Lukuaika: 2 minuuttia

Muuntohuumeet testiin

A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeessa selvitetään, voidaanko Suomeen perustaa huumeiden käyttäjille palvelu, jossa aineita testataan laboratoriossa. Hanke on törmäämässä lainsäädäntöön.

Teksti Kalle Erkkilä Kuvat Annika Pitkänen

Tilasin erikois­pesuainetta netistä, jotta saisin lavuaarini puhtaaksi.”

Näin helsinkiläinen Tuomo vastasi, kun häneltä kysyttiin postipaketin sisällöstä tullin kuulustelussa lentokentällä vuonna 2012. Hän haluaa esiintyä jutussa vain etunimellään.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tuomon selitys meni läpi. Paketissa oli pesuaineena markkinoitua MDAI-empatogeeniä, jonka vaikutukset ovat samankaltaiset kuin MDMA:lla eli ekstaasilla.

”Voimakasta hyvän olon ja läheisyyden tunnetta”, hän kertoo.

Viisi vuotta sitten MDAI:ta ei ollut vielä luokiteltu kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi, toisin kuin nyt. Tuomo on käyttänyt muuntohuumeita arviolta kymmenestä kahteenkymmeneen kertaan. MDAI:n lisäksi hän on kokeillut muun muassa lyhenteillä 5-IAI ja 2-AI tunnettuja aminoindaaneja, joiden vaikutukset ovat samankaltaisia kuin amfetamiinilla.

”Tilasin muuntohuumeita kokeilunhalun takia. Niitä oli myös helppo tilata verkosta. Juridinen asema oli myös yksi syy, koska niitä ei luokiteltu huumeiksi”, hän sanoo.

Hän kokeili muuntohuumeita ensin pieniä määriä välttääkseen mahdolliset allergiareaktiot ja yliannostukset. Muutaman kerran netistä tilatuilla aineilla ei ollut lainkaan vaikutusta. Huonojakin kokemuksia tuli vastaan: pahoinvointia, ahdistusta ja lihasjäykkyyttä.

”Jos minulla olisi ollut mahdollisuus laillisesti ja anonyymisti analysoida muuntohuumeet laboratoriossa ennen käyttöä, olisin varmasti tehnyt sen”, hän kertoo.

Tuomon toiveisiin voi kohta tulla vastaus. A-klinikkasäätiön Muunto-­hankkeessa selvitetään, voidaanko Suomeen perustaa palvelu, jossa päihdekäyttöön tarkoitettuja aineita testataan laboratoriossa.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että hanke on törmäämässä huumausainelainsäädäntöön. Ongelmana on se, että työntekijä ei saa pitää hallussaan huumausaineita, vaikka niiden määrä olisi pieni ja ne tuhottaisiin tutkimuksen jälkeen. Nyt selvitämme, voidaanko esimerkiksi tutkimusasetelmalla tai valvontatehtävillä perustella hanketta”, Muunto-hankkeen koordinaattori Miina Kajos sanoo.

Pilottihankkeen kohtalo selviää vuoden loppuun mennessä. Hankkeen tavoitteena on myös kerätä avoin tietokanta muuntohuumeista internetin anonyymin käytön mahdollistavaa Tor-verkkoa hyödyntäen.

Nyt ihmiset käyttävät huumeita tietämättä niiden koostumusta. Tuntematon aine, annos, seokset tai epäpuhtaudet voivat aiheuttaa vakavia seurauksia. Testauspalvelulla käyttäjät saisivat lisää tietoa aineista. Kajoksen mukaan muuntohuumeiden arvaamattomuus on yksi selkeä peruste palvelun tarpeelle.

”Tarkoitus on muuttaa huumausainelakia niin, että se pitäisi sisällään haittojen vähentämisen, joka mainitaan nykyisessä laissa ehkäisevästä päihdetyöstä. Periaatteellisesti kyseessä ei olisi siis suuri muutos. Tavoittelemamme lakimuutos hyödyttäisi myös olemassa olevaa haittoja vähentävää toimintaa. Tietysti huumausainelainsäädännön muuttaminen herättäisi varmasti paljon keskustelua”, Kajos kertoo.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittaman hankkeen kohderyhminä ovat erityisesti netistä huumeita tilaavat, satunnaiskäyttäjät, kokeilijat, itselääkintäkäyttäjät sekä eri alojen ammattilaiset. Kajoksen mukaan Muunto-hanke huomioi uudet huumeilmiöt, käyttökulttuurit ja huumeita käyttävien ihmisten moninaisuuden.

”Hankkeesta saaduista tiedoista olisi hyötyä myös viranomaisille, esimerkiksi poliisille ja tullille. Hankkeen pääidea on kuitenkin huumeiden käytön haittojen vähentäminen”, hän sanoo.

Muunto-hankkeen taustalla ovat ulkomaiset esimerkit. Vastaavia palveluja on käytössä muun muassa Hollannissa, Portugalissa ja Espanjassa. Britanniassa ihmiset voivat tänä vuonna testauttaa huumeita ainakin kuudella kesäfestivaalilla.

Muuntohuumeiden markkinat ovat olleet kasvussa Euroopassa. Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen raportin mukaan vuonna 2016 EU:n alueella havaittiin 66 uutta psykoaktiivista ainetta. Yhteensä seurattavia aineita on yli 620.

  • 4.7.2017