Kolme vuotta sitten Keleti-rautatieasema Budapestissä toimi pakolaiskriisin kuuluisana näyttämönä, kun tuhansien Itävaltaan pyrkineiden pakolaisten matka tyssäsi sinne viikoiksi.
Stop Soros -lakipaketti kielsi laittomasti maahan tulleiden pakolaisten auttamisen, mikä ei kuitenkaan ole pysäyttänyt paikallisia avustusjärjestöjä.
Viktor Orbánin luotsaama kansallismielinen Fidesz-puolue voitti Unkarissa huhtikuun parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä. Puolue nappasi kaksi kolmasosaa paikoista. Niin kutsutun superenemmistön turvin Fidesz pystyy säätämään lakeja nopeasti ja välittämättä opposition vastustuksesta.
Yksi niistä on liberaalin miljardöörin ja valtion viholliseksi lavastetun George Sorosin mukaan nimetty Stop Soros -lakipaketti, joka astui voimaan alkukesästä. Puoli vuotta myöhemmin sen vaikutukset alkavat näkyä unkarilaisten järjestöjen arjessa.
Yksi Stop Soros -lain olennaisimmista osista on paperittomien tai laittomasti maahan tulleiden pakolaisten auttamisen laajamittainen kielto, joka koskee sekä yksityishenkilöitä että järjestöjä ja oppilaitoksia. Fidesz väittää lain suojelevan Unkarin kansalaisia vihamielisiltä tunkeutujilta, joita Soros yrittää ujuttaa maahan tuhoamaan yhteiskuntaa sisältäpäin.
Unkarilainen ihmisoikeusjärjestö Hungarian Helsinki Committee esittää tiedotteessaan täysin eriävän mielipiteen.
”Lain tarkoitus on pelotella niitä, jotka auttavat hädänalaisia.”
Lain tarpeellisuus on myös kyseenalainen, sillä Orbánin hallitus pysäytti Unkariin vuonna 2015 suuntautuneen pakolaisvirran pystyttämällä vankan aidan Serbian vastaiselle Schengen-alueen rajalle. Euroopan komissio piti aitaa EU-oikeuden vastaisena, mutta se erottaa Serbian ja Unkarin toisistaan edelleen.
Kesällä 2015 tuhansia turvapaikanhakijoita leiriytyi Budapestin Keleti-rautatieasemalle, sillä Unkarin viranomaiset kieltäytyivät päästämästä heitä Itävaltaan suuntaaviin juniin. Budapestissä toimiva Food not Bombs -ruoka-apujärjestö alkoi jakaa rautatieasemalla ruoka-annoksia.
”Olimme saaneet valtavasti ilmaisia vihanneksia kauppahallista, ja pakastimemme pursusivat niitä. Valmistimme niistä ruokaa, jota jaoimme Keletin asemalla”, kertovat järjestön jäsenet David ja Zsófi.
Sekä David että Zsófi työskentelivät kesällä 2015 vapaaehtoisina myös Serbian ja Unkarin rajalla, jolla molempien maiden viranomaiset suhtautuivat kielteisesti auttajiin.
”Ystäväni oli ostanut pakettiauton ja varustanut sen kenttäkeittiöksi, mutta meitä ei päästetty sen kanssa rajan yli. Jouduimme ostamaan Serbiasta uuden auton ja keittiötarvikkeet”, Zsófi kertoo.
Pakolaisten auttaminen oli laillista vielä vuonna 2015. Unkarin viranomaiset eivät kuitenkaan tehneet mitään auttaakseen tulijoita – päinvastoin.
”Vuokrasimme kymmenen työmaakäymälää, jotka halusimme sijoittaa Itävallan ja Unkarin rajalle, jotta turvapaikanhakijat voisivat tehdä tarpeensa”, David sanoo. Rajakaupungin hallinto kielsi heitä asentamasta käymälöitä, joten Itävaltaan matkalla olleet joutuivat kyykkimään läheisillä pelloilla ja puistoissa. Hallitusmielinen media kuvasi hävitystä uutisiinsa ja vertasi turvapaikanhakijoita siivottomiin eläimiin.
”Näin hallitus rakentaa viholliskuvaa pakolaisista.”
Uusi laki on jo pakottanut jotkin auttajat lopettamaan toimintansa. Budapestissä toimivan Central European Universityn OLIve-hanke järjesti pakolaisille suunnattuja korkeakouluun valmistavia opintoja vuodesta 2016 elokuuhun 2018 asti, jolloin yliopisto joutui keskeyttämään hankkeen.
Hankkeen johtaja Prem Kumar Rajam toteaa, että ainoa syy kuopata OLIve oli Stop Soros -lakipaketti.
”Olemme tarjonneet koulutusta jo yli 250 pakolaiselle ja turvapaikanhakijalle, jotta he pääsisivät helpommin mukaan eurooppalaiseen työelämään”, sanoo Rajam.
Yliopisto kaavailee tosin käynnistävänsä OLIve-hankkeen uudelleen sen lainvastaisuudesta huolimatta.
Myös Unkarin suurin pakolaisia auttanut järjestö, Migration Aid, on kehittänyt tavan kiertää pakolaisten auttamisesta seuraavat lisäverot ja rangaistuksen uhan: se perusti tarkoitusta varten puolueen. Stop Soros -laki ei koske poliittisia puolueita.
Joitakin kansalaisjärjestöjäkään vankilatuomion uhka ei huoleta. Esimerkiksi Food Not Bombs valmistaa ja jakaa edelleen joka sunnuntai ruokaa kaikille tarvitseville henkilöllisyystodistuksiin katsomatta. Aktivistit Dáni ja jo aiemmin mainitut David ja Zsófi jakavat mielellään kokemuksiaan ruoka-avusta.
”Periaatteessa ruoan jakaminen on laitonta monestakin syystä: meillä ei ole ravintolalupaa ja osa ruokailijoista saattaa olla pakolaisia”, Dani luettelee.
Dáni ei tosin ole tavannut pakolaisia ruoanjaossa vuosiin.
”Ruokailijat ovat enimmäkseen kodittomia, eläkeläisiä tai opiskelijoita. Pakolaisten mustamaalaaminen on turhaa ja valheellista, sillä heitä ei enää kulje Unkarin kautta Länsi-Eurooppaan.”
Food not Bombsin jäsenet eivät koe Budapestin poliisia uhkaksi. Virkavalta ei ole koskaan keskeyttänyt ruoanjakoa vaan jopa huolehtinut siitä, että paikalle saapuneet saavat aterioida rauhassa.
Kaikki Unkarin suurimmat tv-kanavat ja sanomalehdet ovat Fideszin tai sen tukijoiden omistuksessa, joten uutiset maalaavat edelleen uhkakuvia valloitushaluisista, huonokäytöksisistä pakolaisista.
Dáni, David ja Zsófi pitävät valtamedian näkökulmaa yksimielisesti propagandana, jonka tarkoitus on luoda kansalle yhteinen vihollinen. Näin unkarilaiset saadaan tähyilemään huolestuneina valtakunnan rajoille sen sijaan, että he kiinnittäisivät huomiota väitteisiin Fideszin Venäjä-kytköksistä ja korruptiosta.
Pakolaisten demonisointia enemmän Dánia huolestuttaa lokakuussa 2018 voimaan tullut laki, joka kieltää julkisilla paikoilla asumisen eli kodittomuuden. Kodittomia pyydetään ensisijaisesti majoittumaan kaupungin yösuojissa, mutta kaikkia ei niihin huolita. Esimerkiksi HIV-positiivisille suojien ovet pysyvät lukittuina.
Poliisi antaa kodittomille varoituksia, ja neljännestä kerrasta heidät pidätetään ja tuomitaan jopa kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen tai kuuden kuukauden yhdyskuntapalvelukseen.
”Ensin Orbán sanoo, ettei meidän pitäisi käyttää resursseja pakolaisten auttamiseen, kun Unkarissa on niin paljon kodittomia avun tarpeessa. Ja sitten kodittomuus kielletään.”
Fidesz – osa eurooppalaista demokratiaa?
Unkarissa asuvana kuulen lähes joka viikko hallituksen uudesta mielivaltaisesta laista tai projektista. Tuntuu absurdilta, että EU:n jäsenvaltiossa viranomaiset voivat kieltää kodittomuuden tai sukupuolentutkimuksen opettamisen lailla – mutta vielä oudompaa on EU:n hampaattomuus Unkarin orastavan diktatuurin suhteen.
Euroopan parlamentti on hyväksynyt esityksen siitä, että Unkaria rangaistaisiin Lissabonin sopimuksen seitsemännen artiklan rikkomisesta eli toiminnasta esimerkiksi oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista vastaan. Unkari voisi menettää väliaikaisesti äänestysoikeuden Euroopan neuvostossa. Seuraavaksi jokaisen EU-maan tulisi kuitenkin hyväksyä toimet Unkaria vastaan, mikä tuskin onnistuu, sillä Puolen kansallismielinen hallitus asettuu todennäköisesti Unkarin puolelle.
Fideszin europarlamentaarikot kuuluvat EU-parlamentin suurimpaan ryhmään, oikeistolais-konservatiiviseen EPP:hen. Ryhmä on väläytellyt Fideszin edustajien erottamista EPP:stä. Viralliseen aloitteiseen tarvittaisiin seitsemän maan EPP-puolueen tuki, ja vain Suomen kokoomus on toistaiseksi ilmaissut kiinnostuksensa – tosin vain Twitterissä.
Fideszin ja kokoomuksen kansanedustajat istuvat Euroopan parlamentissa samassa EPP-ryhmässä. Moni kokoomuksen europarlamentaarikko, kuten Alexander Stubb ja Sirpa Pietikäinen, pyrkii luomaan itsestään liberaalia kuvaa, johon Orbánin kanssa veljeily iskee ruman särön. He ovat vastustaneet Orbánin äärioikeistolaista linjaa sanoin, mutta eivät vielä teoin.
Unkarilaiset yliopistot ahtaalla
Orbánin hallitus on kohdistanut kevään vaalivoiton jälkeen kasvavaa painetta myös akateemista vapautta kohtaan. Miljardööri George Sorosin perustama yksityinen yliopisto, Central European University, on ollut häätöuhan alla jo yli vuoden ajan, mutta myös julkiset oppilaitokset ovat joutuneet hallituksen sensuurin kohteiksi kuluvana syksynä.
Hallitus on esimerkiksi kieltänyt sukupuolentutkimuksen oppiaineen, sillä se ei Orbánin mukaan ole tiedettä, vaan aivopesua. Sukupuolentutkimusta on ollut tähän asti mahdollista opiskella kahdessa oppilaitoksessa: Central European Universityssä ja maan suurimmassa julkisessa yliopistossa, ELTE:ssä.
Unkarin tiedeakatemia ja Orbánin hallitus ovat ottaneet yhteen lukuisia kertoja. Lokakuussa 2018 akatemia joutui ensimmäistä kertaa perumaan vierailevien tutkijoiden luentoja hallituksen painostuksen takia.
Nuoret korkeakoulutetut ovat jättäneet joukolla Unkarin taakseen. On arvioitu, että noin puoli miljoonaa unkarilaista on muuttanut ulkomaille sen jälkeen, kun maa liittyi EU:hun vuonna 2004. Aivovuodon ehkäisemiseksi hallitus on kiristänyt valtion rahoittamien korkeakouluopintojen ehtoja: vastavalmistuneiden on pakko työskennellä kotimaassaan jopa kymmenen vuotta, ennen kuin he saavat hakea töitä muualta.