MusiikkiKirjoittanut Ellen EljaalaKuvat Elsa Piela

Keikalla olohuoneessa

Alma Sipilä siirtyi esiintymään yleisön reviirille. Tämä muutti esiintyjän ja yleisön välistä dynamiikkaa ja hierarkiaa.

Lukuaika: 2 minuuttia

Keikalla olohuoneessa

Teksti Ellen Eljaala Kuvat Elsa Piela

Alma Sipilä siirtyi esiintymään yleisön reviirille. Tämä muutti esiintyjän ja yleisön välistä dynamiikkaa ja hierarkiaa.

Meteli hiipuu, ja riehakas häly alkaa vaeita puheensorinaksi. Ihmiset ovat keränneet lautasensa ja mukinsa täyteen, kulmasohva on kansoitettu ja loput istuvat lattialla. Koko olohuone odottaa.

Lasten vielä kiljahdellessa alakerrassa nainen pianon takaa esittelee itsensä. Hänellä on pehmeä ja vahva ääni, joka saa hänen puheensakin kuulostamaan laululta. Tämä on ­Alma ­Sipilän kolmastoista olohuone­konsertti.

Noin yhdeksän vuotta keikkaillut Sipilä jätti lavat ja aloitti olohuonekiertueen syksyllä. Espoosta alkanut kiertue on vienyt hänet Helsingin lisäksi olohuoneisiin muun muassa Vihtiin, Tampereelle, Kotkaan ja Raumalle. Laulut ovat omia, niistä suurin osa on 2016 ilmestyneeltä albumilta Pilvet ovat valtameriä.

Hetken aikaa olemme jossain aivan muualla. Jotkut ovat sulkeneet silmänsä, toiset katsovat tiiviisti esiintyjään. Me keskitymme. Kuulemme lauluja anteeksiannosta, irti päästämisestä, vahvuudesta, vaikeuksista ja Pispalasta. Kuulemme ja kuuntelemme. On kuin jokainen laulu levittäisi kumman rauhallisuuden ja tyyneyden yllemme. Noin tunnin ajan olemme poissa, muissa maailmoissa, ja kun palaamme, olo on raikas ja raukea.

”Ihan ekan olkkarikeikan järjestin pari vuotta sitten, se oli sellainen kokeilu. Se oli mun omassa olohuoneessa”, hän kertoo.

”Jo siinä ekalla keikalla opin, että ei ole kyse vain yksin konsertoimisesta vaan siitä, että koko porukka on yhdessä sen ajan.”

Tämäniltainen keikka oli isompi kuin yleensä. Paikalla oli noin 30 ihmistä, ja esiintyjällä oli poikkeuksellisesti lava. Laulajan mukaan tunnelma olohuonekeikoilla on yleensä intiimimpi, mikä tuntuu vähän huimapäiseltä harppaukselta esiintyjän kannalta. Kun edes lava ei erota yleisöstä, on heidän maaperällään. Ja kun yleisöä on noin kymmenen henkeä, se muuttuu kasvottomasta massasta ihmisiksi.

”Onhan ihan eri asia esiintyä sadalle ihmiselle klubilla tai baarissa kuin kahdeksalle ihmiselle olohuoneessa. Pitää olla aika ok sen kanssa, että siinä on tosi paljas”, hän toteaa.

”Se on niin intiimi tilanne, että ei ole mitään, mihin piiloutua. Ei lavallakaan ole, mutta siellä voi enemmän vetäytyä sisäänpäin. Olohuonekeikoilla on koko ajan vuorovaikutuksessa. Luulen, että olen oppinut olemaan voimakkaammin läsnä siinä hetkessä ja musiikin kanssa.”

Harppaus klubeilta koteihin on tuonut keikkoihin yhteisöllisyyden lisäksi enemmän rauhallisuutta.

”Yksi isoimmista muutoksista on se, että tila on jonkun olohuone ja monelle siellä tuttu – tai ainakin keikan järjestäjä on tuttu. Konserteissa on läsnä tietty turvallisuus, joka mahdollistaa sen, että yleisö voi rauhoittua, pysähtyä ottamaan vastaan. Yleisö voi myös olla tilassa eri lailla kuin paikassa, jossa ovet käyvät, ympärillä tapahtuu, puolet yleisöstä on paikalla vahingossa ja puhuu kovaan ääneen”, Sipilä toteaa.

Alma Sipilä on toiselta ammatiltaan psykologi. Tästä voi kuulla kaikuja hänen lauluissaan, niiden kiinnostuksesta ihmismieltä kohtaan. Hän itse näkee yhteyden myös konkreettisena.

”Ensimmäinen levyni on rahoitettu suureksi osaksi psykologin työn avulla”, hän nauraa.

”Pystyn elättämään musiikkiani, eikä musiikin tarvitse elättää minua, se on tärkeää. Minun ei tarvitse miettiä, mikä myisi tai viihdyttäisi.”

Keikan aikana olohuoneen lipastolla on peltipurkki, jossa lukee teippiin kirjoitettuna ”kolehti”. Olohuonekeikoista ei makseta kiinteätä hintaa. Bensa- ja muut kulut katetaan yleisön lahjoituksilla. Sipilä kertoo, että majoitus hoituu usein samalla logiikalla.

”Kiertueella olen saanut yöpyä monen järjestäjän luona, joskus taas on ollut tuttuja kaupungisssa.”

Toisinaan majoituksen tarjoaa joku yleisöstä.

Helmikuun loppuun jatkuvan kiertueen jälkeen on vuorossa Olohuonekiertueen osa kaksi. Se sijoittuu kesään, ja tarkoitus olisi kiertää maata vähän laajemmin. Kaipuuta takaisin isommille stageille ei ainakaan vielä ole.

”Jotain sellaista tässä on, joka tuntuu olevan oikeilla kohdillaan mun musiikille”, Sipilä toteaa.

mainos

”Haluan varmasti vielä tehdä muunkinlaisiakin keikkoja, mutta… kyllä mä haluan tosi paljon tehdä näitä. Ennen kaikkea, just nyt näitä.”

Olohuonekonsertin järjestämisestä kiinnostuneet voivat suunnata
osoitteeseen www.almasipila.fi.