ElokuvaKirjoittanut Santtu PaananenKuvat Antti Yrjönen

Elokuvaklassikoita ja kirkkaita tähtiä Sodankylään

Festivaalille saapuu tuttuun tapaan kansainvälisiä huippuvierailijoita.

Lukuaika: < 1 minuutti

Elokuvaklassikoita ja kirkkaita tähtiä Sodankylään

Sodankylän elokuvafestivaalit järjestetään jo 34. kertaa. Tämän vuoden vieraslista on Sodankylän elokuvajuhlien taiteellisen johtajan Timo Malmin mukaan monipuolinen. Lappiin saapuu tekijävieraita eri puolilta Eurooppaa sekä Brasiliasta ja Iranista.

”On mukavaa, että erittäin kovatasoinen elokuvamaa Iran saa huomiota. Yhdysvaltojen pakotteet ovat panneet maan elokuvatuotantoa polvilleen. Vienti on hidastunut, ja vuosittain tuotettavien elokuvien määrä on laskenut paristasadasta noin sataan elokuvaan”, Malmi kommentoi.

”Iranilaisilla tekijöillä on erityisen tiukkaa, jos he ovat kriittisiä hallintoa kohtaan. Iranista tulee elokuvia, joilla on paljon yhteiskunnallista merkitystä”, Malmi jatkaa.

Ruotsalainen Pernilla August ja iranilainen Cannesissa palkittu Shahab Hosseini ovat vuoden huippuvieraita. Festivaalilla vierailee myös Brasilialainen elokuvaohjaaja Fernando Meirelles, jonka tunnetuimpia elokuvia ovat City of God – Jumalan kaupunki ja Uskollinen puutarhuri.

mainos

Iranista ohjaajavieraiksi saadaan pariskunta Mohsen Makhmalbafin ja Marziyeh Meshkini. Heidän tuotannoissaan käsitellään yhteiskunnallisia aiheita kirjavasti ja purevasti.

Tekijävierailijoiden ohella festivaalille saapuu myös Riian elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Sonora Broka, joka esittelee balttilaisia kulttiklassikoita.

”Brokan esitys voi herättää uudenlaista kiinnostusta lähinaapureitamme kohtaan”, Malmi sanoo.

Sodankylän elokuvajuhlilla pidetään tänä vuonna noin 140 näytöstä ja esitetään yli sata eri elokuvaa. Näytöksiä on kellon ympäri neljässä eri esityspaikassa. Noin kolmannes elokuvatarjonnasta on vanhempaa, viime vuosisadalta peräisin olevaa tuotantoa.

Sodankylän elokuvajuhlat 12.–16.6.

Juttua muokattu 6.6.2019 klo 17.03. Elokuvajuhlilla ei ole  30 000 kävijää, vaan eri esityksiin myydään lippuja yhteensä tuon verran. Luku poistettu.