Lukuaika: < 1 minuutti

Arvaamattomat ainesosat ovat ongelma

Huumeiden katukaupassa vastaan voi tulla vaarallisia yllätyksiä. Annospussien sisältö on usein jotain aivan muuta kuin oli luvattu.

A-klinikkasäätiön äskettäin julkaiseman tutkimuksen mukaan katuhuumeet sisältävät arvaamattomia ainesosia. Tutkimuksessa testattiin käyttäjiltä saatujen annospussien huumausainejäämiä. Aineisto koostui 98:sta käytetystä pussista. Niistä vain hieman reilut puolet sisälsi jäämiä vain myyjän lupaamasta sisällöstä. Näytteistä 21 sisälsi myydyn huumausaineen ohella myös muita aineita. 17 näytteessä oli puolestaan jotakin täysin muuta kuin oli luvattu ja kahdeksan ei sisältänyt mitään päihdyttävää ainetta.

Tutkimuksen otos on rajattu ja perustui näytteiden antajien oma-­alotteisuuteen, joten tulokset eivät ole yleistettävissä. Tutkimus kuitenkin vahvistaa käsitystä siitä, että katu- ja nettikaupassa ostaja voi saada muuta kuin mitä luulee ostavansa.

A-klinikkasäätiön mukaan yksi tapa vähentää huumeiden käytön odottamattomia vaikutuksia olisi tarjota ainetunnistuspalveluita, jossa testata hankittu huume. Positiiviset ry:n Chemsex-hankkeen koordinaattori neurobiologi ja sosionomi Miina Kajos esittää vielä radikaalimman toiveen.

”Jos olisi regulaatiomalli eli huumeita säännösteltäisiin kuten alko­holia, niin saataisiin laadunvalvonta ja ikärajat käytölle. Tämä on radikaali toive, mutta jo käytön rangaistuksen poistaminen olisi hyvä alku.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Yhteiskunnan kannalta ennakoimattomuus saattaa lisätä riskejä ja haitata sivullisia.

”Vaikka huumeiden käyttö on laitonta, niin käyttäjien ja kokeilevien määrä on kasvanut vuosien myötä. Kenen tahansa läheinen tai lapsi voi olla tuleva käyttäjä ja on aika kova rangaistus, jos yksittäisestä kokeilusta voi koitua järkyttäviä seurauksia. Kuolemantapaukset ja vammaantumiset voisivat olla vältettävissä”, Kajos kommentoi tutkimusta.