ElokuvaKirjoittanut Kaisu Tervonen

Supervallan supersankarit

Lukuaika: 2 minuuttia

Supervallan supersankarit

Helsinkiläinen Night Visions -festivaali tuo Suomeen venäläisen viihdepläjäyksen.

Guardiansin julisteessa poseeraa supersankariporukka, joka tuo väistämättä mieleen Guardians of the Galaxyn avaruusseikkailijat. Mitä pidemmälle venäläinen supersankarielokuva etenee, sitä enemmän läntisiä leffaviitteitä tulee mieleen: Robo­cop, X-Men, ­Fantastic Four, Avengers, Mad Max ja niin edelleen.

Daniel Shapovalov, yksi Guardiansin tuottajista, vastaa sähköpostitse kysymykseen, mikä elokuvassa sitten on venäläistä.

”Elokuva on täynnä viitteitä venäläiseen kulttuuriin. Yksi supersankareista muuttuu Venäjän kansalliseläimeksi, karhuksi. Mukana on vitsejä ja viitteitä, jotka liittyvät olennaisesti venäläiseen elämäntapaan: mentaliteettiin, borssikeittoon ja niin edelleen.”

Shapovalov lisää, että kansallinen elementti ei jää vain pintaraapaisuksi.

”Jokainen supersankareistamme on eri osasta Venäjää, ja jokainen noista osista tunnetaan omista kulttuuri­piirteistään.”

Elokuvan alkutekstit vievät neuvostoaikaan. Valtion leivissä työskennellyt tiedemies on kehittänyt super­ihmisiä sotakoneiksi. Sitten siirrytään nykyaikaan, jossa tiedemies on omien kokeidensa seurauksena pullistunut brutaaliksi pahikseksi.

Armeijassa keksitään, että samaisen superpahiksen kehittämät mutantit voisivat taistella tätä vastaan. Armenialaisesta luostarista löytyy Ler, joka hallitsee kiviä. Kazakstanissa lymyää valonnopeudella liikkuva Khan pyöreine teräaseineen. Siperiassa temmeltää karhumies Arsus, ja moskovalaisessa sirkuksessa tavataan näkymätön nainen Ksenia.

Huumoriyrityksistä huolimatta Guardians on totisempi kuin jenkkiserkkunsa. Se on isolla rahalla ja tosissaan tehtyä viihdettä, joka onkin saanut näkyvyyttä ympäri maailmaa.

Shapovalov uskoo, että Guardians näyttää koko maailmalle laadukkaan vaihtoehdon Hollywoodin super­sankari­kulttuurille.

”Elokuvaamme voi samaistua kaikkialla, sillä se näyttää, että jokainen Telluksen kolkka, jokainen kansakunta ja kulttuuri voi antaa katsojille modernin supersankarielokuvan ja hahmoja, jotka esittelevät heidän kykyjään parhaassa valossa.”

Elokuva ei saanut kotimaassaan kriitikkojen eikä yleisön rakkautta, mutta Shapovalov kertoo, että tekeillä on jo jatko-osa. Tiimillä on muutenkin suuria suunnitelmia Guardiansin suhteen.

”Rahoittajat ja tuottajat eri puolilta maailmaa ovat kiinnostuneita tuomaan taloudelliset ja luovat voimavaransa jatko-osaan, jossa voisi olla mukana myös heidän oma kansallinen supersankarinsa.”

Helsinkiläisen Night Visions -festivaalin ohjelmistossa Guardians on kuriositeetti – kuitenkin genre-elokuva­festarin omaperäiseen profiiliin sopiva kuriositeetti. Ne, jotka eivät pääse paikan päälle todistamaan jäyhää venäläisviihdettä, voivat lohduttautua tiedolla, että Amerikan Guardiansille on tulossa jatkoa.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 saa ensi-iltansa 26. huhtikuuta, heti Night Visionsin jälkeen.

Night Visions 19.–23.4.

www.nightvisions.info