Helmikuussa varsovalainen tuomioistuin määräsi kahden holokaustitutkijan, Barbara Engelkingin ja Jan Grabowskin, pyytämään anteeksi natsimiehityksen aikaisen kylänvanhimman sisarentyttäreltä. Yli 90-vuotias sisarentytär oli haastanut tutkijat oikeuteen enonsa maineen mustaamisesta. Engelking ja Grabowski olivat näet kolme vuotta sitten ilmestyneessä tutkimuksessaan kertoneet, että kylänvanhin oli osallistunut kylässä 22 juutalaisen teloittamiseen.
Oikeuden mukaan Engelking ja Grabowski olivat kirjoittaneet aiheesta ”epätarkasti”. Se määräsi heidät esittämään kantajalle julkisen anteeksipyynnön, mutta jätti määräämättä vaaditun suuren korvaussumman. Tuomitut ovat valittaneet tuomiosta.
Oikeudenkäynnillä oli selkeä poliittinen ulottuvuus. Kantajan taustatukena oli nationalistinen puolalaisjärjestö Reduta Dobrego Imienia, jota Puolan hallitus rahoittaa. Järjestö jahtaa ”Puolan maineen loukkaajia” sekä Puolassa että ulkomailla. Varsovassa toimivan Puolanjuutalaisten historian museon Polinin johtaja Zygmunt Stępiński on todennut, että valtion rahoittaman tahon sekaantuminen paljastaa koko oikeudenkäynnin olleen sensuuri- ja pelotteluyritys. Puolan nationalistihallitus on jo vuosien ajan jatkanut jo kommunistihallitusten viitoittamaa nationalistista historiapolitiikkaa. Sen ytimessä on puolalaisten sankaruuden ja viattomuuden korostus sekä antisemitismin vähättely.
Engelkingin ja Grabowskin tutkimukset ovat olleet erityinen piikki hallituksen lihassa. Heidän arvionsa mukaan kaksi kolmesta puolalaisilta maanmiehiltään apua pyytäneistä juutalaisista (mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä) kuoli joko puolalaisten surmaamina tai heidän ilmiantojensa seurauksena. Toisin sanoen, puolalaisväestö otti aiemmin oletettua laajemmin osaa natsimiehittäjien toteuttamaan holokaustiin. Siinä surmattiin vuosina 1939–1945 peräti 90 prosenttia Puolan juutalaisväestöstä, noin kolme miljoonaa ihmistä.
Vuonna 2018 hallitus sääti lain, joka teki rangaistavaksi väittää, että Puolan valtio tai puolalaiset olivat edes osavastuussa juutalaisten kansanmurhasta. Kuitenkin kansainvälisen kohun jälkeen lakia jouduttiin muuttamaan.
Grabowski on huolissaan tuomion vaikutuksesta tutkijoihin, jotka hänen laillaan selvittävät puolalaisten yhteistoimintaa natsimiehittäjien kanssa. ”Kuvitelkaa, mihin tuomio asettaa jonkun 25-vuotiaan historianopiskelijan. Uskaltaako hän ruveta tutkimaan Puolan historian vaikeita asioita?”, Jan Grabowski pohti lehtihaastattelussa tuomion jälkeen.