Sisaret 1918 -albumi palkittiin Sarjakuva-Finlandialla Tampere kuplii -festivaaleilla. Voittajan valitsi valokuvataiteilija Meeri Koutaniemi.

TapahtumaKirjoittanut Sara SumelahtiKuvat Kyuu Eturautti

Tampereella juhlitaan sarjakuvaa ja sarjakuva-aktivismia

Lukuaika: < 1 minuutti

Tampereella juhlitaan sarjakuvaa ja sarjakuva-aktivismia

Sisaret 1918 -albumi palkittiin Sarjakuva-Finlandialla Tampere kuplii -festivaaleilla. Voittajan valitsi valokuvataiteilija Meeri Koutaniemi.

Tampere kuplii tänä viikonloppuna, kun kaupungin valtaa sarjakuvafestivaali. Ohjelma alkaa seminaarilla, jossa käsitellään aktivismia sarjakuvissa. Tieteellinen sarjakuvaseminaari on harvinaista herkkua Pohjoismaissa ja seminaari kerää yhä enemmän ihmisiä vuosi vuodelta.
”Aktivismi on monella tapaa pop tällä hetkellä. Suuret massat ovat löytäneet esimerkiksi ilmastonmuutoksen. Vaikka kyseinen aihe ei ole itsessään käsiteltävänä tapahtumassa, niin sen aiheuttamat ilmiöt, kuten siirtolaisuus, ovat”, kertoo tapahtuman puheenjohtaja Kyösti Koskela.
Sarjakuva on kevyt ja helposti ymmärrettävissä oleva ilmaisukeino, jolla voi antaa äänen monenlaisille hahmoille ja ihmisille: vaikkapa turvapaikanhakijoille. Hyvä esimerkki on vuoden 2011 Sarjakuva-Finlandia-voittaja Näkymättömät kädet.
Vuoden 2019 voittaja valittiin tänään (22.3.2019) Tampere kuplii -tapahtumassa. Tänä vuonna voittajaksi valittiin Sisaret 1918 -albumi. Siihen on koottu naisten ja lasten näkökulmia sisällissodasta.

Koskelan mielestä suomalaisen sarjakuvan taso nykyisin äärimmäisen korkea. Tarjonta on monimuotoista ja runsasta maamme pieneen väkilukuun nähden.
Tämän vuoden festivaaliteema on Murros. Se voi tapahtua yhteiskunnallisella tasolla, tai sarjakuvan asemassa taiteenmuotona. Sarjakuva on ilmaisumuotona vanha. Koskela näkee, että se on jatkumoa luolamiesajoilta, jolloin seiniin rustattiin teoksia, joissa kuvitusta käytettiin viestin välittäjänä.
Myös Cosplay on iso osa Tampereen sarjakuvatapahtumaa. Cosplaylla tarkoitetaan eri sarjakuvahahmoiksi pukeutumista.
”Tampere kuplii on kuin sarjakuvaseuraajien sulatusuuni. Ihmiset löytävät toisensa ja pitävät hauskaa. Tapahtuma on avoin kaikille. Tänä vuonna ohjelmaa pitävät esimerkiksi Tampereen yliopisto, Metson kirjasto ja Tammerkosken kuvataiteen lukio. Kaikki tuottavat omia palasiaan”, Koskela kertoo.

Tapahtuma alkoi tänään perjantaina sarjakuva-aktivismi seminaarilla ja Sarjakuva-Finlandia-voittajan valinnalla, mutta tapahtumaa riittää koko viikonlopun yli. Ohjelma löytyy festivaalin nettisivuilta.

Lisää aiheesta:
Sisaret 1918 -albumille myönnettiin Sarjakuva-Finlandia

mainos

Ihminen ja Sota – Sisaret 1918 arvostelu Voimassa