Euroopan unioni hyväksyi keväällä 2019 tekijänoikeusdirektiivin (DSM), jolla pyritään hillitsemään suurten alustapalveluiden, kuten YouTuben ja Facebookin, tekijänoikeuksista piittaamatonta sisältöjen jakelua.
Euroopan parlamentin alkuperäisenä tarkoituksena on ollut pakottaa nettijätit neuvottelemaan korvauksista tekijänoikeuksien omistajien tai heidän oikeuksiaan hallinnoivien etujärjestöjen kanssa. Tavoitteena on myös tekijäoikeuskäytäntöjen harmonisointi EU-alueella.
Jäsenmaille on jätetty kansallista liikkumavaraa lakitekstin lopulliseen muotoiluun. Valtioille annettu määräaika direktiivin voimaan saattamiseksi umpeutuu kesäkuun alkupäivinä.
Suomessa uusi tekijänoikeuslaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn huhtikuussa. Tulos koskettaa musiikintekijöitä, tubettajia sekä monenlaisia taiteen, kulttuurin, teatterin ja journalismin sisältöjä tuottavia oikeudenomistajia.
Biisien säveltäjiä, sanoittajia ja kustantajia edustavan Suomen Musiikintekijöiden huoli kohdistuu erityisesti direktiivin artikla 17:n tulkintaan.
”Ministeriön esityksessä alustojen vastuu alkaa vasta, kun oikeudenomistaja on esittänyt poistopyynnön palvelulle. Direktiivin tekstissä alustan vastuu tekijänoikeuksien toteutumisesta alkaa heti, kun ne saattavat suojatun aineiston yleisön saataville”, kiteyttää Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja Kaija Kärkinen.
”Suomi on ainut maa Euroopassa, missä lakia ollaan valmistelemassa päin honkia. Kyse ei ole aikataulusta, vaan lain sisällöstä. Näyttää tosi huolestuttavalta”, lataa Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja Aku Toivonen.
Esimerkiksi Hollanti, Tanska ja Ranska ovat valmistelleet kansallista lakimuutosta artikla 17:n alkuperäistekstin mukaisesti, jolloin vastuu tekijänoikeuksien kunnioittamisesta on lähtökohtaisesti digijäteillä.
”Kansalliset sooloilut eivät ainakaan edistä yhdenmukaista käytäntöä”, Kärkinen huomauttaa.
”Artikla 17 on direktiivissä aivan liian epämääräinen, eikä sitä voida sellaisenaan kopioida kansalliseksi laiksi, sillä se jättää liiaksi tulkinnanvaraa”, sanoo tekijänoikeusneuvos Viveca Still lakimuutosta valmistelevasta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Luvassa on koko kevään jatkuva monipolvinen keskustelu uuden tekijänoikeuslain lopullisesta muotoilusta.