Rhiannon Cave-Walker ja Matt Pasquet viime vuoden Hiljaisuus-festivaalilla.

TaideKuvat Jouni Ihalainen

Moniääninen Hiljaisuus

Sirkustaiteilijat ja muusikot eri puolilta maailmaa valloittavat kesäkuun alussa pienen lappilaisen kylän.

Lukuaika: 2 minuuttia

Moniääninen Hiljaisuus

Rhiannon Cave-Walker ja Matt Pasquet viime vuoden Hiljaisuus-festivaalilla.

Kaukosen kylä Ounasjokivarressa on yllättävä miljöö merkittävälle kansainväliselle festivaalille. Lapin sodalta säästyneet talot ja aitat sekä rauhalliset pellot ja hiekkatiet luovat täydellisen vastakohdan Kittilän kirkonkylän toisella puolella pauhaavalle Levin turisti­maailmalle.

Tänä kesänä kymmenettä­ kertaa järjestettävä Hiljaisuus-festivaali tarjoaa etenkin nykysirkusta ja -musiikkia, mutta ennen kaikkea perinteisten esittävien taidemuotojen rajapinnoilla liikkuvia teoksia.

Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n toiminnanjohtaja Joonas Martikaisella on pitänyt kiirettä.

”Asiat etenevät, vaikka periaatteessa ollaan tosi paljon myöhässä aikataulusta. Tällä hetkellä tila-asiat ja logistiikka ovat mielessä päällimmäisenä.”

mainos

Hiljaisuudessa on aina ollut laaja esitysten kirjo. Viime vuonna nähtiin taikuri Kalle Nion ohjaama pienimuotoinen improvisoitu korttitemppu, jossa sama mysteeri toistui uudelleen ja uudelleen. Mittakaavan toista päätä edusti vuoden 2014 The ­Object Circus Trilogy, jossa Ranskassa toimiva Jani Nuutinen toi pellolle kolme sirkustelttaa ja rekkalasteittain tavaraa – vaikka kyse oli intiimistä sooloesityksestä.

Ounasjoella on kellunut myös sauna, jonka löylyissä on saanut keskustella filosofien kanssa. Esiintyjäkaartissa on ollut niin Juha Hurme kuin Pekka Kuusistokin. Vuonna 2017 riemastutti Jukka Perkon ja Mikko Perkolan kirkkokonsertti hykerryttävän hartaine Eppu Normaali -sovituksineen.

Gambisti Mikko Perkola onkin tämän vuoden toinen taiteellinen johtaja sirkustaiteilija Henna Kaikulan kanssa. Ohjelma­palettiin on saatu muiden muassa Tanskan nykytanssin pioneeri Kitt Johnson, Quantum Tangle -yhtye Kanadan Yukonista sekä ranskalainen Le G. Bistaki -ryhmä, joka käyttää jongleerausteoksessaan kymmeniä kiloja maissinjyviä. Yhtenä teemana on sukupolvien välinen dialogi; iäkkäin esiintyjä on 91-vuotias­, nuorimmat parikymppisiä.

Tällä kertaa Hiljaisuus-festivaalilla on lähes kolmekymmentä tapahtumaa. ”Tämä voisi olla aikamoinen sekamelska, mutta ollaan me kelailtu, että kaikki sopii yhteen”, Martikainen kertoo.

Vaikka Kittilän kirkkokin on käytössä, niin tapahtumat keskittyvät erityisesti Kaukoseen. Kylän vanhan työväentalon ja Särestöniemen lisäksi estradeina ovat esimerkiksi traktorihalli, meijeri ja peruna­kellari.

Alusta saakka tärkeä miljöö on ollut myös Villa Magia, taiteilija Milla ­Magian eli Marja-Liisa Nummelan pihapiiri. Koko festivaalin alkukipinä syttyikin, kun Milla Magian vanha ystävä Martikainen ja sirkustaiteilija Sakari Männistö pistäytyivät Nummelan luona kylässä.

Festivaali on kehittynyt alkuvuosien kotikutoisuudesta ja valikoimaltaan kirjavasta tapahtumasta yhä viimeistellym­mäksi kokonaisuudeksi. Tänä vuonna monesta teoksesta on kaksi esitystä, jotta yleisöltä ei jäisi mitään näkemättä ainakaan aikataulun päällekkäisyyk­sien vuoksi.

”Päiviin on jälleen mietitty draaman kaarta”, Martikainen kuvaa. ”Millainen kehollinen olo katsojalla on, kun hän lähtee esityksestä, ja millainen elämys on sitten seuraavaksi?”

Spontaaniuttaan ja rentouttaan festivaali ei ole kadottanut, vaikka ohjelma on huolella harkittu. Ojanperän talon tuvassa järjestettävien iltamien ohjelma pidetään aina yllätyksenä, ja festivaalin sisältöön ovat alusta saakka kuuluneet demot kehitteillä olevista teoksista.

Katsoja on saattanut nähdä esityksestä yhtenä vuonna luonnosvaiheen ja seuraavana kesänä valmiin version. Hän saanut kurkistaa taiteelliseen prosessiin. Lisäksi festivaalin taustajärjestö Hiljaisuus ry tukee taiteilijoiden työskentelyä Hiljaisuus-residenssillä: valitut taiteilijat pääsevät asumaan ja työskentelemään Kaukosen kylän työväentalolle ”Tökäriin” festivaalin jälkeisinä kesäkuukausina.

Yksi festivaalin tarkoitus on ollut tarjota taiteilijoille inspiroivia kohtaamisia ja yhteistyömahdollisuuksia. Hiljaisuuden ohjelmassa onkin myös teoksia, jotka valmistuvat vasta paikan päällä. Festivaalin taiteelliset johtajat saattavat yhteen eri alojen taiteilijoita, jotka luovat yhdessä ainutkertaisen esityksen. Tänä kesänä yhden tällaisen kombon muodostavat muusikot Mikko Innanen, Pauli Lyytinen ja Jarmo Saari sekä ilma-akrobaatit Francesca Hyde ja Angeliki Meli.

Rahoitus on aina haaste. ”Valtion myöntämällä avustuksella saadaan juuri esiintyjien matkat ja majoitus katettua”, Martikainen kertoo. ”Ei ole mitenkään varmaa, että festivaalia voidaan tulevaisuudessa järjestää.”

Hiljaisuus-festivaalille myönnettiin sirkustaiteen val­tionpalkinto vuonna 2017. Mutta kenelle Hiljaisuus oikein on suunnattu?

”Onhan tätä katsojaprofiilia vähän vaikea kiteyttää”, Martikainen nauraa. ”Mutta voisi sanoa: uteliaille ihmisille.”

Hiljaisuus-festivaali 5.–8.6.2019 Kittilän Kaukosessa.

  • 28.5.2019
  • Kuvat Jouni Ihalainen