EsseeKuvat Miia Sirén

Eroon oireista – kuinka huijata hyväuskoisten rahat huuhaa-hoidoilla?

Kuka olisi uskonut, että jopa käsihygienian kaltainen perusasia voi jäädä kakkoseksi täysin järjettömän huuhaan rinnalla?

Lukuaika: 3 minuuttia

Eroon oireista – kuinka huijata hyväuskoisten rahat huuhaa-hoidoilla?

Viranomaisten painottaessa käsienpesun ja turvavälien tärkeyttä koronaviruksen pysäyttämiseksi laittavat huuhaata markkinoivat tahot kapuloita rattaisiin. Erityisen paljon vaihtoehtoisia keinoja on tuntunut löytyvän somejulkkis ja self help -yrittäjä Maria Nordinilta, joka on viruksen riehuessa löytänyt uusia tapoja lypsää hyväuskoisilta ihmisiltä rahaa. Anteeksi, kantanut kortensa kekoon pandemian kukistamiseksi.

Alun perin Iholla-realitysarjasta julkisuuteen ponnistanut Nordin tunnetaan Kotitalouskriisi-bloginsa laajasti huomiota herättäneistä teksteistä. Kohuotsikoita näistä blogikirjoituksista saa epäilemättä helposti, sillä jopa kaltaiseni ateistin korvaan Nordinin ihmeparannukset kuulostavat luomiskertomustakin suuremmalta kusetukselta. Instagram-tilillään hyvinvointivalmentajaksi itsensä tituleerannut Nordin muun muassa kirjoittaa, ettei käsihygienia ole itseisarvo ja että “jatkuva käsienpesu myös vahvistaa pelkoon perustuvia valheellisia uskomuksia siitä, että ympäristö tai ihmiset ovat uhka.” Mikäli käsiä kuitenkin aiotaan pestä niin siihen kannattaa ryhtyä hänen itsensä suunnittelemalla saippualla samalla, kun tekee pesuhetkestä erillisen kiitollisuusharjoituksen.

Ylitöissä pienellä palkalla raatavat terveydenhuollon ammattilaiset tekevät kaikkensa, että viruksen leviäminen saataisiin kuriin. Ahdinko kasvaa etenkin mielenterveysongelmista kärsivillä, pienyrittäjillä, vähätuloisilla ja riskiryhmiin kuuluvilla. Voimakkaimmin tilanne iskee heihin jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa. Samaan aikaan arkkitehtuuria opiskellut bloggaaja kyseenalaistaa viranomaisten ohjeet kirjoittelemalla pohdintojaan siitä, kuinka mikrobien tuhoaminen ei pelasta ihmishenkiä.

Missä menee somejulkkiksen vastuu?

Nordinilla on Instagramissa yli 20 000 seuraajaa mutta mistä hänen käsienpesua kritisoivassa tekstissä on kyse? Kyseisen julkaisun alussa Nordin kehottaa noudattamaan viranomaisten ohjeita vaikka koko 234:n sanan pituinen teksti puhuu viranomaisten ohjeita vastaan. Nordin itse ohittaa kritiikin sanomalla ettei anna ohjeita tai neuvoja.

mainos

Missä menee somejulkkiksen vastuu? Pelkkä ”kaupallinen yhteistyö” -maininnan puuttuminen ei tarkoita, etteikö päivityksessä voisi olla motiivina jonkun tuotteen tai palvelun myyminen. Vuosikaupalla itseään brändänneen henkilön instagram-kirjoituksia tulisi tarkastella ennemmin yritysviestintänä tai mainoksina kuin harmittomina yksityisinä somepäivityksinä.

Nordin kirjoittaa blogissaan: ”Mutta kun lääketiede ei auta, sitä takertuu helposti huuhaaseen.” Etenkin vaikeina aikoina ihminen uskoo helposti ihmeisiin, ja niitä tällä naisella on tarjota. Kuten esimerkiksi ettei käsienpesu ole välttämättä avain viruksen pysäyttämiseen vaan kokeile sen sijaan minun ja mieheni vastustuskykyä edistäviä kuunteluharjoituksia! Kärsitkö likinäöstä? Aivotreenaa se pois! Pähkinäallergia, paniikkioireet, IBS – kaikki poissa ilman lääkkeen lääkettä!

Nordin tienaa rahaa tällä ihmisten ”parantamisella”. Eroon oireista -kurssi kustantaa rapeat 396 euroa. Kurssilla pyritään nimensä mukaisesti vähentämään tai pääsemään eroon oireista kuten allergioista tai vaikeasta äitisuhteesta. Eroon oireista -kurssin nettisivuilla kerrotaan niin kutsutun Free To Heal -menetelmän perustuvan aivojen plastisuuden hyödyntämiseen, tiedostetun sekä tiedostamattoman stressin purkamiseen sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Nerokasta, eikö?

Hieman huokeampaan 129 euron hintaan saa 21 päivää kiitollisuutta -kurssin. Pelkät kuunteluharjoitukset maksavat vain 12,90 euroa kappale. Matkalla pankkiin kelpaa nauraa, ja sitä makeampaa naurua saa etsiä.

Donald Trump spekuloi josko virus voitaisiin tappaa piikittämällä ihmisiin desinfiointiainetta

Näyttää siltä, että vahvan henkilöbrändin varassa toimiva influensseri voi toimia mainonnan eettisten ohjeiden ulkopuolella. Viime syksynä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES asetti Nordinille uhkasakon ja kielsi häntä markkinoimasta verkkokurssiaan terveydelle haitallisilla väitteillä ja ohjeilla. Tämän jälkeen Nordin on kuitenkin jatkanut valheellisten terveysväitteiden levittämistä sillä erotuksella, että nykyään kurssin sivulla mainitaan ettei menetelmä ole lääketieteellinen hoito. Tämä harmaa alue on ongelma. Esimerkiksi oppiminen perustuu aivojen muovautumiseen eli plastisiteettiin. Näin ollen aivojen plastisuuden mainitseminen markkinointimateriaalissa ei ehkä ole harhaanjohtavaa, mutta samalla logiikalla voitaisiin mainostaa ruoansulatusta parantavaa kurssia jossa hyödynnetään suoliston liikkeitä.

Nordin ei ole huuhaan kanssa yksin. Brittiläinen näyttelijä ja koomikko Ricky Gervais ehdotti taannoin stand-up-spesiaalissaan, että valkaisuainepulloista otettaisiin “Älä juo”- varoitustarrat pois kahdeksi vuodeksi jonka jälkeen kansanäänestys brexitistä voitaisiin ottaa uusiksi. Ja nyt vain kaksi vuotta myöhemmin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump spekuloi josko virus voitaisiin tappaa piikittämällä ihmisiin desinfiointiainetta. Elämme ihmeellisiä aikoja.

Mikäli vaikutukset saisi kohdistumaan ainoastaan pseudotieteitä markkinoiviin ja niihin uskoviin ihmisiin, ehdottaisin, että TUKES ja muut viranomaistahot kohdentaisivat huomionsa hetkeksi pois näistä huuhaata markkinoivista tahoista. Annettaisiin näille rajoittuneille ihmisparoille mahdollisuus taistella oma taistelunsa koronaa vastaan – vaikkapa juuri kiitollisuuden ja läsnäolon asein, sopivan turvavälin päässä vaarallisista käsienpesualtaista ja desinfiointiaineista.

Peskäähän ihmiset niitä käsiä.

 

*Aion suhtautua kaikkeen tähän kolumniin kohdistuvaan negatiiviseen palautteeseen Maria Nordinin tyylillä – Kiellän ja estän kriitikkoni, ja lisäksi käyn jälkikäteen muokkaamassa kaikessa hiljaisuudessa suurimmat virheet pois vanhoista kirjoituksistani.

  • 30.4.2020
  • Kuvat Miia Sirén