Nazarenko hymyilee ja tekee tatuointia asiakkaan olkavarteen.

Eläinoikeudet, KehoKirjoittanut Antti KurkoKuvat Kuvat: Pinja Nikki, Video: Tarmo Koskinen

”Ainut eläin johon tatuointi saa sattua on asiakas” – yhä useampi haluaa tatuointinsa vegaanisena

Tatuointibisnes on muuttunut eettisemmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Lukuaika: 2 minuuttia

”Ainut eläin johon tatuointi saa sattua on asiakas” – yhä useampi haluaa tatuointinsa vegaanisena

Vegaaniudesta on tulossa tatuointialalla uusi normaali. Kun eläinoikeus- ja ympäristökysymyksistä on tullut valtavirtaa, myös vegaaniset tatuoinnit ovat entistä halutumpia.

Moni ei edes tule ajatelleeksi, mitä ainesosia tatuoidessa käytetään, vaikka ne isketään ihon alle loppuelämän ajaksi. Tatuointia tehdessä ja niiden jälkihoidossa käytetään aineita, joista osa voi olla eläinperäisiä. Tatuointimuste saattaa sisältää esimerkiksi eläinperäistä glyseriiniä, luuhiiltä, sorkkien gelatiinia tai hyönteisten sellakkaa. Tatuoidun ihon puhdistukseen käytettävät saippuat ja jälkihoitovoiteet puolestaan sisältävät usein erilaisia eläinperäisiä aineita, kuten mehiläisvahaa.

Eläimiä on voitu käyttää myös muiden tuotteiden tuotannon eri vaiheissa. Muun muassa tatuoinnin suojauksessa käytettävää kasviperäistä valkovaseliinia on testattu eläimillä.

Ruuan kohdalla kuluttajan on usein helppo todeta vegaanisuus esimerkiksi ainesosien nimien, hajun, ulkonäön tai maun perusteella. Kemiallisten tuotteiden, kuten lääke- tai kosmetiikkapakkausten aineluetteloissa kuluttajan pää menee helposti pyörälle.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Läpinäkyvyyden kannalta on olennaista, että tuotteiden eettisyys ilmoitetaan selkeästi. Moni tatuointeja tekevä yrittäjä haluaa tästä syystä ilmoittaa selkeästi tatuointiensa vegaanisuuden.

Nazarenko tatuoi koneella Laika-koiraa asiakkaan käteen
Kuusi vuotta alalla ollut Henna-Maria Nazarenko on huomannut, että etenkin nuorempia asiakkaita kiinnostavat eläin- ja luontoaiheiset tatuoinnit. Kuva: Pinja Nikki

Tatuointiala on muuttunut nopeasti yhä eettisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Kasviperäisiä ainesosia voidaan nykyisin käyttää samoihin asioihin, mihin aiemmin käytettiin eläinperäisiä tuotteita. Useimmiten jopa edullisemmin. Kasvavan kysynnän ja laskevien tuotantokustannusten vuoksi isot tatuointipigmenttien valmistajat ovat siirtyneet käyttämään täysin vegaanisia ainesosia.

”Periaatteessa melkein kaikki tatuointivärit ovat nykyään vegaanisia. Vegaaniset tatuoinnit on yleisiä, koska kuluttajat ovat valveutuneempia”, sanoo Camo Tattoo -liikkeessä Helsingin Kalliossa tatuointeja tekevä Henna-Maria Nazarenko.

”Tosi hyvä juttu, että siirrytään enemmän vegaaniseen ja eettiseen suuntaan. Kunpa vielä keksisi, millä tämän muovin korvaisi”, Nazarenko huokaa.

Tatuointia tehdessä syntyy valtava määrä muovijätettä, sillä kaiken tulee olla steriiliä tekovaiheen aikana. Tatuoidessa verta ja kudosnesteitä vuotaa, kun tatuointikoneen neula tikkaa mustetta ihon alle. Infektioriski kasvaa, jos hygieniasta ei pidetä huolta, sen takia koneita ja työtasoja suojataan muovilla. Käsissä on koko ajan kertakäyttöhansikkaat ja valmiita tatuointeja kääritään kelmuun.

Aina ei ole kuitenkaan varaa valita kaikkein ympäristöystävällisintä tuotetta, sillä allergiat ovat Suomessa yleisiä. Monissa vahvalta tuoksuvissa vegaanisissa hoitovoiteissa saatetaan käyttää mantelia tai muita allergisoivia ainesosia, joihin käyttäjä saattaa reagoida rajusti.

”Me haluamme olla hypoallerginen tatuointistudio. Valintoja on kuitenkin tehtävä sen kanssa, mikä on asiakkaalle ja mikä on niin sanotusti planeetalle turvallista. Periaate on kuitenkin se, että ainoa eläin, johon tatuointi saa sattua, on asiakas”, Nazarenko nauraa.

  • 10.11.2020
  • Kirjoittanut Antti Kurko
  • Kuvat Kuvat: Pinja Nikki, Video: Tarmo Koskinen