikarajan sisällä on informoitava syytetyn perheenjäseniä siitä, mihin vankilaan syytetty lähetetään. Venäjällä ei ole erillistä transsukupuolisia koskevaa säädöstä vankiloihin liittyen. Syytetty lähetetään miesten tai naisten vankilaan automaattisesti passissa olevan sukupuolen mukaisesti.

Lähteet/muulla mediassa:

https://meduza.io/feature/2021/03/04/po-pasportu-on-muzhchina-a-po-fiziologii-zhenschina

http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_12940/91116b72b391d0d97f47e0fcd8718aaff7ca1171/

https://takiedela.ru/2020/12/na-konu-zhizn-yetap-ne-perezhit/

https://www.mk.ru/social/2019/04/09/zloklyucheniya-muzhchiny-v-zhenskom-sizo-byl-anastasiey-polyubili-za-dostoinstvo.html

https://7×7-journal.ru/news/2021/03/04/fsin-rossii-etapiruet-transgendera-iz-zhenskogo-sizo-v-muzhskuyu-koloniyu-vo-vladimirskoj-oblasti

https://www.politforums.net/internal/1615390250.html

  • 15.3.2021
  • Kirjoittanut voima