Elokuva, Taide, YhteiskuntaKirjoittanut Iida Simes

”Meidän presidenttimme Trump!”, sanoivat venäläiset

Lukuaika: 4 minuuttia

”Meidän presidenttimme Trump!”, sanoivat venäläiset

Uutuuselokuva Our New President kertoi miten Yhdysvaltain presidentinvaalit huipentuivat Donald Trumpin voittoon – myös Venäjällä.

Venäläiset Donald Trump -fanit ovat postanneet itse tekemiään videoita nettiin. “Trum–pap–pa–trump, trum–pap–pa–trump”, esittää seniorikansalainen omaa biisiään säestäen itseään digipianolla.  Hämmentävimpiä kunnianosoituksia on erään naisen tekemä Trump-maalaus. Teos ei ole kovin kummoinen, mutta rinnoilla piirtäminen on harvinainen tekotapa. “Hurraa, hurraa, hurraa!”, huutavat nuoremmat venäläiset ja kohottelevat maljoja supersankarilleen, presidentti Trumpille. Miksi ihmeessä?

Our New President oli Night Visions -tapahtuman ohjelmistossa täysosuma. Helsingissä pari kertaa vuodessa järjestettävä Night Visions on tunnettu kauhuelokuvien ohjelmistosta. Tapahtuman nettisivujen mukaan se on ”kauhu-, fantasia-, scifi-, toiminta- ja kulttielokuviin keskittyvä” festivaali. 

Teos on dokumentti, vaikka sen sisältö on täyttä huiputusta. Ja kyllä, on se kauhuelokuvakin, sillä niin raastavaa katsottavaa se on.

Our New President on kasattu pelkästään venäläisten tiedotusvälineiden materiaalista, joiden kautta katsoja pääsee kurkistamaan miltä näyttivät Yhdysvaltain presidentinvaalit Venäjältä katsottuna ja pelkästään venäläisen uutismateriaalin valossa.

Elokuva lähtee liikkeelle demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin rajusta ryöpyttämisestä. Clintonista – jota tosin venäläiset uutiskanavat kutsuivat “Hillaryksi” – julkaistaan kuvia, joissa ehdokas sangen epäesteettisesti yskii, irvistää tai haukkoo henkeään. Kun näihin, ilmeisesti videomateriaaleista pysäytettyihin yksittäisiin ruutuihin, yhdistetään sekä tekstinä että uutistoimittajien juonnoissa väitteitä “Hillaryn” huonosta terveydentilasta, sairaskohtauksista, mielipuolisuudesta ja halusta aloittaa suuri sota ainakin Venäjää vastaan, demokraattiehdokas alkaa vaikuttaa erittäin raivohullulta persoonalta. Samalla venäläinen uutismateriaali suitsuttaa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpia. Hänellä on paljon avuja, joista tärkein on hänen ystävyytensä Venäjän ja sen presidentin kanssa.

Dmitry Kiseljov ja illan pääuutiset, Vesti.
Dmitry Kiseljov ja illan pääuutiset, Vesti.

Vuonna 2013 Venäjän presidentti Vladimir Putin loi mediajätin yhdistämällä uutistoimistoja Kremlin tarkkaan kontrolloimaksi  Russia Today -kanavaksi, Nykyään se on nimeltään RT.  Se näyttää olevan Venäjän valtion tärkein propagandamasina. 

RT:n keskeisin veturi on kanavan johtaja, venäläisten oma megaluokan Arvi Lind eli Dmitry Kiseljov, joka juontaa iltauutisia. Se on Venäjän katsotuin ohjelma, Vesti. Brittiläisen yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Kiseljov on Kremlin tärkein viestintäkonsultti eli “spin doctor”.  Hurja spinnaaminen eli faktojen pyörittäminen on Kiseljovin  erikoisalaa. Our New President -elokuvassa  Kiseljov vetkuttaa sananvapaudenkin käsitteen sivuraiteille pesunkestävien populistien tyyliin: “Sananvapaus on sitä, että sanotaan asiat niin kuin ne ovat”, jyrisee Kiseljov. “Lopetetaan mumina ja sanotaan suoraan.”

(Taustaksi kerrottakoon, etteivät kaikki RT:n toimittajat ole olleet samaa mieltä, vaan silloin tällöin kuullaan toimittajan eronneen RT:n palveluksesta – joskus jopa suorassa lähetyksessä. Monet lähteneistä ovat kertoneet syyksi sen, etteivät voi enää valehdella. Yksi kuuluisimmista on Sara Firthin tapaus muutama vuosi sitten, kun hän ei suostunut enää toistelemaan uutislähetyksissä pelkkää RT:n kantaa malesialaisen suihkukoneen alasampumiseen Ukrainan yllä. Siitä lisää tässä brittiläisen the Guardianin artikkelissa.)

Elokuvassa näytetään paljon myös presidentti Putinia, eikä tämä mitenkään ole salaillut rakkauttaan RT-kanavaan, vaan on osallistunut mielellään kanavan bileisiin ja tavannut tärkeimpiä toimittajia. RT:n uutisten päätoimittaja Margarita Simonjan näyttää elokuvassa iloisen ihastuneelta presidentin läsnäoloon. Ilo on molemminpuolista: Putin kertoo muutamissa elokuvan kohtauksissa miten paljon hän arvostaa ahkerien toimittajien työtä.

Putin kannustaa valtavaa, kansainvälistä viestintäjoukkuettaan RT:n toimituksessa.
Putin kannustaa viestintäjoukkuettaan RT:n toimituksessa.  Oikealla RT:n uutisten päätoimittaja Margarita Simonjan. Putinin ja Simonjovin välissä  on kanavajohtaja, uutishaukka Dmitry iseljov.

Elokuvan puolen välin jälkeen Donald Trump on voittanut vaalit ja Venäjän televisiossa riemuitaan oman miehen voitosta. Myös sosiaalisessa mediassa on ilo ylimmillään – ja annetaan neuvojakin: “Me teimme sinusta presidentin, ja nyt sinä purat [Venäjän vastaiset] pakotteet”, vaatii kansalainen YouTubessa.

Trumpia on fanitettu kulkemalla pitkin venäläisiä kylänraitteja Trump-naamari päässä tai nukkumalla Trump-sängyssä! Se on ihmeellinen hökötys, jonka jalkopäähän on maalattu Trumpin suu ja tekokarvasta tehty peite matkii presidentin kuuluisaa kampaustyyliä.

Mutta voi kauhistus! Vaikka Venäjä auttoi niin kiltisti ja paljon presidentinvaaleissa, Yhdysvallat ei kunnioittanut saati palkinnutkaan Venäjää, vaan valtiot ottivat yhteen YK:ssa. Syyrian sodan konfliktit saivat Yhdysvaltain YK-lähettilään Nikki Haleyn (rep.) hermostumaan venäläisiin kollegoihinsa, ja britit älähtivät sanoen, ettei presidentti Bašar al-Assad olisi enää vallassa ja sota olisi ehkä jo ohi, jos Venäjä pelaisi samalla puolella muun maailman kanssa. Venäjän televisio vastasi pureutumalla Syyrian sotatoimiin omasta kulmastaan ja muun muassa syyttämällä Valkoiset kypärät -avustusjärjestöä pelastustöiden teeskentelemisestä.

Venäjän tiedotusvälineissä huomattiin myös, etteivät kaikki Yhdysvaltain asukkaat tuekaan presidentti Trumpia. Ympäri Pohjois-Amerikkaa alettiin osoittaa mieltä ja protestit äityivät väkivaltaisiksi, ikkunoita rikottiin ja autoja poltettiin.

RT:n uutislähetys Vesti seurasi “pogromeita” herkeämättä. Ja tietenkin iltauutisissa mellakoille löytyy selityskin: “Jokainen mielenosoittaja saa protesteihin osallistumisesta 2500 dollarin kuukausipalkkaa,  ja vielä 50 dollaria per mielenosoitus. He saavat myös täyden terveydenhuollon”, Vesti tiedotti.

* * *

Our New President on  Yhdysvalloissa asuvan ja Harvardissa kouluttautuneen Maxim Pozdorovkinin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama elokuva.

Sen ensi-esitys oli Sundance-festivaaleilla Yhdysvalloissa 2017.

RT:n vankkaa informaatiota 17.4. 2018 eräästä kanavan suosikkiaiheesta "muu maailma vihaa Venäjää russofobisesti".
RT:n vankkaa informaatiota 17.4. 2018 eräästä kanavan suosikkiaiheesta ”muu maailma vihaa Venäjää russofobisesti”. Otsikko: ”Hollywoodin vihamielisessä propagandassa kaikki venäläiset oat epäihmisiä.”

* * * 

Lopuksi: Miten propagandaverkostoa pohditaan ulkomailta katsottuna, sitä avaa tämä englanninkielinen Politico-lehden artikkeli. Jutussa jaetaan Venäjän näkökulmaa ja valeuutisia tuottava populistinen vaikuttaminen kolmeen alaluokkaan: 1) On avoimesti Venäjän näkökulmaa korostavia, Kremlin kontrolloimia tiedotusvälineitä, 2) joiden tekemiä uutisia jakavat ja levittävät seuraavaan alaluokkaan kuuluvat, monet sosiaalisen median alustat ja niihin tekaistut profiilit. 3) Hyvin tärkeitä ovat myös on ulkomailla toimivat ei-venäläiset mutta vahvasti Venäjän-myönteiset toimijat. Our New President kertoo kahdesta ensimmäisestä vaikutusluokasta eli Kremlin kontrolloimista tiedotusvälineistä ja valeuutisia sosiaalisessa mediassa levittävistä trolleista.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.