MusiikkiKirjoittanut Miika AuvinenKuvat Joona Tommola

Kivarit tarjoilee punkkia kansalle

Kivesveto Go Gon eli Kivareiden lauluissa punkkariarki sekoittuu mielikuvituksellisiin ilmiöihin. Laulaja-kitaristi Samu Laine ja basisti Tuomo Mannonen kertoivat bändistään ja uudesta EP:stään.

Lukuaika: < 1 minuutti

Kivarit tarjoilee punkkia kansalle

Kivareiden lauluissa vilisee popkulttuuriviittauksia ja tarinoita tosielämästä. Lyriikoissa käsitellään esimerkiksi kiljun juomista ja psykoosikokemuksia. Bändin mukaan kappaleet sekoittavat tosielämän hahmoja ja tapahtumia fiktioon. Basisti Tuomo Mannosen mukaan tiettyjen tarinoiden kohdalla ei ole ajankohtaista eritellä tosielämää keksitystä.

”Ideat tulevat ihmisten keskusteluista, lehdistä, historian havinasta, kirjoista, syvistä tunteista, mistä nyt ikinä laulun aiheita saadaan”, Mannonen kertoo.

Kulttuuriviittaukset ovat Kivesveto Go Gon biisien hienoimpia piirteitä. Aiempien levyjen biiseissä mainitaan hypnoottismagneettisia katseita ja 90-luvulla saatananpalvonnasta varoitelleen Riku Rinteen kaltaisia hahmoja. Uuden EP:n teemoja ovat yksinäisyys, olemassaolon ihmettely, autolla ajeleminen sekä mukava yhdessäolo ystävien kesken. Lauluissa viitataan esimerkiksi Sudenmorsian-kirjaan ja Hartwall original vissyyn.

Kouvola on pakottaja, innoittaja, mahdollistaja, antaja, muusa ja inspiraation lähde.

Kivarien levynkannet ovat myös huomiota herättäviä. Niissä viillellään ranteita ja esitetään Afrikan tähti -lautapeli Kouvolaan sijoitettuna. Uuden EP:n kannen kuvan on tehnyt Matti Kattilakoski, ja siitä on painatettu paitoja ja lippahattuja. Melankolisessa kuvassa jököttää yksinäinen lankapuhelin.

mainos

Esimerkiksi vuoden 2016 Vesipäät-EP:n kansikuvassa on Pekka Töpöhännästä tuttu Monni kumppaneineen sekavissa olotiloissa. Onko Monnissa, Pillissä ja Pullassa jokin syvä symboliikka?

”Mietimme päämme puhki valmiin materiaalin kanssa erilaisia kansi-ideoita ja ehdotuksia, muttei mikään oikein tuntunut natsaavan. Käytiin ottamassa valokuvia ja tehtiin asetelmia tuloksetta. Jonkun tokkuraisen mökkiviikonlopun illan viimeiset sanat olivat, että laitetaanko Pilli ja Pulla niihin kansiin? Aamulla tiedusteltiin taiteilijalta mahdollisuutta. Symboliikkaa kuvassa on siinä määrin, että ne ovat helvetin kovaa jengiä niin tyhmiksi kissoiksi”, laulaja-kitaristi Samu Laine valottaa.

Bändiä pidetään eräänlaisena kouvolalaisuuden sanansaattajana. Kansikuvissa vilisee kouvolalaisestetiikkaa ja bändi on esillä Kouvolan musiikkimaailmaa esittelevissä lehtijutuissa. Bändi ei jaa monen näkemystä Kouvolasta ankeana ja masentavana ympäristönä.

”Kouvola on pakottaja, innoittaja, mahdollistaja, antaja, muusa ja inspiraation lähde. Kaikkea sopivassa suhteessa. Ei täällä muutakaan voi tehdä, tähän on mahdollisuudet annettu ja valmiita tarinanalkuja vilisee silmien edessä, jos jaksaa luomiaan välillä vähän raottaa”, Laine sanoo.