Kolumni

”Pam!”

Lukuaika: 2 minuuttia

”Pam!”

Sain hiljattain tilaisuuden vierailla Ylen draamatuotannon salaisessa suunnittelupalaverissa. Kokouksessa puhuttiin norjalaisen nuortensarja Skamin Suomi-versiosta.

Mäntypaneloidussa kabinetissa kohtasivat Ylen draama­päällikkö T. J. Kärppä ja hänen luotto-ohjaajansa Ladvin­ Eine. Kuten kaikki Pasilassa tapahtuva, tämäkin tarina on sensuroimaton ja sanasta sanaan totta.

Kärppä: Ylen Skamista tulee timanttinen. Mulle tuli viimeks tällanen fiilis nähdessäni Kotikadun pilotin. Kun Hannes pudotti raakapakasteet lattialle ja keksi Hannes-pullan, tajusin, että jumalauta, tää on ilmiö. Skam on seuraava. Suomalaisen version nimi on Pam! ja sä ohjaat sen.

Eine: Mutta kun tää Suomi 100 -juhlavuosi painaa päälle. Mun pitäis ohjata itsenäisyyspäivään mennessä sata minidokumenttia suomalaisista ilmiöistä. Valmiina on vasta jaksot suomenpystykorvasta ja hunajamarinoiduista broilerisuikaleista… No, sillä ehdolla, että mä saan valita näyttelijät.

Kärppä: Kiinni veti! Sulla on fressi tatsi ja silmää uusille kyvyille.

Eine: Sen takia mä haluaisinkin tähän Iina Kuustosen, Jussi Vatasen ja Niina Lahtisen.

mainos

Kärppä: Loistava idea! Ja hei, miten olis Roope Salminen?

Eine: Ehdottomasti. Roope voi myös esittää sarjan tunnusbiisin, ojentaa itselleen Venla-palkinnon ja hoitaa cateringin.

Kärppä: Ujutetaan johonkin jaksoon Sara Sieppi ja viittaus siihen, että ne seukkaa Roopen kanssa tosielämässä. Superhauska läppä!

Eine: Ja otetaan Ville Virtanen teinien opettajaks. Ville ilmaisee neuroottista älykkyyttä niin hyvin Sorjosessa tekemällä käsillään niitä kauhovia eleitä ja artikuloimalla pai-nok-kaas-ti.

Kärppä: Sarjan visuaalisen ilmeen pitää olla erityinen. Sen pitää ilmaista pohjoista toivottomuutta, joka on silti herkkää ja kaunista, niinku murkut. Harmaa värimaailma, kuvataan ilmasta käsin Kouvolaa.

Eine: Kuvataan myös siltaa. Siinä on symboliikkaa. Silta yhdistää ja erottaa. Aikuiset on erossa lapsista ja nuoret vetäytyy, mutta haluaa silti kuulua joukkoon. Silta symboloi sekä koulukiusaamista että panemista.

Kärppä: Nerokasta! Otettaisko myös Mikko Leppilampi näytteleen isää? Ylen velvollisuus on palvella kaikkia suomalaisia, ja mummot tykkää Leppiksestä.

Eine: Okei, mutta sun on tehtävä siihen liittyen palvelus. Mulla on tarpeeks harmia niissä minidokumenteissa. Perkeleen pystykorva karkas ja kävi nylkyttämässä viereisen talon perhoskoiraa, eikä kukaan osta niitä pentuja. Niiden takajalat on kolkytsenttiä päätä korkeammalla.

Kärppä: Mikä palvelus?

Eine: Sä soitat Mikolle. Mä en saa koskaan sen puheesta selvää.

Kärppä: En mäkään. Pitäiskö Roope Salmisen kuitenkin esittää myös omaa isäänsä?

Janica Brander

  • 21.3.2017