Taloustieteen uudistamista tavoitteleva Core-hanke on saanut jalansijaa myös suomalaisissa yliopistoissa. (Aiheesta uutisoi Helsingin Sanomat 17.1.2021)
Core pyrkii tuomaan taloustieteen opetukseen realistisempia elementtejä ja tutkimaan enemmän todellisen maailman ilmiöitä, kuten instituutioiden vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen, motiivien moninaisuutta ja informaation epätäydellisyyttä.
Taloustieteellisessä keskustelussa esiintyy usein huoli siitä, että taloustieteilijät ovat epäonnistuneet viestinnässä uusille opiskelijoille ja suurelle yleisölle, ja siksi ihmisillä on taloustieteestä vanhentuneita käsityksiä. Varmasti huoli pitää osittain paikkansa. Sen sijaan teoreettisen tai metodologisen moninaisuuden puutteita ei nosteta esiin ongelmana Core-hankkeeseen liittyvässä keskustelussa.
Suuntauksilla on omat vahvuutensa, ja niiden avulla voidaan esittää erilaisia tulkintoja ihmisten taloudellisesta toiminnasta.
Ortodoksista taloustiedettä kritisoidaan yleensä siksi, että taloustiede on melko kapea tieteenala, vaikka yhteiskunnallista tutkimusta voidaan tehdä hyvin erilaisista lähtökohdista.
Kansainvälinen Englannista alkunsa saanut Rethinking Economics (RE) -niminen opiskelijaverkostoajaa moninaisuuden lisäämistä taloustieteessä. RE:n viestintäjohtajan Daniel Lapeduksen mukaan Coressa on lupaavia piirteitä, mutta se pyrkii lähinnä yhdistämään elementtejä erilaisista suuntauksista ortodoksiseen lähestymistapaan. Olisi tärkeää, että taloustieteen opetuksessa tarjottaisiin laajalti mahdollisuuksia opiskella eri metodeja ja teorioita, mikä kasvattaisi taloustieteilijöiden tarvitsemaa kriittisyyttä ja laajaa ymmärrystä.
Suomessakin tammikuussa perustettu RE pyrkii lisäämään erilaisten talouden tutkimusperinteiden osuutta taloustieteen opetuksessa. Erilaisia suuntauksia ovat esimerkiksi institutionaalinen, itävaltalainen, behavioraalinen, marxilainen, post-keynesiläinen ja feministinen talouden tutkimus.
Suuntauksilla on omat vahvuutensa, ja niiden avulla voidaan esittää erilaisia tulkintoja ihmisten taloudellisesta toiminnasta. Erilaisten lähestymistapojen soveltaminen antaa maailmasta moninaisemman ja realistisemman kuvan.
Anni Marttinen on SAK:n ekonomisti ja Suomen RE:n perustaja. Pauli Huotari on maailmanpolitiikan tohtorikoulutettava.