Kypäräpäinen henkilö valokuvattu takaapäin, olkapäillä roikkuu kameroita. Kypärässä lukee

Kuvituskuva. Toimittaja Turkissa. Kuva: Engin Akyurt / Unsplash

MediaKirjoittanut Miia Vistilä

Lehdistönvapausindeksi paljastaa demokratian tilan – Media on vapainta läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Joissain Keski- ja Etelä-Amerikan sekä Afrikan maissa media voi toimia todella vapaasti, toisissa toimintaa rajoitetaan merkittävästi.

Lukuaika: 2 minuuttia

Lehdistönvapausindeksi paljastaa demokratian tilan – Media on vapainta läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Kuvituskuva. Toimittaja Turkissa. Kuva: Engin Akyurt / Unsplash

Mediat voivat toimia vapaimmin läntisen Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa, mutta myös yleisesti medialle haastavissa Keski- ja Väli-Amerikassa sekä Afrikassa on maita, joissa media voi toimia kohtalaisen vapaasti ja median vapautta vahvistetaan, käy ilmi Toimittajat ilman rajoja -järjestön kokoamasta lehdistönvapauden indeksistä vuodelta 2022. Indeksissä mitataan median poliittista, juridista, sosiaalis-kulttuurista ja taloudellista vapautta sekä toimittajien turvallisuutta.

Tulosten kärjessä ovat Pohjoismaat ja Viro, mutta esimerkiksi kahdeksantena on Costa Rica, jossa median toiminta on niin vapaata, ettei valeuutisiakaan torjuta sääntelyllä, vaan väestön koulutukseen luotetaan. Esimerkiksi Trinidad ja Tobagossa korkein oikeus linjasi poliisin Trinidad Expressin toimitukseen tekemän etsinnän laittomaksi ja vahvisti näin toimittajien lähdesuojaa. 

Afrikan maista tilastollisesti vapain media on Namibiassa, jossa korkein oikeus linjasi, ettei valtion turvallisuus käy syyksi estää mediaa julkaisemasta tietoja, kun The Namibianin ja Al Jazeeran paljastukset korruptiosta johtivat kahden ministerin eroon. 

Voima 1/2023 on mediakasvatus-teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan lehden vuositilausta (39€) tai irtonumeron ostamista (4,90€).

Suurin osa Aasian maista sijoittuu vertailun häntäpäähän. Mantereen vapain media on indeksin mukaan Itä-Timorissa ja Bhutanissa. Tosin Bhutanissakin mediaa rajoittaa esimerkiksi laki, joka kieltää yritykset luoda ”väärinymmärryksiä tai vihamielisyyttä hallituksen ja kansalaisten välille”. Etelä-Koreassa ja Japanissa valtio kunnioittaa median vapautta, mutta perinteet ja taloudelliset intressit rajoittavat median toimintaa vallan vahtikoirana. 

mainos

Suomen Julkisen sanan neuvoston kaltainen median itsesääntelyelin on maailmalla harvinaisuus. Yleensä toimittajien toimintaa rajoittavat vain maan laki ja henkilökohtainen moraali.

Median rajoittaminen on yleistä autoritäärisissä valtioissa, jossa valtaa pitää yksi tai muutama hallitseva ryhmä ja poliittista toimintaa rajoitetaan monin tavoin.

Keski- ja Etelä-Amerikassa medialla on vaikeinta Venezuelassa, Kuubassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa. Mediaan ei yleensä luoteta, poliitikot puhuvat mediaa vastaan ja netissä häiritään varsinkin naistoimittajia. Muun muassa Nicaraguassa ja El Salvadorissa presidentit Daniel Ortega ja Nayib Bukele ovat säädättäneet lakeja mediaa vastaan vaientaakseen kritiikkiä. 

Median vapaus on vähäistä myös monissa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa. Esimerkiksi Algeriassa, Marokossa ja Iranissa toimittajen vangitseminen ja oikeuteen haastaminen on yleistä. Indeksin viideksi huonoimmalla sijalla olevassa Iranissa oikeuslaitosta johtaa entinen tiedusteluministeri Gholam Hossein Mohseni-Ejei, joka tunnetaan kovista otteistaan mediaa kohtaan.

Toimittajien turvallisuuden osalta Meksiko on 180 maasta toiseksi huonoimmalla sijalla. Sen lisäksi että journalisteja murhataan, heitä katoaa jäljettömiin. Huumekartellit ovat suurin syy meksikolaisten toimittajien ahdinkoon. Listauksen hännillä on Myanmar, jossa on tällä hetkellä eniten vangittuja journalisteja.

Tutustu Toimittajat ilman rajoja -lehdistönvapausindeksiin: rsf.org/en/index

LUE MYÖS: Uutisia UBS-tikuilla ja Telegramissa – Sissimedia haastaa hallitusta (Voima 1/2023)