Lukuaika: < 1 minuutti

Järjestäytynyt joukko tutkijoita ja asiantuntijoita haluaa estää joukkoharha QAnonin leviämistä Suomeen

Kollektiivin logo, jossa neliön sisäläl ympyrä.

Kollektiivi.org on hiljattain aloittanut ryhmä tutkijoita, asiantuntijoita ja aktivisteja lukuisilta eri aloilta uskontotieteestä tekoälyyn. Ryhmä haluaa levittää nopeasti luotettavaa tietoa Q-ilmiöstä kansalaisille.

Q-ilmiö- tai -liike näyttää sivusta katsottuna kokoelmalta jaettuja salaliittoväittämiä, joita sadattuhannet ihmiset levittävät jatkuvasti verkossa, mutta sillä on vakavia vaikutuksia demokratiaan. Vaikka salaliittoväitteet ovat absurdeja, monet niistä levittävät haitallisia ja vaarallisia aatteita. Salaliittoteorioiden kaninkoloon horjahtaneet saattavat esimerkiksi vastustaa rokotuksia, 5G-verkkoa ja koronavirusrajoituksia epäillen niiden olevan osa ”globalistien salajuonta”. Osa Qanon-liikkeen sisällä levitettävistä salaliittoteorioista on antisemitistisiä. Jotkut liikkeen radikalisoituneet kannattajat ovat syyllistyneet väkivallantekoihin ja vakavaan verkkohäirintään. Liike voi laajetessaan olla vahingollinen yhteiskuntarauhalle ja demokratialle.

QAnon sai alkunsa kuvanjako- ja keskustelusivusto 4chanilta. Lokakuussa 2017 nimimerkki Q alkoi julkaista niin sanottuja ”droppeja” eli koodikielellä kirjoitettuja viestejä, joita lukijoiden piti tulkita. Viestit kuulostivat niin uskomattomilta ja hassuilta, etteivät monet niitä nähneet kiinnittäneet ilmiöön huomiota. Mutta tähän mennessä monet ovat alkaneet uskoa tarinaan “maailmanlaajuiseen satanististen pedofiilien salaseurasta, jota johtavat Clintonit, Bidenit ja Soros” yhdessä monien bisnesmaailman, viihdeteollisuuden ja politiikan silmäätekevien kanssa.

QAnon-joukkoharha on luonteeltaan digitaalinen, eikä välitä maiden rajoista

Joukkoharhan leviämiseen lienee muutamia keskeisiä syitä. Sosiaalisen median algoritmit ovat kymmenen vuoden ajan saattaneet ihmisiä yhteen radikalisoivan materiaalin kanssa. Samalla – poliittisen populismin nousun myötä – luottamus mediaan, tieteeseen ja valtion instituutioihin on pudonnut maailmanlaajuisesti. Koronaviruspandemia on aiheuttanut massiivisen kollektiivisen iskun monien mielenterveydelle ja lisännyt sosioekonomista epätasa-arvoa, joka puolestaan on korostanut voimattomuuden tunnetta yksilöissä. Kaiken lisäksi monilla on paljon aikaa vietettäväksi netissä.

Q:n leviäminen kiihtyy kaikkialla Euroopassa. QAnon-joukkoharha on luonteeltaan digitaalinen, eikä välitä maiden rajoista. Monet suomalaisetkin jakavat sosiaalisessa mediassa Yhdysvaltojen politiikkaan liittyviä meemejä irti kontekstistaan ja tuhansien kilometrien päässä Yhdysvaltojen rajoista. Saksassa on yli 200 000 Q-harhan seuraajaa. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Luotettavan tiedon levittäminen ilmiöstä on nyt tärkeää, jotta QAnon ei leviäisi enempää. Suomeen on perustettu kansainvälinen monialainen ruohonjuuritason kollektiivi, joka tutkii salaliittoteorioiden haittoja ja jakaa tietoa aiheesta. Tavoitteena on, että ihmiset tunnistavat haitallisen materiaalin sosiaalisessa mediassa, eivätkä jaa sitä eteenpäin.

Ryhmään kuuluu tutkijoita, tieteentekijöitä ja eri alojen asiantuntijoita. Ryhmään otetaan uusia jäseniä. Lisätietoja työryhmästä saa kollektiivi.org-sivustolta.

  • 5.11.2020