Kolumni

Sateenvarjot ja ymmärryksen puute

Lopetetaan änkyröinti niin kuin lopetettiin lobotomia.

Lukuaika: 1 minuutti

Sateenvarjot ja ymmärryksen puute

Lopetetaan änkyröinti niin kuin lopetettiin lobotomia.

Kuvittele, että kävelet Helsingin keskustassa. On lokakuu, ja vettä tulee viidettä päivää peräkkäin. Osasit odottaa tätä, joten kannat kädessäsi sateenvarjoa, kun kiirehdit Mannerheimintietä eteenpäin. Yhtäkkiä ohitsesi kävellyt kanssamatkaaja alkaa huutaa ja sanoo, ­että löit häntä silmään sateenvarjollasi. Pyydät anteeksi, sanot sen olleen vahinko ja päätät olla varovaisempi jatkossa. Jatkatte kumpikin matkaanne rauhassa. Helppoa.

Kuvitellaan toinen tilanne. Miss Helsinki -kandidaatit poseeraavat Amerikan alkuperäiskansojen päähineissä, kun ohitse skrollanneet huomauttavat, että tämä on alkuperäiskulttuurin omimista. Yksinkertaisen anteeksipyynnön sijaan sateenvarjolla silmään sohaissut alkaa argumentoida, että hänellä on oikeus sohia mihin huvittaa, ei se voinut oikeasti sattua ja leikillähän tässä vain.

Näin käy jatkuvasti Suomen julkisessa keskustelussa. Kun jokin ryhmä tuo esille epäkohdan, syntyy melkein samana hetkenä äänekäs vastustusjoukko, joka kokee aiheen turhaksi mielensä pahoittamiseksi. Aitoa keskustelua ei juuri ehdi syntyä, kun äänekkäimmät päätyvät huutamaan Twitterissä toistensa yli siitä, onko kyse turhasta loukkaantumisesta vai ei. Syntyy vaikutelma kahdesta ääripäästä ja keskelle jäävästä ”tolkun enemmistöstä”, joka ei ota asiaan kantaa.

Julkisessa keskustelussa ihmetellään usein sitä, miksi aiemmin täysin viaton sana tai ele on nykyään väärin. Eihän tämä ennen ollut mikään ongelma.

Suomessa on kasvava joukko ihmisryhmiä, joiden ääniä kuullaan nyt ensimmäistä kertaa julkisessa keskustelussa. Tämä luo konflikteja, kun vanhoja arvoja on voitava kyseenalaistaa.

mainos

Amerikan alkuperäiskansojen päähineen ja n-sanan käyttö oli korrektia sata vuotta sitten, mutta niin oli lobo­tomiakin, ja siitä on iloisesti luovuttu.

Jotta voisimme luoda kaikille turvallista Suomea, on meidän opittava keskustelemaan eri mieltä olevien ihmisten kanssa. Tämä vaatii faktojen selvittämisen lisäksi aitoa kuuntelua ja oman sateenvarjon alta kurkistamista.

Jos siis päädyt tilanteeseen, jossa sinulle huomautetaan käytöksestäsi, pysähdy ennen kuin alat puolustautua. Kaikkien kokemuksiin ei voi samaistua, mutta usein pääsee jo pitkälle ymmärtämällä, että ei voi ymmärtää.

Aurora Lemma

Kirjoittaja on toimittaja ja lääketieteen kandidaatti.

  • 20.11.2017