Mielenosoitus kuvattuna älypuhelimen ruudun läpi.

AktivismiKirjoittanut voimaKuvat Georgy Dzyura

Mielenosoittamisen vaikeus pakottaa Navalnyin tukijat organisoitumaan uusilla tavoilla

Aleksei Navalnyin vapauttamista vaativaa suurmielenosoitusta rakennetaan netissä vauhdilla.

Lukuaika: 2 minuuttia

Mielenosoittamisen vaikeus pakottaa Navalnyin tukijat organisoitumaan uusilla tavoilla

Aleksei Navalnyin tukitiimi käynnisti eilen Venäjällä uuden kampanjan vaatimaan Navalnyin vapauttamista. Tiimin mukaan suunnitteilla on ”täysin uudenlainen mielenosoitus, josta kuulevat kaikki ja jonka hajottaminen ei Putinilta tule onnistumaan”.

Lähestymistapa mielenosoituksen järjestämiseen on tällä kertaa erilainen. Navalnyin tiimi ei ole ilmoittanut mielenosoitukselle tarkkaa päivämäärää, vaan heidän tavoitteenaan on ensin saada tieto tulevasta mielenosoituksesta leviämään mahdollisimman laajasti. Vähintään 500 000 ihmisen ympäri Venäjää on oltava valmis lähtemään mielenosoitukseen, ennen kuin sen ajankohta päätetään. Kampanjan aloitusvideolla Navalnyin tiimiläiset kertovat, että spontaanien ja lyhyellä varoitusajalla järjestettyjen mielenosoitusten ongelmana on, ettei kaikki halukkaat kerkeä niistä kuulla tai pääse paikalle. Siksi uusi taktiikka on ensin informoida kaikkia ja vasta sitten sopia sopiva päivämäärä tapahtumalle.

Kampanjan aloitusvideolla todetaan, että alkuvuoden suurmielenosoituksissa nähty Venäjän mellakkapoliisin väkivaltaisuus pelottaa ihmisiä ja on kynnyksenä mielenosoituksiin osallistumiselle. Siksi tiimin uusi taktiikka on saada paikalle niin paljon ihmisiä, ettei mellakkapoliisilla ole rahkeita sen hajottamiseen. ”Jos mielenosoitukseen lähtee 1 000 ihmistä – heidät kaikki pidätetään. Jos 10 000 – mielenosoitus hajotetaan. Mutta jos meitä on 100 000, niin OMON käyttäytyy helläkätisesti”, sanoo Navalnyin tiimiläinen Marija Pevtših videolla.

Tavoitteen saavuttamiseksi ja ihmisten mielenosoitusvalmiuden mittaamiseksi Navalnyin tiimi on avannut nettiin karttapalvelun, johon he pyytävät jokaista, joka on valmis lähtemään kadulle Navalnyin vapauttamisen puolesta, ilmoittautumaan ja merkitsemään oman sijaintinsa. Karttapalvelusta voi seurata, kuinka moni on ilmoittanut valmiudestaan osallistua mielenosoitukseen. Nyt, vuorokausi karttapalvelun julkaisun jälkeen ilmoittautuneita on jo yli 180 000 ympäri Venäjää. Karttaa voi seurata osoitteessa: free.navalny.com.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vasta 500 000 hengen rajan ylityttyä tiimi ilmoittaa mielenosoituksen ajankohdan. Karttasovelluksesta voi myös seurata, onko omassa korttelissa muitakin valmiita mielenosoitukseen lähtijöitä.

Mielenosoitus kerää ennakkoon osallistujia ympäri Venäjää. Linkkiin karttaan kuvassa. Kuvakaappaus: free.navalny.com

  • 24.3.2021
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Georgy Dzyura