TaideKirjoittanut Jari Tamminen

Rahaa perkele!

Lukuaika: < 1 minuutti

Rahaa perkele!

Uudenlainen taide tarvitsee uudenlaista rahoitusta.

Martta Tuomaalan performatiivinen ja osallistava mediataideteos ­FinnCycling-Soumi-Perkele! on herättänyt ihastusta ja ihmetystä. Teoksessa katsoja-­osallistuja polkee kuntopyörällä taiteilijan itsensä esiintyessä videolla hiki­rääkin tsemppaavana ohjaajana. Teos yhdistää politiikkaa, mustaa huumoria ja yhteiskunnallista räppiä kuntopyöräilyyn.

Teoksen teemat nojaavat Juha Sipilän kipparoiman keskusta-puolueen Suomi kuntoon -vaalikampanjaan ja samannimiseen lauluun, joka muistetaan erityisesti Paula Lehtomäen villin riehakkaasti Tallinkin Baltic Queenilla vetämästä tulkinnasta.

”Kävin aikoinaan itse ryhmäliikuntatunneilla polkemassa pyörää raivooni. Huomasin, että se tyhjän poljenta alkoi muistuttaa yhä enemmän Suomen hallituksen toimintaa”, taiteilija Tuomaala kertoo polkiessaan oravanpyörää esityksen esittelyvideolla.

mainos

Viimeksi teos nähtiin Kontula Electronic -festivaaleilla ja sitä ennen ­Myymälä2-galleriassa. Nyt taiteilija haluaisi esittää teosta laajemminkin esimerkiksi festivaaleilla, mutta rahaa tarvitaan.

Koska installaatioon kuuluvassa videoteoksessa käytetään tekijänoikeuden alaista musiikkia, täytyy videosta maksaa kertaluontoista tallennuslupamaksua 3 876 euroa. Yksi sekunti esitysoikeutta Suomessa, Skandinaviassa ja Baltian maissa maksaa 1,5 euroa, ja teoksessa on musiikkia reilu 43 minuuttia. Vajaalla neljällä tonnilla saisi siis tuotettua mainituilla alueilla esitettävissä olevan videon.

Siinä, missä esimerkiksi elokuvien ja mainosten kanssa on mahdollista tehdä erillinen sopimus muusikon kanssa, ei tämä järjestely onnistu mediataide­teoksen kohdalla.

Mesenaatti-rahoituspalvelussa käynnistyi elokuussa kampanja, jossa kerätään rahaa tallennuslupamaksujen kattamiseen ja muihin kuluihin. Kampanjaan osallistuneet saavat vastikkeeksi muun muassa lippuja esityksiin.

Tuomaala haluaa heittää rahoituskampanjalla ilmaan myös kysymyksiä siitä, mitä taiteen tuottaminen maksaa taiteilijalle ja miten ei-kaupalliseksi määriteltävissä oleva taide tulisi hinnoitella.

Jari Tamminen

FinnCycling-Soumi-Perkele!-Mesenaatti-kampanja 21.9. asti osoitteessa:

mesenaatti.me/campaign/?id=546#single/view

FinnCycling-Soumi-Perkele!-esitykset Turun Tehdas-teatterissa 10.–15. lokakuuta