Pulcinella on italialaisen commedia dell’arten omaa etua tavoitteleva rääväsuu.
Italian varapääministeri Matteo Salvini syyttää ongelmista muita ja säestää syytöksiään solvaamalla. Peiliin hän ei katso, mutta selfieiden lähettäminen luonnistuu mieheltä, jonka populismi uhkaa ajaa Italian katastrofiin.
Italian politiikka on ollut vuosikymmeniä sirkusta, jossa paras esiintyjä hurmaa solvaamalla muita. Entinen pääministeri Silvio Berlusconi ällistytti ja järkytti 1990-luvulla törkeillä puheillaan. Berlusconi hallitsi televisiota, ja nyt Salvini solvaa sosiaalisessa mediassa.
Vuonna 1973 syntynyt Salvini on yksi seuratuimpia Italian johtajia Facebookissa. Postauksissa on säännöllisesti kuvia ”kansan miehestä” keittämässä pastaa, katsomassa televisiota ja pelaamassa jalkapalloa. Trumpia ja Putinia avoimesti ihaileva Salvini luo päivittäin mielikuvaa itsestään tavallisena kaverina, joka kuitenkin taistelee eliittejä vastaan. Viesteissään hän kehottaa ”meitä” taistelemaan yhdessä päivän vihollista vastaan.
Salvinin politiikkaan on kuulunut satamien sulkeminen ja tuhansien eurojen sakottaminen kansalaisjärjestöiltä, jos ne auttavat pakolaisia. Järjestöjä Salvini kutsuu ”meritakseiksi” ja myötätuntoa osoittavia ihmisiä pilkallisesti nimellä buonista, ”hyväntekijä”.
Heinäkuussa 2016 Salvini kutsui vasemmistolaista poliitikkoa Laura Boldrinia pumpattavaksi seksinukeksi, josta pitäisi poistaa ilmat. Vaalitilaisuudessa Cremonassa hän esitteli pumpattavaa nukkea ja sanoi, että Boldrinin klooni on lavalla. Salvini vaati YK:n pakolaisjärjestössä työskennellyttä Boldrinia eroamaan ja alkoi käyttää sosiaalisessa mediassa hashtagia ”ilmat pois Boldrinilta.”
Salvinin johtama Lega-puolue nelinkertaisti äänimääränsä maaliskuun 2018 vaaleissa ja sai 17,3 prosenttia äänistä. Koalitiohallitus Viiden tähden liikkeen kanssa ei ole toistaiseksi saanut aikaan päätöksiä. Aikaa on kulutettu edellisen hallituksen ja Rooman byrokraattien haukkumiseen, jotka ”estävät” päätösten toteutumisen.
Salvini pitää itseään järjestyksen miehenä, mutta ei voi sietää niitä, jotka kieltäytyvät noudattamasta hänen politiikkaansa. Facebookissa hän maalitti kaksi tuomaria, Luciana Breggian ja Matilde Bettin. Salvini pyysi Italian valtakunnansyyttäjää tutkimaan tuomareiden päätökset, joissa sallitaan kirjata turvapaikanhakijoiden nimet siviilirekistereihin. Salvini on aiemminkin hyökännyt Breggian kimppuun Facebookissa. Yli 4 500 vastasi viestiin, ja tuomari sai tappouhkauksia.
Salvini on myös uhannut poistaa toimittaja Roberto Savianolta poliisin suojeluksen, jonka Saviano sai 2006 julkaistuaan kirjan Napolin Camorrasta. Maahanmuuttajien oikeuksia puolustanut Saviano on kutsunut Salvinia alamaailman ministeriksi viitaten yhteyksiin Legan ja Calabrian mafiaan ’Ndranghetan. Salvini haastoi Savianon oikeuteen kunnianloukkauksesta.
Salvini noudattaa populisteille tyypillistä kaavaa. Hänellä on oikeus loukata, mutta jos häneen kohdistuu kritiikkiä, vastaisku on raju maalittamien sosiaalisessa mediassa ja jopa haastaminen oikeuteen.
Nino Governale oli Matteo Salvinin liikunnanopettaja Milanossa. Sisilialainen oli oiva pilkankohde 14-vuotiaalle Salvinille. The Guardian -lehden haastattelussa Governalen mukaan jo tuolloin ylimielisen nuorukaisen harrastuksena oli provosoida ja suututtaa.
Salvini liittyi 17-vuotiaana Pohjoisen liittoon (Lega Nord, nykyään vain Lega), joka halusi Po-joesta pohjoiseen oman valtion, jota se kutsui nimellä Padania.
Salvinia viehätti puolueen johtajan Umberto Bossin tyyli. Bossi pilkkasi homoja ja eteläitalialaisia, joita kutsui afrikkalaisiksi ja mafiosoiksi. Che Guevara -rintamerkkiä pitävä Salvini organisoi mielenosoituksia romaneja ja muslimeja vastaan.
Salvinin sanoin jotkut etelä-italialaiset ”haisivat”. Salvinin pilkalta ei säästynyt edes hänen eteläitalialainen vaimonsa Fabrizia Leluzzi, jonka sukulaiset ja ystävät tämän tuore aviomies tyrmistytti omissa häissään vuonna 2003. Leikattuaan hääkakun Salvini vaihtoi paitansa Pohjoisen liiton vihreään paitaan ja alkoi ystäviensä kanssa laulaa pilkkalauluja eteläitalialaisista. Muut häävieraat alkoivat buuata, muistelee Salvinista eronnut Leluzzi BBC:n haastattelussa.
Joulukuussa 2013 Salvini valittiin puolueen johtajaksi ja toiselle kaudelleen europarlamentaarikoksi seuraavana vuonna. Kun Salvinista tuli Legan johtaja, viholliskohteena eivät olleet enää eteläitalialaiset ja Rooma, vaan EU, maahanmuuttajat ja nyt myös liberaalit ja feministit. Lega haluaa poistaa oikeuden aborttiin ja samaa sukupuolta olevien oikeuden avioliittoon.
Salvini syyttää EU:ta kaikesta, mikä ei toimi Italiassa. Kun 43 ihmistä kuoli Genovan moottoritiesillan romahdettua ukkosmyrskyssä viime vuoden elokuussa, Salvini syytti siitä heti EU:ta. Hän uhosi panostavansa teiden turvallisuuteen, vaikka EU ”kieltäisi”. Tosiasiassa EU rahoittaa vuosina 2014–2020 yhteensä 2,5 miljardilla eurolla Italian infrastruktuuria.
Salvini käytti kuukausia Ranskan presidentti Emmanuel Macronin haukkumiseen: ranskalaisten pitäisi päästä eroon Macronista, koska hän on ”erittäin huono, kauhea presidentti, joka puhuu paljon, mutta ei tee mitään”. Macron vastasi tavalla, joka yllätti Salvinin: 7. helmikuuta Ranska veti suurlähettiläänsä Roomasta. Viimeksi näin tapahtui vuonna 1940, kun Mussolini oli julistanut sodan.
Salvini on todennut, että pakolaisten asemasta huolestunut paavi Franciscus ei ole hänen paavinsa. Kesäkuussa 2019 Salvini julistautui röyhkeästi maansa ”isäksi”.
Salvini käyttäytyy kuin Italian kansanteatterin commedia dell’arten Pulcinellla. Esityksissä on hahmoja, joilla on tietty asema ja piirre: Pantalone on rikas mies, Harlekiini palvelija ja Il Capitano on pöyhkeilevä upseeri. Pulcinella on nokkela, sarkastinen, töykeä ja loukkaava klovni, joka kyseenalaistaa kaiken. Hän on nousukasmainen ja pyrkii olemaan aina voittajan puolella, mutta päättää puolensa vasta kun on varma voittajasta.
Pulcinella ei piittaa seuraamuksista eikä muiden arvokkuudesta ja ajattelee vain itseään.