Kolumni

Tuuli kääntyy

Lukuaika: < 1 minuutti

Tuuli kääntyy

Toukokuussa Israelin entinen pääministeri Ehud Barak varoitti, että maahan on ”tarttunut fasismin siemenet”. Arvion kirvoitti se, että puolustusministeriksi nimitettiin Avigdor Lieberman, jonka mukaan ”epälojaalien” palestiinalaisten kansalaisten päät pitää hakata irti kirveellä, Isis-tyyliin. Barak jyrisi, että ”maailmassa ei ole jäljellä ketään vakavasti otettavia johtajia, jotka uskoisivat Israelin hallitukseen”.

Kuinka ollakaan, pian tämän jälkeen Suomen ulkoministeri Timo Soini vieraili Israelissa, kehui keskusteluja pääministeri Netanjahun kanssa ja vakuutti, että maiden välillä ei ole ongelmia. Soini myös sanoi vastustavansa toimintaa Israelin boikotoimiseksi.

On omaleimaista, että ulkoministeri vakuuttelee vieraan valtion johdolle vastustavansa kansalaisjärjestöjen ihmisoikeustyötä. Mutta se kertoo myös boikottiliikkeen menestyksestä. Isot yritykset kuten Orange, SodaStream ja Veolia ovat lopettaneet osallisuutensa miehitykseen menetettyään sopimuksia, ja taiteilijat ja tieteilijät ovat vastanneet boikottikutsuun. Apartheid-hallinto pitää boikottiliikettä suurimpana vastuksenaan ja on värvännyt hallituksia tukahduttamaan sen.

Ranskassa on tuomittu ihmisiä boikottiin kehottamisesta, Britannian hallitus pelottelee kuntia välttämään eettisiä arvioita hankinnoissaan, ja Yhdysvalloissa kyhätään lakeja boikotteja vastaan. Tämä koskee vain ­Israelia – Iranin tai Venäjän boikotoiminen ei ole ainoastaan sallittua, se on lailla määrättyä. Journalisti Glenn Green­waldin mukaan kyseessä on ”yksi pahimmista uhkista sananvapaudelle länsimaissa”.

mainos

Israelissa tilanne on yhä huonompi, ja Amnesty on ilmaissut huolensa boikottiliikkeen perustajajäsenen Omar Barghoutin turvallisuudesta ministerien uhkailtua häntä. EU:n edustaja Lars Faaborg-Andersen osallistui ihmisoikeustyön vastaiseen tapaamiseen, jossa uhkauksia esitettiin, ja on kieltäytynyt tuomitsemasta niitä.

Apartheid-hallinto kuitenkin yliarvioi voimansa. Sen kömpelöt hyökkäykset ovat saaneet monet nousemaan boikottiaktivistien tueksi, mukaan lukien ihmisoikeusliittojen kattojärjestö FIDH:in. Suomalainen ICAHD Finland on yksi 358 järjestöstä, jotka ovat vedonneet EU:hun, jotta se turvaisi ihmisoikeusaktivistien oikeudet.

Boikottiliikkeen kieltämisyritysten takana on se, että miehityksen todellisuutta ei enää pysty peittelemään. Jopa Yhdysvalloissa college-opiskelijoista 44 prosenttia on sitä mieltä, että Israel harjoittaa apartheidia, ja 43 prosenttia kannattaa boikotteja. Mainonnan ammattilaiset ovat neuvoneet Israelia vastaamaan tähän markkinoimalla itseään ihmisoikeuksilla ja vasemmistolaisuudella. Onnea yritykseen Liebermanille.

Syksy Räsänen

  • 29.6.2016