Lukuaika: 3 minuuttia

Presidentti Trump käyttäytyy kuin olisi suuressa ahdingossa – ja niin hän onkin

Ukrainan presidentti joutui puolivahingossa liemeen. Hän ei voinut tietää, että hänen ja Trumpin välinen puhelinkeskustelunsa tulisi julki. Saati, että se nousisi ainakin tänä vuonna Yhdysvaltain ja Ukrainan hallinnon luetuimmaksi asiakirjaksi. Presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltain-vierailun aikaan tuli tietoon uusia yksityiskohtia. Trumpin raivoisaa käyttäytymistä pidetään tiedotusvälineissä syyllisyyden merkkinä.

Yhdysvalloissa kuohuu aina vain enemmän presidentti Donald Trumpin virkasyytetutkinnan vuoksi. Joka päivä selviää uusia yksityiskohtia Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn 25.7.2019 käymästä puhelinkeskustelusta, jossa Trump oli pyytänyt Zelenskyä auttamaan tiedon kaivamisessa demokraattipoliitikko Joe Bidenin tekemisistä Ukrainassa.  Trump halusi käyttää tietoja hyväkseen seuraavissa presidentinvaaleissa Bidenia vastaan vuonna 2020.  Hiljattain paljastui, että jopa ulkoministeri Mike Pompeo (rep.) kuunteli puhelinkeskustelua.

Puhelinkeskustelu tuli julkisuuteen syyskuussa 2019, kun Yhdysvaltain hallinnossa työskentelevä toistaiseksi ainakin suurelle yleisölle tuntematon tietovuotaja paljasti huolensa presidentin vehkeilyistä. Vuotaja paljasti myös, että Valkoinen talo halusi salata puhelinkeskustelun. 

Hiljattain julkistettu puhelinkeskustelun transkriptio eli siirtokirjoitus on paljastanut noloja asioita myös myös Ukrainan presidentistä Volodymir Zelenskystä. Zelensky (s. 1978) on ollut tunnettu televisiokoomikko ja käsikirjoittaja, eikä hänellä ole ollut juurikaan taustaa politiikassa.  

Zelenskyn piti tietenkin olla kohtelias suurvallan johtajalle, jolta hän odotti satojen miljoonien dollareiden arvoista apupakettia. Mutta miten tahansa asiaa katsoo, Zelenskyn nuoleskelu on vaivaannuttavan suurta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Puhelun alussa kun presidentit ovat vaihtaneet tervehdyksensä, Trump onnittelee Zelenskyä vaalivoitosta. Zelensky kommentoi Ukrainan vaalitulosta: 

“Me voitimme isosti ja teimme paljon työtä voittomme eteen. Me ahkeroimme, mutta haluaisin tunnustaa teille, että minulla on ollut mahdollisuus oppia teiltä paljon. Me käytimme monia teidän taitojanne ja pystyimme käyttämään esimerkkiänne hyväksi.”

Zelensky kehuu puhelimessa Trumpia aina tilaisuuden tullen – ja tilaisuuksia tarjoutuu useita. Myöhemmin hän kertoo, että Ukrainassa asiat ovat hänen voittonsa myötä muuttuneet muun muassa näin:

“Me otimme [hallintoon] mukaan monia uusia ihmisiä. Ei vanhoja tai tyypillisiä poliitikkoja, koska me halusimme luoda uudenlaisen formaatin ja uudentyyppisen hallituksen. Te olette ollut suuri opettaja meille näissä asioissa.”

Ukrainassa kansa on alkanut hermostua uuden presidenttinsä käytöksestä. Zelenskyn noloudet eivät lopu puhelussa Trumpin mielistelyyn, vaan sen lisäksi hän arvostelee Ranskaa ja Saksaa, koska nämä eivät hänen mielestään tue Ukrainaa tarpeeksi. Myös Trump on arvostellut koko muuta maailmaa siitä, että Yhdysvallat on jätetty yksin tukemaan Ukrainaa. Faktantarkistajat puuttuivat tähän, ja esimerkiksi Factcheck.org painotti, että Euroopan unioni ja eurooppalaiset rahoittajat ovat vuodesta 2014 tukeneet Ukrainaa jopa 16.4 miljardilla dollarilla.

Kuvakaappaus CNN:n Business-sivustolta: ”Trump yritti vältellä yhtä tärkeimmistä kysymyksistä Ukrainasta – mutta tämä reportteri [Reutersin Mason] jatkoi kysymistä”.
Trumpilla ja presidentti Sauli Niinistöllä oli yhteinen lehdistötilaisuus Valkoisessa talossa 2.10.2019. Se päättyi Trumpille kovin tyypilliseen raivokohtaukseen, kun uutistoimisto Reutersin toimittaja Jeff Mason oli halunnut tietää miten Trump tarkalleen halusi Ukrainan presidentin auttavan häntä. Trump kiemurteli tuskallisen näköisenä heti kun toimittaja mainitsi puhelinkeskustelun. 

Trump ei vastannut Masonin kysymykseen, vaan vaati tätä kysymään jotakin presidentti Niinistöltä. Niin Mason kohta tekikin, mutta Trump ei kuitenkaan antanut Niinistön vastata. 

Tilaisuudessa Trump  sorvasi lehdistöä tutulla arsenaalillaan (“olette valemedioita kaikki, hävetkää, tästä lähtien kutsun teitä lahjotuksi mediaksi”). 

Myöhemmin Masonia haastateltiin valtakunnallisen uutiskanavan CNN:n lähetyksessä. Oliko Trumpin raivonpurkaus vain verbaalista showpainia, vai oliko hän todella ahdistunut Ukraina-kysymyksistä? Masonin mukaan Trump oli todella hermostunut, eikä tällä kertaa kyseessä ollut lavastettu show. Mason kertoi halunneensa kysyä aiheesta Trumpilta, koska Trump oli hiljattain kehunut itseään julkisuudessa puhelinkeskustelun julkistamisesta, ja Mason oletti saavansa tältä vastauksia.

Kuvakaappaus CNN:n sivulta, kuvissa presidentit Zelensky ja Trump. Puhelinkeskustelun todistusvoima on lähes savuavan aseen luokkaa, spekuloi CNN:n Cillizza.

Miten Yhdysvaltain presidentin poliittinen kriisi jatkuu? CNN:n mukaan presidentti Trump ei voi tuudittautua uskomaan, että republikaanijohtoinen senaatti vapauttaisi presidentin virkasyytteestä. Kanavan arvostettu poliittinen toimittaja Chris Cillizza pohti tilannetta 1.10.2019 lennokkaaseen tyyliinsä:

“Jos tapanasi on lyödä vetoa – minulle ei ole! – tiedät, että on todennäköistä, että senaatti vapauttaa Trumpin virkasyytteestä. Koska, tuota, matematiikka kertoo tämän. Senaatissa on 53 republikaania sekä 47 demokraattia ja riippumatonta jäsentä. Jotta Trump saataisiin pantua viralta, tarvitaan 67 senaattorin enemmistö tällaisen päätöksen tekemiseen – se tarkoittaa, että päätökseen tarvitaan jokaikinen demokraatti ja 20-henkinen republikaanien kapinaliike.  Mikä ei ole todennäköistä! Mutta jos sekä Trumpin presidenttikausi että jo tyyli, millä hänestä tuli presidentti, opettavat meille jotakin, oppikaamme edes tämä:  Älä koskaan oleta. Mitään.”

Trump on viime päivinä suoltanut virkarikostutkintaa haukkuvia viestejä Twitteriin. ”Yritäs syyttää tätä” väittää, että suurin osa Yhdysvaltoja (punaiset täplät) olisi Trumpin tukena demokraatteja (siniset täplät) vastaan.