”He olivat siviilejä. Heillä ei ollut Loistavan polun käyttämiä mustia paitoja. He olivat tavallisia ihmisiä. Heillä ei ollut [sissien käyttämiä] maihareita. He eivät sanoneet mitään, tappoivat vain”, sanoi silminnäkijä perulaiselle Ojo Público -verkkomedialle. Silminnäkijä oli paikalla Perun vuoristoalueen San Miguel del Enen kylässä viime sunnuntaina, jolloin aseistetut hyökkääjät tappoivat ainakin 16 ihmistä.
Kansainväliset uutistoimistot AFP, Reuters ja sitä myötä YLE uutisoivat, että murhien taustalla olisi maolainen Loistava polku -järjestö. Itsenäisen verkkomedia Ojo Públicon mukaan murhat liittyivät kuitenkin huumekauppaan, eivät Loistavaan polkuun tai vasemmistoideologiaan. Sittemmin uutistoimistot korjasivat otsikointiaan, mutta virhe oli välittynyt maailmalle.
Uutistoimistot seuraavat ymmärrettävästi valtamediaa ja viranomaistiedotusta. Tiedonvälityksen kannalta tämä on kuitenkin ongelmallista, sillä kolme mediayhtiötä omistaa 84 prosenttia Perun viestintämarkkinoista, kansalaisjärjestöjen selvitys kertoo. Nämä yhtiöt kannattavat tällä hetkellä oikeiston presidenttiehdokasta avoimesti, joten niiden tietoihin ei voi luottaa.
Kesäkuun alussa pidettävissä presidentinvaaleissa vastakkain ovat oikeiston Keiko Fujimori ja sosialisti Pedro Castillo. Isot mediat uutisoivat kaikesta, minkä voidaan tulkita horjuttavan vasemmistolaisen ehdokkaan suosiota.
Lue lisää vaaleista: Peru valitsee presidentiksi oikeistodiktaattorin tyttären tai radikaalisosialistin.
Willax-televisiokanavan juontaja Carla García haastatteli Keikoa ja sanoi suoraan kannattavansa häntä presidentiksi. ”Toivon, että tällä ohjelmalla on jatkoa myös tulevaisuudessa”, juontaja sanoi lopuksi.
Toive ei ole turha, sillä mediayhtiöt ovat keskittyneet Fujimorien perheen ympärille. Niiden puolueellisuus on Alberto Fujimorin 1990-luvun oikeistodiktatuurin peruja. Keiko on hänen tyttärensä. Alberto Fujimori keskitti omistuksen ja käytti medioita epädemokraattisen hallintonsa välineenä. Hän osallistui huumekauppaan, murhautti poliittisia vastustajiaan ja levitti valeuutisia ”savuverhoksi” peittääkseen tapahtumat. Hallinnon ansioksi kuitenkin katsotaan, että Loistava polku -järjestön aloittama verinen sisällissota loppui.
Keiko Fujimorin kampanja haluaa nyt kytkeä Loistavan polun perinnön ja sosialistiehdokas Castillon toisiinsa, jotta äänestäjät hylkisivät vasemmistoa. Liman katukuvaan on ilmestynyt valtavia kylttejä, joissa varoitetaan kommunismin vaaroista. Niissä ei ole osoitetta verkkosivuille eikä kukaan ole ilmoittautunut niiden maksajaksi. Aavemaiset kyltit tuovat pääkaupungin asukkaiden mieleen diktatuurin ajat.
Pelko ei ole aiheeton. Riippumattoman Hildebrandt a sus trece -lehden tietojen mukaan tytär jatkaa isänsä viitoittamaa tietä. Keiko Fujimori on lahjonut tärkeimpiä televisio- ja radiokanavia sadoilla tuhansilla dollareilla: ”Käteislahjukset kannettiin toimituksiin matkalaukuissa”, lehden siteeraama syyttäjänraportti sanoo. Kesken oleva lahjusoikeudenkäynti kytkee Keiko Fujimorin myös huumekaupan rahanpesuun ja mafiaorganisaation johtoon. Siitä, oliko hänellä yhteyttä sunnuntain murhiin, ei ole olemassa vahvistettua tietoa.
Mikäli Andien maan tilannetta haluaa seurata, puolueetonta tietoa tarjoavat riippumattomat paikallismediat, eivät suuret mediayhtiöt.
Kukka-Maria Ahokas on parhaillaan Perussa tekemässä tiedonjulkistamisen journalismiprojektia. Seuraa uutisia Latinalaisesta Amerikasta Voiman verkkosivuilla!