Miksi himoittu ruoka muuttuu valokuvassa ällöttäväksi?
Kolme vuotta sitten Marko Ylitalo aloitti projektin työpaikkansa ruokalassa, Helsingin Sanomatalossa. Hän on siitä alkaen kuvannut monien työkaveriensa himoitsemia makkara-annoksia.
Teossarja erilaisista rasvassa lilluvista makkaroista sai nimen Visvalerssi. Kuvat ovat saaneet Instagramissa seurakseen lennokkaita saatesanoja: ”Silvottu murhalerssi visvasmegmassa”, ”Murhakimara”, ”Eläin viaton lahdattiin, tehtiin visvasyöpää”.
Meno on samaan aikaan hieman osoittelevaa, syyllistävää ja humoristista.
Ylitalo itse ei visvalersseihin koske, hän on kasvissyöjä. Sen lisäksi, että valokuvat viestivät ottajansa maailmankuvaa, ne myös venyttävät hänen rooliaan maailmassa. Graafikkona ja toimittajana elantonsa ansaitseva Ylitalo on tuottanut kuvistaan taidenäyttelyn.
”Itse ehkä näkisin nämä kuvat ensisijaisesti aktivismina. Mutta tietenkin ne muuttuvat määritelmällisesti taiteeksi gallerianäyttelyn ja vedostuksen myötä. En kuitenkaan koe itseäni taiteilijaksi.”
Siinä missä joidenkin mielestä taiteen pitäisi olla esteettisesti kaunista, Ylitalon kuvat ovat lähinnä luotaantyöntäviä, mutta eivät keinotekoisen sellaisia.
”En ole näissä kuvissa tavoitellut kauneutta, mutta en myöskään rakentanut lisää rumuutta. En ole koskenut kuvaamiini annoksiin. Suora salamavalo toki lisää efektiä, ja näyttelyn vedoksia varten kuvia on hieman värisäädetty, mutta kuvat ovat dokumentaarisia.”
Osa Ylitalon työkavereista on tunnustanut hänelle vähentäneensä lihan syömistä kuvien myötä. Samalla monet ovat mahdollisesti ensimmäistä kertaa huomanneet ruoan alkuperään liittyvät kysymykset omalla lautasellaan.
”Miksi se makkara näyttää valokuvassa ällöttävämmältä kuin lautasella? Ehkä valokuva muistuttaa tehokkaammin siitä epäeettisyydestä, mikä eläinperäiseen ravintoon liittyy.”
Ehkä ruoka lautasella on vain ruokaa, mutta valokuva ruoasta on ajatus ruoasta. Ja silloin, kun käsitellään ajatuksia, on katsojan kohdattava myös taustalla kyyhöttävä arvoasetelma ja tapahtumien ketju. Ajatuksia ei voi lapioida kurkusta alas sen enempää miettimättä eikä kolata biorodeen mahan täytyttyä. Ajatusten kanssa pitää elää.
Marko Ylitalo: Visvalerssi
Creat Space -galleriassa, Helsingissä 11.4. asti