Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Marja Helander herättelee tapahtuman teemalla kysymyksiä muun muassa ilmastonmuutoksesta ja väestönkasvusta.

KuvataideKuvat Riikka Vaahtera

Mäntässä ihminen on osa luontoa

Mäntän kuvataideviikot tuovat tänä kesänä esiin maapallon tilannetta ihmisen olemassaolon kautta.

Lukuaika: < 1 minuutti

Mäntässä ihminen on osa luontoa

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Marja Helander herättelee tapahtuman teemalla kysymyksiä muun muassa ilmastonmuutoksesta ja väestönkasvusta.

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden teemana on Ihmisen aika. Teemalla tarkoitetaan meneillään olevaa aikakautta, jossa ihmiskunta on käännekohdassa luonnon kanssa. Tänä vuonna kuraattorina toimii saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja Marja Helander.

”Kukoistamme vielä, mutta en ajattele, että olemme olemassa täällä enää vaikka 10 000 vuoden kuluttua. Aika on rajallinen”, Helander pohtii teemaa.

Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä käsitellään muun muassa ekosysteemien horjumista sekä ihmisen kehittymistä ja käyttäytymistä maapallolla.

”Näen, että ihminen on erottamaton osa luontoa, vaikka usein länsimaisessa luonto- ja ihmiskäsityksessä nämä erotetaan toisistaan selkeästi. Tämä on ihmisen aikakausi, ja nyt ollaan menossa sellaisessa vaiheessa, missä me selkeästi kulutamme liikaa maapallon luonnonvaroihin nähden, kulutus on ryöstäytynyt käsistä”, Helander toteaa.

En halunnut, että tämä on liian tiukasti pelkkä ympäristönäyttely.

Vaikka ympäristökysymykset ovat keskeinen osa Mäntän kuvataideviikon teemaa, on näyttelyyn otettu mukaan myös väljempiä tulkintoja ihmisen ajasta.

Osa töistä käsittelee muun muassa uskontoon liittyviä ajatusrakennelmia ja parisuhdekysymyksiä. Teeman laventaminen saa teokset Helanderin mukaan keskustelemaan keskenään paremmin ja näyttelystä tulee monipuolisempi.

”En halunnut, että tämä on liian tiukasti pelkkä ympäristönäyttely.”

Mäntän kuvataideviikot on kutsunäyttely ja Helanderin kuratoiman näyttelyn yksi tavoite on tuoda esiin myös pohjoisen taiteilijoita. Hän kokee arktisten alueiden kysymysten olevan lähellä tämän vuoden teemaa. Näyttelyssä on mukana kaikkiaan 55 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Mukana on esimerkiksi valokuvaajia, videotaiteilijoita, sarjakuvantekijöitä sekä lasitaiteilija. 

Mäntän kuvataideviikot järjestetään 24. kertaa. Tapahtuma on Suomessa laajin nykytaiteen kesänäyttely ja se ansaitsi viime vuonna Suomi-palkinnon. Palkinto myönnettiin tunnustukseksi pitkäjänteisestä työstä suomalaisen nykytaiteen parissa. Mäntän kuvataideviikot ovat keskeinen tapahtuma Suomen kuvataidekentällä. Vuosittain kävijöitä on noin 15 000 henkeä. Näyttely järjestetään Pekilossa entisessä tehdaskiinteistössä Mäntän keskustassa.

XXIV Mäntän kuvataideviikot 16. kesäkuuta — 1. syyskuuta.

  • 27.5.2019
  • Kuvat Riikka Vaahtera