YouTube on Suomen toiseksi suosituin verkkosivusto, jota erityisesti äärioikeisto näyttää hyödyntävän. SuomiTube -sivuston mukaan yhteiskuntaan ja politiikkaan keskittyvistä YouTube-kanavista valtaosa on laita- tai äärioikeiston pyörittämiä.
YouTube poikkeaa esimerkiksi Uuden Suomen kaltaisista poliittisten keskustelijoiden suosimista blogialustoista sillä, että sinne hakeudutaan itse etsimään tietoa. Usein informaatio voi olla myös valheellista. Tästä hyvä esimerkki on rokotus- ja koronavastainen materiaali, jota ei ole onnistuttu yhtiön lupauksista huolimatta poistamaan palvelusta.
Koska portinvartijaa ei ole, kyseenalaista informaatiota levittävät tahot voivat julkaista siellä. Äärioikeisto ympäri maailmaa onkin ottanut YouTuben omaksi kanavakseen. Siellä se saa paremmin viestittyä maailmankuvaansa kuin perinteisessä mediassa, jota sitovat journalistiset ohjeet ja faktantarkistus. Tutkimusten mukaan YouTubella on radikalisoiva vaikutus. Algoritmien on todistettu ohjaavan käyttäjiä maltillisilta oikeistolaisilta kanavilta äärioikeistolaisen materiaalin pariin.
Äärioikeisto on onnistunut vuosien mittaan rakentamaan YouTubeen laajan yleisön. Eduskuntapuolueiden näkyvyyden vertailu kertoo paljon: perussuomalaisten kanavalla on enemmän tilaajia kuin kaikkien muiden puolueiden kanavilla yhteensä.*
Yksittäisistä poliittisista tubettajista perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen painii omassa sarjassaan. Parhaimmillaan Tynkkysen videot ovat keränneet jopa 200 000 katselukertaa.
Äärioikeiston hegemonia on kuitenkin mahdollista murtaa. Näin uskoo tamperelainen Dimitri Ollikainen, joka haluaa raivata YouTubeen tilaa vasemmistolaiselle sisällölle. Tampereen yliopistolla tutkimusavustajana työskentelevä Ollikainen käsittelee videoissaan paljon äärioikeistoa ja purkaa auki perussuomalaisten poliittisia linjauksia. Kuukaudessa Ollikaisen tili on kerännyt yli 1600 tilaajaa, jota voidaan pitää varsin hyvänä saavutuksena.
Miksi äärioikeisto näkyy YouTubessa, mutta vasemmisto ei, vaikka tällaiselle poliittiselle sisällölle olisi tilausta?
”Yksi syy on varmaan se, että koska kukaan ei tubeta, niin kukaan ei tubeta. Mutta samanlaiset haasteet ovat olleet aluksi myös äärioikeistolla”, Ollikainen sanoo.
Ollikainen pitää äärioikeiston onnistunutta läpilyöntiä YouTubessa Marco De Witin aikaansaannoksena. Rajat Kiinni!, Suomi Ensin ja Suomen Kansa Ensin -liikkeissä vaikuttanut De Wit ja hänen ympärillään olevat äärioikeistolaiset onnistuivat tuottamaan palveluun monia kiinnostavaa sisältöä.
”Väitän, että osittain tämän seurauksesta sinne tuli yleisö, joka mahdollisti muidenkin toimijoiden lähtemisen mukaan. Moni vasemmistolainenkin seurasi näitä lähetyksiä, koska ne sisälsivät elementtejä, jotka muistuttivat tosi tv:tä. Hahmoja ja sekavia tapahtumia, joita seurasi viihdemielessä”, Ollikainen pohtii.
YouTubelle jokainen katsoja on tasavertainen, eikä ole väliä katsotaanko lähetyksiä vitsinä vai tosissaan. Katsomiskerrat nostavat videoiden suosiota, ja sitä myöten ne tuovat mainostuloja. Mainostulojen lisäksi äärioikeistolaiset ovat keränneet rahalahjoituksia.
Perinteisesti äärioikeisto on kopioinut toimintamalleja ja taktiikoita vasemmistolaisista liikkeistä. Kannattaisiko joskus vasemmiston ottaa oppia äärioikeistolta? Ollikaisen mielestä jossain määrin kyllä. Tilausta olisi tällä hetkellä mahdollisimman yksinkertaiselle materiaalille, jossa monimutkainenkin asia käsiteltäisiin palikka kerrallaan.
”Äärioikeisto ei arastele toistaa asioita. He ovat tehneet sitä onnistuneesti viimeiset parikymmentä vuotta. Vasemmistossa puolestaan saatetaan jättää asia sanomatta, koska ’joku tyyppi kirjoitti siitä viisi vuotta sitten Voimassa’. Yleisöä ei saisi karkoittaa sillä, että se tuntee itsensä hölmöksi,” Ollikainen miettii.
Silloin kun Ollikainen tubettaa, hän vääntää asioita rautalangasta: perustelee ja avaa huolellisesti katsojalle mitä tarkoitetaan esimerkiksi yleissitovalla työehtosopimuksella tai paikallisella sopimisella. Ja mitä se tarkoittaa, kun perussuomalaiset puhuvat näistä asioista. Videoillaan Ollikainen ei puhu pelkästään samanmielisille, vaan hän kysyy myös perussuomalaisilta katsojilta miksi he äänestävät puoluetta, joka lupaa asioita, mutta tekee päinvastaista politiikkaa.
Vasemmiston ja etenkään antiautoritäärien joukossa ei ole perinteisesti haluttu henkilöityä ja esiintyä omilla kasvoillaan. Julkisuudelta on haluttu suojautua, jotta huomio ei siirry ajetusta asiasta henkilöihin. Monet haluavat olla myös anonyymeja suojatakseen itseään vihapuheelta ja häiriköinniltä.
Myöskään Ollikainen ei halunnut paljastaa henkilöllisyyttään ollessaan mukana antifasistisessa toiminnassa. Vuonna 2019 tilanne kuitenkin muuttui, kun hänet haastettiin oikeuteen huudeltuaan äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -järjestön mielenosoitukselle Tampereella. Pirkanmaan käräjäoikeudessa häntä syytettiin ”väkivaltaisen mellakan johtamisesta”. Syyte kuitenkin raukesi oikeudessa.
Oikeudenkäynnin seurauksesta Ollikaisen nimi tuli äärioikeistolaisten tahojen tietoisuuteen, ja hänestä levitettiin mustamaalaavaa materiaalia Soldiers of Odinin, virallisesti lakkautetun, mutta toimintaa muilla nimillä jatkavan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja muiden äärioikeistolaisen tahojen kanavilla.
”Olen tehnyt pitkään poliittista toimintaa sellaisella ajatuksella, että minua ei ole kiinnostanut olla mitenkään julkisesti näkyvä hahmo. Näiden maalittamiskampanjoiden jälkeen ajattelin, että jos teen nettiin itsestäni juttuja, olisiko ne pahempia kuin natsien tekemät? Tuskin”, hän toteaa.
Ollikainen ei miellä suomalaista mediaa lähtökohtaisesti kovinkaan edistykselliseksi. Sen sijaan, että käytettäisiin energiaa vetoamalla toimittajiin, jotta he tekisivät parempia juttuja, yritettäisiin löytää kanavia, joita pitkin oman viestin saisi esille ilman journalistisia välikäsiä.
”Puoluevasemmistokin hyötyisi vlogaamisen tuomasta somenäkyvyydestä. Väitän, että pienellä vaivannäöllä, hyvällä argumentoinnnilla ja sitoutumisella voisi nousta päättäjiä valtuustoihin ja jopa eduskuntaan asti”, Ollikainen pohtii.
Somejätit ovat poistaneet sivuiltaan paljon äärioikeistolaista ja valheellista materiaalia. Tunnetuimpana esimerkkinä on Yhdysvaltojen edellisen presidentin Donald Trumpin sometilien sulkeminen. Silti YouTube on yhä täynnä sisältöjä, joita se tarjoaa etusivullaan ihmisille.
”En tiedä voiko siihen vaikuttaa muuten kuin tuottamalla itse parempaa sisältöä ja haastamalla. Youtubessa on tällä hetkellä puutetta antirasistisesta, feministisestä ja vasemmistolaisesta sisällöstä. Tilausta sisällölle kuitenkin on, ja sitä kannattaa alkaa tehdä, jos yhtään kiinnostaa. Moni varmasti ajattelee, että riski–palkkio-suhde ei ole välttämättä kauhean hyvä, vaikka mielestäni se nimenomaan on juuri sitä”, Ollikainen kannustaa.
*SDP:n, Kokoomuksen ja Liike Nytin kanavien tilaajamäärät eivät ole YouTubessa julkisia, mutta videoiden katselukerrat eivät poikkea juuri muiden puolueiden katsojamääristä.