Aki Kaurismäki Klaus Welpin kuvaamana vuonna 2011.

YhteiskuntaKirjoittanut Jarkko KumpulainenKuvat Klaus Welp

Kaurismäki: ”Sipilän hallitus myy Suomen”

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaurismäki: ”Sipilän hallitus myy Suomen”

Aki Kaurismäki Klaus Welpin kuvaamana vuonna 2011.

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen mukaan pääministeri Juha Sipilän hallitus myy Suomea vähiten tarjoavalle. Ohjaaja syyttää hallituksen ajavan kaikissa toimissaan ainoastaan pääoman etuja. Kaurismäki ilmoitti kantansa torstaina 14. helmikuuta tiedotteessa, jossa hän samalla kertoi luopuvansa presidentti Tarja Halosen hänelle vuonna 2001 myöntämästä taiteen akateemikon arvonimestä.

Tiedotteessa Kaurismäki syyttää maamme nykyhallitusta myös täydellisestä välinpitämättömyydestä ilmastonmuutosta ja tulevaisuuden sukupolvia kohtaan. Tämä on nähtävissä hallituksen metsäpolitiikassa, joka tuhoaa metsiemme hiilinielun yhteen kuudesosaan nykyisestä.

”Hallitus on kymmenien asiantuntijoiden varoituksista huolimatta nostanut Suomen vuotuiset metsähakkuut kestämättömälle tasolle. Ainoana perusteena tälle on se, että selluloosan, joka on puutavaran alin mahdollinen jalostustaso, hinta on Kaukoidän maiden kasvavan pehmopaperin kysynnän vuoksi korkealla”, Kaurismäki perusteli tiedotteessaan.

”Nykyinen hallitus on alusta alkaen ja järjestelmällisesti kaikissa toimissaan ajanut vain ja ainoastaan kasvottoman pääoman etua.

Hallituksen toimet kiihdyttävät Kaurismäen mukaan myös Suomen metsäluonnon ja sen eläin- ja eliölajien ja kasvien sukupuuttoa. Samalla hallitus vaikeuttaa matkailuelinkeinoa ja kansalaisten mahdollisuuksia sienestää, marjastaa, retkeillä ja nauttia luonnosta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kaurismäen päätökseen luopua akateemikon arvonimestä on vaikuttanut myös nykyisen ja edellisten hallitusten haluttomuus korjata tuhoisa ja vanhentunut kaivospolitiikkamme. Laki sallii ulkomaisen kaivosjätin tehdä valtauksen mihin tahansa Suomen maaperällä. Kun lupa on saatu malmit ja mineraalit voi hyödyntää ilman verojen maksua Suomen valtiolle. Kun louhos on ehtynyt, laki mahdollistaa pilatun maiseman ja saastuneiden järvien jättämisen veronmaksajien hoidettavaksi.

”Maa on myynnissä, vähiten tarjoavalle”, Kaurismäki tiivistää.

”Nykyinen hallitus on alusta alkaen ja järjestelmällisesti kaikissa toimissaan ajanut vain ja ainoastaan kasvottoman pääoman etua sen sijaan, että palvelisi kansakuntaa, joka sen on epäonnekseen tehtäväänsä valinnut”, Kaurismäki jatkaa.

”Olisi kaikin puolin selkeämpää, että ministerien palkat maksettaisiin jo nyt yksityisistä varoista.

Kaurismäen mielestä maamme hallituksen jäsenet saavat aikanaan runsaskätisen palkkion tekemästään työstä.

”Hallituksen jäsenet tullaan myös aikanaan erinäisiin järjestelyin runsaskätisesti palkitsemaan. Niinpä olisi kaikin puolin selkeämpää, että ministerien palkat maksettaisiin jo nyt yksityisistä varoista. Näin saadut säästöt voitaisiin käyttää esimerkiksi koulutukseen ja vanhustenhoitoon.”

Kaurismäki ehdottaa myös kansallisvarallisuuden tuhoamisen, haaskaamisen ja vastikkeettoman luovuttamisen yksityiselle kieltämistä muuttamalla rikoslakia. Luonnonvarojen lisäksi kansallisuusvarallisuuteen Kaurismäki lukee julkisen terveydenhoidon, jota on huolellisesti kehitetty vuosisadan ajan.

Lopuksi Kaurismäki ilmoittaa, ettei ole käytettävissä metsäteollisuuden tulevia hallituspaikkoja täytettäessä.

Aiemmin Kaurismäki on kieltäytynyt tai irtisanoutunut myös muista yleisesti arvostetuista instituutioista. Vuonna 2001 Kaurismäki kieltäytyi ottamasta vastaan Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtorin arvon ja kritisoi turkistarhausta. Samassa tilaisuudessa kunniatohtorin arvonimen sai Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen, jota Kaurismäki piti välillisenä turkistarhaajana.

”Turkis on nykyihmiselle täysin tarpeeton kapistus. Se on vaate, jota käytetään gaalaillassa 20 metrin matka taksin ja ulko-oven välillä Se ei oikeuta eläinten kärsimystä. Samoin kaikki kosmetiikan eläinkokeet olisi pitänyt kieltää jo kauan sitten”, Kaurismäki totesi Voimalle vuonna 2005 tehdyssä haastattelusssa.

”Siksi en minä eikä kukaan muukaan Sputnik Oy:stä voi osallistua Oscar-gaalaan, kun Yhdysvaltain hallitus valmistelee samaan aikaan rikosta ihmisyyttä kohtaan

Kaurismäki on useamman kerran boikotoinut Oscar-gaalaa. Ensimmäisen kerran vuonna 2002 hän jätti osallistumatta gaalaan, jossa Mies vailla menneisyyttä oli ensimmäisenä suomalaiselokuvana ehdokkaana. Boikotoinnin syy oli Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin.

”Siksi en minä eikä kukaan muukaan Sputnik Oy:stä voi osallistua Oscar-gaalaan, kun Yhdysvaltain hallitus valmistelee samaan aikaan rikosta ihmisyyttä kohtaan häpeämättömien taloudellisten etunäkökohtien vuoksi”, Kaurismäki totesi kirjeessään palkintojuhlaa järjestävälle yhdistykselle. Samassa kirjeessä hän kutsui USA:n tuolloista presidenttiä George W. Bushia pelleksi ja Britannian pääministeriä Tony Blairia partipojaksi.

Aki Kaurismäen haastattelu Voimassa vuodelta 2005: Väsynyt susi

Aki Kaurismäen haastattelu Voimassa vuodelta 2011: Rainy Day, Dream Away