YhteiskuntaKirjoittanut Hanna Nikkanen

AFP: Suomalainen ihmisoikeustarkkailija surmattiin Oaxacassa

Lukuaika: 2 minuuttia

AFP: Suomalainen ihmisoikeustarkkailija surmattiin Oaxacassa

Teksti Hanna Nikkanen

Suomalaismies on kuollut puolisotilaallisen ryhmän väijytyksessä Meksikon Oaxacassa, uutistoimisto AFP kertoo. Tiedon kuolemasta on vahvistanut myös Tiempo en linea -lehden haastattelema silminnäkijä. Väijytyksessä kuoli myös meksikolaisnainen.

Suomen ulkoministeriö ei ole vielä vahvistanut tietoa suomalaismiehen kuolemasta, mutta kertoo Suomen Méxicon-suurlähetystön selvittävän asiaa.

Meksikolaisjärjestöjen mukaan avustustöissä ollut suomalaismies osallistui tiistaina autokulkueeseen, jonka oli määrä vierailla San Juan Copalan kylässä osoittamassa tukea paikallisen alkuperäisyhteisön autonomialle. Karavaani väijytettiin kesken matkan.

La Jornada -lehden mukaan hyökkääjät kuuluivat mitä ilmeisimmin puolisotilaalliseen UBISORT-ryhmään, joka tukee konservatiivista PRI-puoluetta ja vastustaa autonomisiksi julistautuneita kyläyhteisöjä.

”Näimme, että tie oli suljettu suurilla kivenjärkäleillä ja sitä vartioivat huppupäiset aseistetut miehet. Karavaani pysähtyi”, Tiempo en linean haastattelema kulkueeseen osallistunut mies kertoi. ”Yksi tovereistamme, joka oli Huajuapanista vuokratussa Urvan-autossa kulkueen alkupäässä ja hänen takissaan luki ’media ja tarkkailijat’, laskeutui autosta ja alkoi ottaa kuvia. Kun autot valmistautuivat peruuttamaan, alkoi hyökkäys kolmea ensimmäistä autoa vastaan. Koko karavaaniin kuului viisi ajoneuvoa. He, jotka kuolivat, olivat kahdessa ensimmäisessä.”

”Huutaen juoksimme metsää kohti ja meitä ajettiin takaa kuin kaneja. Kiväärien pauke ei tauonnut lainkaan. Sitä kesti yli tunti. Parhaamme mukaan etsimme toisemme käsiimme myöhemmin. Vasta silloin selvisi, että kaksi meistä oli kuollut”, silminnäkijä jatkaa ja nimeää uhrit.

Opettajien lakosta vuonna 2006 alkanut Oaxacan kansannousu vaati oikeudenmukaisempaa hallintoa ja johti tilanteeseen, jossa protestoivat kansalaiset pitivät osavaltion pääkaupunkia kuukausien ajan hallussaan. Aiheesta on Fifiin kirjoittanut muun muassa Akuliina Saarikoski jutussaan Vallankumouksen auringon alla.

Kansannousun jälkeen useat suomalaisjärjestöt ja yksittäiset aktivistit ovat toimineet osana Oaxacan kansalaisyhteiskuntaa. Ihmisoikeustarkkailijoiden tehtävänä on tyypillisesti lievittää läsnäolollaan eri ryhmien välisiä jännitteitä ja suojata paikallisia yhteisöjä tilanteissa, joissa väkivallan uhka on erityisen suuri.

Tavallisesti ulkomaisten ihmisoikeusaktivistien työ on sujunut Oaxacassa rauhallisesti. Lokakuussa 2006 Oaxacassa kuitenkin ammuttiin yhdysvaltalainen media-aktivisti Brad Will. Willin perhe syyttää Oaxacan kaupungin poliiseja surmasta.

PÄIVITYS: Tieto suomalaisaktivistin kuolemasta vahvistui vielä samana päivänä. Surmansa sai muun muassa Uusi Tuuli ry:ssä toiminut Jyri Jaakkola. Lue lisää Silja Ylitalon jutusta Unohdettu San Juan Copala ja rakkaus vierasta kansaa kohtaan.