Lapsi puhuu studiossa kameralle, digitaalisesti tuotettu nalle vieressä.

MediaKuvat Yle

Pikku Kakkosen Mediamaailmassa mennään leikki, luovuus ja mielikuvitus edellä

Ensimmäisen Mediamaailman ovet avautuvat vuoden 2022 lopulla Tampereen Särkänniemessä.

Lukuaika: < 1 minuutti

Pikku Kakkosen Mediamaailmassa mennään leikki, luovuus ja mielikuvitus edellä

Mediaattorin kansi: Seksikäs-Suklaa ja Rauhatäti seisovat selät vastakkain, puhuvat kipoista ja narusta tehtyyn "puhelimeen".

Artikkeli on julkaistu Mediaattorissa 1/2021.

Mediaattori on mediakasvatuksen tiedotuslehti. Se on Voiman mediakasvatuksen teemanumeron liite.

Mediamaailman päämääränä on kehittää lasten median teko- ja lukutaitoa hauskuutta unohtamatta. Lapset pääsevät tuottamaan mediaa audiosta videoon ja kohtaamaan Ylen lastenohjelmien hahmoja kautta aikojen. Lisäksi Mediamaailmassa voi päästä istumaan yleisöön, sillä siellä kuvataan Pikku Kakkosta. Tavoitteena on vahvistaa myös erityistä tukea  tarvitsevien lasten mahdollisuutta osallistua median ja kulttuurin tuottamiseen yhdenvertaisesti. Mediakasvatus on lapsen oikeus ja on turvattava, että jokainen lapsi saa sitä. 

Elämyspuiston suunnittelu etenee kovaa vauhtia. Konseptia hiotaan  yhteistyössä mediakasvatukseen, kulttuuriin ja lastensuojeluun keskittyneiden  järjestöjen ja tutkijoiden kanssa. 

Mediamaailmassa oppiminen sujuu leikin varjolla. Mediamaailmassa perheet kohtaavat yhdessä taiteen, teknologian ja tiedon elämyksellisessä ympäristössä ja pääsevät tutustumaan  turvallisesti median mahdollisuuksiin ja sen synnyttämiin tunteisiin. 

”Tarkoituksena on, että kaikenlaisia nappeja saa painella ja että asioita tapahtuu  esimerkiksi hypähtämällä johonkin kohtaan. Haluamme, että lapsi saisi oivaltaa asioita itse, ehkä jopa yllättyä”, Ylen lastensisältöjen päällikkö Teija Rantala paljastaa.

mainos

Rantalan mukaan Mediamaailmaan rakennetaan sensoreita, jotka mahdollistavat vuorovaikutteisen oppimisympäristön. Peleihin tehdään käsikirjoitus, joka tukee kriittisen ajattelun kehittymistä.

”Tarinallisuus, leikki, pelillisyys ja dialogisuus ovat toiminnallisia tapoja, joilla lapsia pyritään voimaannuttamaan. Eli heitä itseään kuunnellen, faktaa ja fiktiota sekoittaen”, Mediakasvatuskeskus Metkan toiminnanjohtaja Kaisa Önlen kertoo.

Kasvatuksellisesta näkökulmasta eniten haasteita tuottavat median varjopuolet sekä mediakriittisyyden mukaan ujuttaminen. Etenkin nettikiusaaminen on ilmiö, jota Mediamaailmassa käsitellään.

”Mediamaailman tarinoihin kirjoitetaan sisään vaikeidenkin asioiden käsittelyä ja niiden ratkaisumalleja. Nettikiusaamiseen puututaan ja empatiataitoja opetellaan erilaisten Mediamaailman hahmojen kautta”, Önlen sanoo.  

Pikku Kakkosen Mediamaailman konseptin rakentamisessa ovat mukana Mediakasvatuskeskus Metka, Kulttuurikeskus PiiPoo, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi, Mediakasvatusseura, Koulukino, Mannerheimin  lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset sekä mediakasvatuksen lehtoreita ja tutkijoita Helsingin, Tampereen, Jyväskylän ja Lapin yliopistoista.

Kirjoittaja on Laajasalon opiston medialinjan opiskelija

  • 12.2.2021
  • Kuvat Yle