Taiteella pakolaisapua. Kuvataitelija Heidi Hännisen mielestä valtion pitäisi hoitaa oma vastuutaan paremmin. (Kuva: Elsa Piela)

TaideKirjoittanut Tatu TissariKuvat Elsa Piela

Taidehuutokauppaa ihmisoikeuksien puolesta

Pakolaisneuvonta ry:n tukemiseen osallistuvien nimekkäiden taitelijoiden teoksia myydään netissä 18.2. asti

Lukuaika: < 1 minuutti

Taidehuutokauppaa ihmisoikeuksien puolesta

Taiteella pakolaisapua. Kuvataitelija Heidi Hännisen mielestä valtion pitäisi hoitaa oma vastuutaan paremmin. (Kuva: Elsa Piela)

TIISTAINA 13.2 käynnistettiin Helsingin Kauppahallin nurkalla sijaitsevan Stockholms Auktionverketin tiloissa taidehuutokauppa ihmisoikeuksien hyväksi. Sen tavoitteena on vahvistaa vuoden 2016 lakimuutosten heikentämiä Pakolaisneuvonta ry:n toimintaedellytyksiä.

Järjestö on johtava ulkomaalaislain, paperittomuuden ja pakolaiskysymysten suomalainen asiantuntija. Järjestön työsarka ja valtionapu ovat viimeisen parin vuoden aikana kehittyneet päinvastaisiin suuntiin.

Huutokaupassa on myytävänä yli neljäkymmentä taideteosta nimekkäiltä nykytaiteilijoilta. Teoksiaan tähän tarkoitukseen ovat lahjoittaneet esimerkiksi Elina Brotherus, Tuomas A. Laitinen, Kari Caven, Pauliina Turakka Purhonen, Elina Merenmies, Jani Leinonen, Stefan Bremer, Emma Ainala, Nelli Palomäki, Suohpanterror-taiteilijaryhmä ja graffititaiteilija EGS.

Avajaisten näyttelykierroksella oli mukana taiteilijoiden ohella ihmisoikeusasiantuntijoita, kulttuuriväkeä ja poliittisia päättäjiä.  Osallistujat ilmaisivat monin sanoin huolensa siitä, ettei Suomen valtio myönnä tarpeeksi resursseja turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”On huikeaa, että tälläisiä keräyksiä järjestetään ja, että pääsee työskentelemään saman henkisten ihmisten kanssa hädänalaisten hyväksi”, huokaa huutokauppaan omia teoksiaan lahjoittanut kuvataitelija Heidi Hänninen.

”Olen joskus miettinyt miten paljon olen itse uhrannut omaa aikaani hyväntekeväisyystoimintaan.  Minua on arvosteltukin siitä, että sekoitan omaa elämääni muiden ihmisten murheilla. Olen kuitenkin aina tullut siihen lopputulokseen, ettei tämä mitään uhrautumista ole. On tärkeää auttaa ihmisiä aina kun pystyy, ja siitä saa itsekin henkistä pääomaa hyvänolon muodossa, kun tietää tehneensä jotakin hyvän asian puolesta.”

Hänninen toivoo samalla, ettei tällaisia tapahtumia tarvitsisi tulevaisuudessa järjestää.
”Kyllä suurempien tahojen pitäisi ottaa sen verran vastuuta, ettei tällaista taiteilijoiden varassa olevaa toimintaa tarvittaisi. Oma viestini valtiolle on, että hävetkää.”

18.2. asti jatkuva online-huutokauppa löytyy täältä. Samaan aiheeseen liittyvä Mesenaatti-kampanja löytyy täältä.

Pelastetaan Pakolaisneuvonta -kampanjan takana ovat muun muassa monet turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevät yhdistykset ja turvapaikanhakjoiden oikeuksia aktiivisesti puolustaneet kansalaisverkostot, kuteni Kotimajoitusverkosto, Turvapaikanhakijoiden tuki ry ja Oikeus elää – verkosto.